Slika je simbolična.
December je že skoraj tu, z njim pa prihaja tudi čas obdarovanja in odpiranja adventnih koledarjev. Ti so postali v zadnjem času vse bolj izvirni in zanimivi, naredite pa jih lahko celo sami.

Adventni koledar je poleg adventnega venčka še ena priljubljena stvar, ki nas opominja na začetek prazničnega vzdušja in na to, da bo kmalu božič. 

Gre za koledar, ki odšteva dni od 1. decembra do božiča. Vsak dan od 1. decembra najprej se tako na koledarju odpre novo okno in se odšteva do božiča, zadnje okence pa se odpre 24. decembra. 

Od lesenih do papirnatih s čokoladicami, igračami ali kozmetiko

Navada sicer izhaja iz Nemčije, kjer so protestanti začeli na vrata ali steno najprej odštevati s kredo, nato obešati krščanske podobe, leta 1851 pa je nastal prvi leseni koledar, s 24 slikami. Kasneje so mu dodali še vratca in poleg podob za vratca dopisovali tudi verze iz Biblije. Prvi komercialni adventni koledarji pa so nato nastali v Ameriki okoli leta 1950.

Poleg lesenih koledarjev pa se je do danes razvilo mnogo različnih vrst adventnih koledarjev, proizvaja jih namreč že skorajda vsaka blagovna znamka, razlikujejo pa se tudi v cenah.

Najbolj znani so seveda klasični papirnati s čokoladicami, ki se že vrsto let prodajajo v vseh možnih trgovinah in so decembra skorajda v vsaki hiši.

Potem pa so tukaj še kozmetični koledarji, Lego, dobrodelni, Kinder, medijski, z igračami, možnosti je neskončno.

Naredite ga lahko tudi sami!

A to še ni vse. Praznični koledar lahko namreč ustvarite tudi popolnoma sami in tako poskrbite za najbolj unikatnega izmed vseh, ki so na voljo v trgovinah. Zbrali smo nekaj zanimivih idej.

Adventni koledar iz papirnatih rolic

Gre za čisto preprost adventni koledar, ki je primeren tako za otroke kot tudi za starejše obdarovance. Zanj potrebujete le rolice od toaletnega papirja ali papirnatih brisač, kartonsko škatlo, škarje in barvni papir, tako da bo koledar hkrati tudi cenovno ugoden in trajnostni. Kakšen pa je postopek?

Iz kartonske škatle najprej izrežete ogrodje za hiško, v katero boste nato zložili in zalepili 24 papirnatih rolic (če so od papirnatih brisač, jih lahko prepolovite). V vodoravni vrsti namestite šest rolic, v navpični pa po štiri rolice, tako da boste dobili lepo obliko hiše.

Nato sledi izdelovanje številk, iz belega ali barvnega papirja izrežete majhne kroge, na katere boste napisali številke od ena do 24, torej za vsak dan decembra do božiča. Številke lahko tudi natisnete s tiskalnikom ali jih oblikujete popolnoma po svoje.

Ko so rolice pripravljene v hiški, je čas za dodajanje majhnih darilc. V vsako rolico torej skrijete darilo, na primer čokoladico, svinčnik, doma pečene piškote, bombone, liziko, majhno kremo za roke, balzam za ustnice ... Izberete lahko karkoli želite, le da mora biti darilo bolj majhno. Ko je darilo v rolici, nanjo nalepite krog s številko in okvirček je končan.

Na koncu hiški izrežete in nalepite še rdečo streho. Okrasite jo lahko tudi z lučkami in postavite na vidno mesto. 

Adventni koledar v majhnih kozarčkih ali vrečkah

Prikupen adventni koledar je lahko narejen tudi v majhnih steklenih kozarcih za vlaganje. Te lahko najdete praktično vsepovsod, na primer v trgovini Tedi, Kik, Merkur, Spar.

Izberite kozarce, ki so vam všeč in, ki so primerne velikosti. V kozarčke nato dodajte majhna darilca po vaši želji, tudi v tem primeru lahko izberete majhna, preprosta darila kot so čokoladice, bomboni ali ostale pozornosti. Ko imate kozarce napolnjene, jih opremite s številkami. 

Bolj ustvarjalni lahko številke ustvarite sami, tako da jih narišete ali oblikujete z računalnikom, za tiste, ki nimate časa ali ustvarjalne žilice pa so v omenjenih trgovinah na voljo tudi že pripravljene nalepke s številkami, ki jih samo dodate na kozarce.

Te lahko nato opremite še z okrasnimi vrvicami, prazničnim papirjem ali jih zložite v škatlo in koledar je pripravljen.

Podobno lahko storite tudi s papirnatimi vrečkami ali mošnjički, v katere zložite majhna darilca in jih opremite s številkami ali majhnimi lesenimi ščipalkami. V nekaterih trgovinah najdete pripomočke za izdelavo adventnih koledarjev že kar v setu. 

Namesto daril, lepe želje

Ni pa nujno, da kupujete majhna darilca ali sladkarije. Lahko se odločite tudi za bolj oseben adventni koledar z lepimi željami ali kratkimi sporočilci navdiha, ki bodo sigurno polepšale dan. 

Na spletu poiščite lepe želje ali si jih izmislite popolnoma sami ter jih ročno ali s pomočjo računalnika napišite na majhne papirčke. Te nato lično zavijte v ovojnice oziroma majhne kuverte, ki jih opremite s številkami ali nalepkami.

Ovojnice lahko tudi okrasite po svojih željah, iz njih naredite majhna darilca, ali kot na spodnji sliki zanimive gozdne živali. Ko imate ovojnice z željami pripravljene, jih lahko nanizate na vrvice ali jih nalepite na velik karton ali desko, tako da bo koledar povezan v celoto. Ustvarjalnost tudi v tem primeru nima meja. 

Sladko vsakodnevno darilce

Ena izmed prikupnih idej za adventni koledar so tudi lične majhne škatle, v katerih se po navadi skriva sladko presenečenje.

Za takšen adventni koledar potrebujete 24 škatlic različnih oblik, ki so izdelane iz lepenke ali kupljene v trgovini. Na vsako od njih zapišete eno od številk. Posamezne škatlice lahko po želji tudi pobarvate ali okrasite s prazničnimi okraski, lahko pa jih le lično zavijete kot darilca.

Vsako od njih potem napolnite z različnimi prigrizki oziroma posladki kot so bomboni, čokoladice, oreščki ali suho sadje, s katerimi se bodo vaši najmlajši vsak dan znova posladkali ob odpiranju škatlice. 

Odštevanje na prav poseben način 

V prazničnih časih pa ni pomembno samo obdarovanje, izrednega pomena je tudi simbolika teh praznikov, ki jo poleg komercialnih potez mnogokrat zanemarimo.

Če vam je torej v teh dneh bližje praznovanje in druženje z družino ali prijatelji, se lahko lotite izdelave popolnoma drugačnega adventnega koledarja, ki deluje po principu seštevanja in ne odštevanja.

V tem primeru na izbrano steno v dnevnem prostoru izobesite vrvico in nanjo vsak dan znova pripnete majhno leseno ščipalko, ki ste jo s pomočjo vaših malčkov pred tem že pobarvali ali okrasili z različnimi zimskimi motivi ter vsako posebej oštevilčili. Tako boste skupaj seštevali do božiča, kar vas bo v teh prazničnih dneh še posebej zbližalo in zabavalo.

Starejše novice