Po napadu Hamasa sta se obrnila na ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter pristojno veleposlaništvo, a jima niso odgovorili.

Dva sodelavca uredništva sta se v začetku oktobra odpravila na potovanje v Libanon in Sirijo. V domovino bi se sicer morala vrniti šele jutri, a sta zaradi nastale situacije predčasno končala potovanje in se namesto iz Libanona v Evropo vrnila čez Jordanijo.

Že prvi dan nemirov sta poskušala stopiti v stik z ministrstvom za zunanje in evropske zadeve in pristojnim veleposlaništvom, a se ti še do danes niso javili, čeprav je bil njun let odpovedan.

Ob začetku spopadov v Gazi in Izraelu sta že bila v tujini. Čeprav je bilo takrat v Libanonu še povsem mirno, sta se o svoji lokaciji in potovalnih načrtih odločila preventivno obvestiti konzularni oddelek ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Enako sporočilo sta poslala tudi na Veleposlaništvo Republike Slovenije v Ankari, ki je pristojno za nudenje pomoči slovenskim državljanom v Libanonu. Ker sta obiskala tudi Sirijo, kjer Slovenija sicer nima veleposlaništva, ministrstvo za zunanje in evropske zadeve pa državljanom svetuje, da se v primeru iskanja konzularne pomoči obrnejo na veleposlaništvo druge države članice Evropske unije.

Tako sta se odločila o svojem bivanju v Siriji in Libanonu obvestiti še avstrijsko veleposlaništvo v Damasku. 

Ministrstvo: Izpolnite spletni obrazec, ki ne deluje

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ima na svojih spletnih straneh objavljen tudi poseben obrazec, namenjen popotnikom. S tem naj bi ministrstvu olajšali izvajanje morebitne konzularne zaščite, v kolikor bi to bilo potrebno.

Obvestite nas o vašem potovanju ali alpinistični odpravi v tujino. S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite.

Poleg poslanih sporočil na ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, veleposlaništvo v Ankari ter avstrijskemu veleposlaništvu v Damasku, sta za vsak slučaj izpolnila tudi spletni obrazec. A zataknilo se je pri oddaji podatkov. Ta namreč ni bila mogoča, saj strežnik ni bil dostopen.

V njunem imenu je podatke nekoliko pozneje poskušal poslati še njun znanec v Sloveniji, a je tudi sam prejel enako obvestilo o nedostopnosti storitve.

Avstrijci odgovorili v ponedeljek

Še večje presenečenje je sledilo v prihodnjih dneh. Ker sta obvestila službam poslala v soboto popoldne, nista pričakovala nobenega odziva pred ponedeljkom.

Na njuno sporočilo so se v ponedeljek zjutraj, malo po osmi uri, odzvali z avstrijskega veleposlaništva.

V svojem odgovoru so posredovali nekaj koristnih nasvetov ter svetovali, da o svojem potovanju obvestita tudi slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Tišina s slovenskega ministrstva

No, s slednjega ni bilo odgovora ne v ponedeljek, ne v naslednjih desetih dneh, ki so sledili. Ravno tako ni bilo nobenega odgovora s slovenskega veleposlaništva v Ankari.

Čeprav sta bili obe službi obveščeni tudi o številki in terminu načrtovanega leta, ki je medtem že bil odpovedan, saj je Lufthansa prenehala leteti v in iz Beiruta, nobena od služb ni odgovorila na njuna sporočila, niti jima ponudila pomoč pri iskanju načina umika iz območja.

Ostale države pozivajo svoje državljane, Kanada se pripravlja na evakuacijo

Medtem ko slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve nima časa odgovoriti svojim državljanom, nekatere ostale države, denimo Francija, Kuvajt, Savdska Arabija, ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Avstralija, že več dni pozivajo državljane, naj zapustijo Libanon. 

Kanada se je celo začela pripravljati na morebitno evakuacijo svojih državljanov iz Libanona.

Slovensko zunanje ministrstvo je te dni sicer v sporočilu za medije sicer odsvetovalo nenujna potovanje v Izrael in Libanon. Predvsem pa je slovenske državljane pozvalo, naj se izogibajo območjem protestov, upoštevajo navodila lokalnih skupnosti in redno preverjajo razmere na območjih, kamor potujejo.

Tudi v sporočilu za medije so svetovali, naj državljani potovanje napovedo v obrazcu na spletni strani ministrstva, ki pa, kot smo se lahko prepričali tudi sami, ne deluje (zanesljivo).

Komentarji (5)

Sami bedaki (ni preverjeno)

In kaj pri pameti, je ta dva osebka vleklo med te islamiste? Če sta bila junaka, ko sta šla, le naj gresta sedaj še v Gazo. Česa vsega človek ne prebere.

Muslimani prot… (ni preverjeno)

In reply to by Sami bedaki (ni preverjeno)

Iman Mahmoud (ni preverjeno)

youtu.be/RNhW3Iqf0dA
youtu.be/kTx1KpwPjOU
youtu.be/1xrQKxO3fyU
youtu.be/Oe4gznD2xxU

pohorskisvizec

Fajonko ne jemlje noben resno na medn.parketu.Upam,da se bosta srečno vrnila.

pohorska kobra (ni preverjeno)

GLAVNO JE DA FAFAJONKA IN OSTALA KOMUNISTICNA BANDA NAM USPESNO IZ ZEPA GNAR KRADE!!!!!SMRT KOMUNAJZAROM IN FRAJ MARPURG!!!!!!!!!!!!!

Starejše novice