Kako varno nakupovati preko spleta in osem znakov, da gre za sumljivo spletno trgovino.

V času epidemije se je povečalo nakupovanje preko spleta, s tem pa tudi nevarnosti, ki prežijo na kupce. Ena od teh je lažna spletna trgovina.

Se spomnite lažnih spletnih trgovin si.bestonline2020, si.store2021 in ostalih s podobnim imenom? Sedaj se ta ista spletna trgovina pojavlja pod novim imenom na ruski domeni cheapsale2021.ru.

Gre za lažno trgovino, ki jo goljufi redno selijo z ene na drugo domeno in v njej ponujajo noro znižane izdelke tujih in slovenskih znamk. Za ugodnimi ponudbami in lepimi slikami pa se skriva en velik prazen nič.

Kako prepoznati lažno spletno trgovino?

Kljub navalu navdušenja na odkrite ugodne izdelke si vzemite par minut in pred vsakim spletnim nakupom preverite spletno trgovino.

V poplavi različnih ponudnikov lahko naletite ali na lažno spletno trgovino ali pa na trgovino s ponaredki. In da bi odkrili verodostojnost spletne trgovine, je potrebno preveriti več znakov, ki kažejo na sumljivost posla. 

Osem znakov, da gre za sumljivo spletno trgovino

Prvi znak je vsekakor neverjetno nizka cena. Če ste našli vrhunsko svetovno znano modno blagovno znamko, ki prodaja izdelke za dvajset evrov ali manj, je velika verjetnost, da gre za ponaredek ali pa boste po nakupu ostali praznih rok. 

Kot drug znak za sumljivo spletno trgovino so velike obljube, kjer so vsi artikli na zalogi, dobavljivi takoj, dostava po celem svetu pa brezplačna.

Če kupujete pri uveljavljenem spletnem trgovcu, kakšna akcija ugodnosti ni sumljiva. Če pa ste prišli na popolnoma neznano stran, kjer vse zelo znižano, podatki o domeni spletne strani, pa kažejo, da je stran nastala pred nekaj dnevi, potem dvom vsekakor ni odveč. 

Tretji znak za razpoznavanje lažnih spletnih trgovin so podatki o trgovcu. Če nikjer na spletni strani ni podatkov, kdo stoji za spletno trgovino, kje se to podjetje nahaja, je to znak za previdnost.

Sledijo kontaktni podatki, kot so telefonska številka za pomoč uporabnikom, elektronski naslov in podobno. Če je namesto tega le obrazec za sporočilo brez jasno navedenega e-poštnega naslova, telefonska številka pa nedelujoča, je potemtakem velika verjetnost, da smo naleteli na lažno spletno trgovino.

Če je podan e-poštni naslov, pa je vsekakor dobro, da smo pozorni tudi na končnice. Namreč spletni goljufi za komunikacijo uporabljajo brezplačne poštne predale, kot so gmail.com, hotmail.com in podobno. 

Če vam je spletna stran neznana, je vsekakor dobro preveriti domeno, in sicer preko te spletne strani. Ta omogoča, da preverite, kje in kdaj je bila domena registrirana in kateri kontaktni podatki so navedeni. In če se spletna stran hvali z večletno tradicijo, domena pa je bila registrirana pred dobrim tednom, je to vsekakor znak za dodatno pozornost.

Eden od pomembnejših znakov pri preverjanju spletne trgovine je seveda, kako varen je vpis kreditne kartice. Zato pri plačilu s spletno kartico vedno preverite, če se v naslovni vrstici izpiše https, kar dokazuje, da gre za varno povezavo in pomeni, da je prenos podatkov o kreditni kartici šifriran ter tako skrit pred očmi morebitnih vsiljivcev v omrežju.

Kot slednji znak v seriji znakov pri preverjanju spletnih trgovin pa sodijo certifikati in označbe. Da spodbudijo občutek kredibilnosti, številne lažne spletne strani koristijo tudi številne označbe z nazivom Top seller. Pri tem treba ločiti med verodostojnimi certifikati in označbami brez vsebine.

Verodostojni certifikati imajo na svojih straneh navedene kriterije in javne nazive za pridobitev nazivov, lažne označbe, pa imajo splošne nazive kot najboljši prodajalec in podobno, brez kakršnekoli navedbe, kdo jim je podelil ta naziv. 

Komentarji (2)

Zikollino (ni preverjeno)

Kdo je to pisal? Četrtošolka? Blond?

Korenina53 (ni preverjeno)

Tudi prodaja mask FFP2. 5, ni ravno čista. Res je, da s plačilom po povzetju dobiš maske, NE DOBIŠ PA RAČUNA, ni naslova firme oz. nikogar ne moreš poklicati za reklamacijo, urgenco računa oz nasveta.

Starejše novice