Približujemo se nepremičninskemu vrhu, ko bo povprečna cena stanovanj v Sloveniji dosegla tako visoko vrednost, da se bo prodaja nepremičnin ustavila, a to najverjetneje ne bo začelo zniževati cene stanovanjskih objektov. Zakaj?

Cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah so se leta 2021 v primerjavi z letom 2020 letos zvišale za 15 odstotkov, cene stanovanjskih hiš pa za 13 odstotkov, je Geodetska uprava Republike Slovenije zapisala v Poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2021.

Povečalo se je zanimanje za nakupe stanovanj izven mestnih središč, na podeželju, kar je reakcija na nedosegljive cene v središčih mest. Število prodanih zemljišč se že od leta 2008, ko je sledila nepremičninska kriza, iz leta v leto veča.

V Evropski uniji je situacija podobna, saj je med državami članicami rast cen stanovanj v zadnjem četrtletju leta 2021 v primerjavi z letom 2020 desetodstotna, navaja Eurostat.

Kaj vpliva na vse več novogradenj?

Kljub visoki rasti cen pa je povpraševanje še vedno večje od količine nepremičnin na trgu, kar vpliva na veliko število novogradenj, ki smo jim v zadnjih letih priča tudi v Ljubljani. 

Vse to je posledica lahko dostopnih kreditov in strahu pred morebitno naraščajočo inflacijo. Izrazito povečanje stroškov izgradnje novega stanovanjskega objekta, v letošnjem letu pa je reakcija na pandemijo koronavirusa in vojno v Ukrajini, navaja geodetska uprava.

Glede na doseženo raven cen in obseg novogradnje v glavnem mestu se vse bolj približujemo vrhu nepremičninskega cikla, ko bo tržna ponudba presegla plačilno sposobno povpraševanje in se bo prodaja stanovanjskih nepremičnin ustavila.

Sprožilec, ki bi lahko povzročil splošen upad povpraševanja po stanovanjskih nepremičninah, bi lahko bil tudi dvig obrestnih mer, ki se napoveduje v bližnji prihodnosti.

Zakaj obrata cen nepremičnin vseeno ne gre pričakovati? 

Obrata cen nepremičnin sicer ni pričakovati dokler ponudba novih stanovanj v največjih mestih, predvsem pa v Ljubljani, ne bo presegla povpraševanja oziroma dokler se ne bo čas prodaje stanovanj bistveno podaljšal in se ne bodo začele kopičiti zaloge neprodanih stanovanj.

A padca cen nepremičnin v prihodnjih letih vseeno ne gre pričakovati, vse dokler bo povpraševanje večje od ponudbe, oziroma dokler se ne bo čas prodaje stanovanj bistveno podaljšal in se ne bodo začele kopičiti zaloge neprodanih stanovanj.

Najverjetnejša nova vlada sicer obljublja ureditev nepremičninske krize in 30.000 neprofitnih stanovanj za mlade do leta 2030. Ali bo svojo obljubo uresničila, bomo videli v prihodnjih letih.

Starejše novice