Vlada je zaradi nedavno odkrite različice novega koronavirusa z oznako B.1.1.529 zaostrila nekatere ukrepe za zamejevanje okužb. Preverite, katere so nove spremembe.

Vlada je na dopisni seji dopolnila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo.

Zaradi pojava nove različice koronavirusa je določila obvezno karanteno za tiste, ki prihajajo z območij z virusom.

Gre za različico novega koronavirusa z oznako B.1.1.529, poimenovano omikron. Vlada pa je določila obvezno karanteno ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih deset dni.

Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Odlok začne veljati danes

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za deset dni.

Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku desetih dni morajo opraviti test PCR.

Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, pa vstopa v državo ne bodo dovolili.

Seznam držav oziroma območij z različico omikron objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje na svoji spletni strani, še piše v sporočilu vlade. Sprememba odloka je že objavljena v uradnem listu in bo začela veljati v soboto.

V Sloveniji nove različice še niso odkrili

Svetovna zdravstvena organizacija je včeraj nedavno odkrito novo različico novega koronavirusa B.1.1.529 označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron.

Glede na prve ugotovitve bi bila lahko različica, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki, bolj nalezljiva kot druge, so sporočili po posvetovanju s strokovnjaki.

Slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje je včeraj sporočil, da v Sloveniji zaenkrat še niso potrdili primera okužbe s to različico.

V Sloveniji sicer veliko število vsakodnevnih novih okužb povzroča različica delta, ki je tudi zelo nalezljiva.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

SAMO TOTALNI MAJMUNI PA SEDAJ ŠE NE BOJO SPREGLEDALI DA GRE ZA NAČRTEN NATEG, IN VSAKIČ KO SE VIRUS POLEŽE LANSIRAJO NOV SEV KI SE ŠIRI ŠE 10X HITREJE KAO, NASLEDNJI SEV PA ŠE 10X HITREJE KAR POMENI DA BOMO V SLOVENIJI IMELI 3 MILIJONE OKUŽB V 1 TEDNU HAHAHAHA

dd (nepreverjen)

POKLUKAR SE JE ZAREKEL KO JE REKEL DA BO FEBRUARJA 5. VAL, SEVEDA JE VEDEL DA BO TO ZARADI NOVEGA SEVA KI GA BO LANSIRAL DR. BILL GATES, AMPAK JE PREHITRO IZDAL JAVNOSTI, NE GRE ZA NAKLJUČJE

Kaco (nepreverjen)

Znanec, ki prihaja iz medicinskih vrst nam je objasnil neke zanimive stvari na način, da mu je za verjeti. Baje bo ogromno cepljenih po 5 ali 6 dozi dojeli, da cepivo ne pomaga tako kot ga promovirajo in da je škoda svojega zdravja. Točne odgovore bomo dobili v roku enega leta do takrat pa SREČNO VSEM.

dd (nepreverjen)

SAMO TOTALNI OPRANI ŠPRICOFILI SI BOJO ŠLI PO 4. DOZO, IN TEH BO NA SREČO MANJ KOT 15% PREBIVALSTVA

In reply to by Kaco (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Kaj mas čaka? Razkritje! Počasi se stvari postavljajo na svoje mesto, po peto dozo ne bo šel več nobeden ...

dd (nepreverjen)

RAZEN TISTIH 10% TOTALNI IDIOTSKIH DEBILOV KI JIH JE STRAH KUGE, NEKAJ JIH IMAŠ TUDI TUKAJ

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Leka (nepreverjen)

Pričakoval sem ,da bodo tokrat krivci Martinčki ?

Leka (nepreverjen)

Hojs želi ukiniti 2. januar prosti dan ,da se ne bi virus dalje širil !🤣

In reply to by Leka (nepreverjen)

Milanka1234 (nepreverjen)

Kmalu nas bodo zaprli kot Avstrijo, saj naša vlada avstrijčeke pridno kopira pri ukrepih, le z zamikom ... Uživajte dokler še lahko!

pohorskisvizec

haha..če to berem, kot zapisi v zaprtem oddelku psihiatrije!

Starejše novice