Slika je simbolična.
Zaradi globalnega segrevanja so bele štorklje začele prezimovati kar na svojem gnezditvenem območju, kar pomeni, da so skrajšale svoje selitvene poti.

Globalno segrevanje pušča tako na naravi kot živalih in ljudeh posledice. Tako je tudi pri živalih, ki živijo v sezonsko spremenljivih habitatih, kamor med drugim spadajo tudi bele štorklje. 

Prvo prezimovanje že leta 1973

Kot pišejo na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanja ptic Slovenije, je bila bela štorklja pozimi prvič registrirana v Tišini in sicer leta 1973.

»Od takrat so bila opažanja prezimujočih štorkelj vse pogostejša in vsa so bila v obdobju povprečnih zim brez obilnih in dolgotrajnih snežnih padavin,« še dodajajo ornitolgi.

Med letoma 1999 in 2019 je v Sloveniji tako skupno prezimovalo 77 osebkov. Kot prezimujoče so označene vse tiste, ki so bile opažene med 15. novembrom in 15. februarjem. 

Kako je s prezimovanjem letos?

Letos so prezimovanje belih štorkelj opazili že v petih krajih, in sicer v Račah, Stražgonjci, Sestržah, Ivančni Gorici in Slovenj Gradcu.

Če pa tudi vi opazite belo štorkljo v naših krajih, pa to lahko sporočite na [email protected]. Zraven dopišite lokacijo, kako dolgo je štorklja tam prisotna in kje se prehranjuje. 

Še nekaj zanimivosti

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije so v članku o belih štorkljah še poudarili, da te nimajo težav s preživljanjem hladnih temperatur.

V milih in povprečnih zimah namreč najdejo tudi dovolj hrane za preživetje, nekoliko več težav imajo le, če tla prekrije snežna odeja. 

Komentarji (1)

niosmsithdts (ni preverjeno)

nks for sharing the article, and more importantly, your personal experience mindfully using our emotions as data about our inner state and knowing when it’s better to de-escalate by taking a time out are great tools. Appreciate you reading and sharing your story since I can certainly relate and I think others can to

Starejše novice