Slika je simbolična (Foto: Jure Banfi).
Cikloni nam prinašajo dež in sneg. Se bomo morali tudi pri nas zaščiti pred izdatnim mrazom?

Vremenoslovci za jutrišnji dan napovedujejo intenzivno in precej neopredeljeno vremensko dogajanje, dodajajo pa, da je takšen razvoj precej netipičen.

Ponoči se bo pooblačilo, od zahoda pa se bodo začele pojavljati padavine. Prebudili se bomo v oblačno jutro, padavine pa bodo kaj kmalu zajele vso državo.

Napovedujejo, da se bo ob močnejših padavinah meja sneženja spustila

Ciklonsko območje

V noči na torek bo nad Genovskim zalivom nastalo globoko ciklonsko območje, ki se bo v torek čez dan pomaknilo nad severni Jadran. 

Cikloni so območja nizkega zračnega tlaka s premerom od nekaj sto do nekaj tisoč kilometrov. Prinašajo slabo vreme z oblačnostjo in padavinami. 

Padavine nad Slovenijo se bodo okrepile v torek dopoldne in vztrajale vse do sredine noči na sredo. Meja sneženja, ki bo ob pričetku padavin večinoma še nad okoli 800 metrov nad morjem, se bo ob krepitvi padavin sredi dneva in popoldne spuščala.

Se tudi nam obeta sneg?

Največ snega bo zapadlo v goratem svetu, predvsem na območju Julijskih Alp. Tam ga lahko v manj kot 24 urah pričakujemo kar od 30 do 60 centimetrov.

Le malo manj izdatno bo sneženje v Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah. Snežilo bo tudi v alpskih dolinah.

Torkovo jutro naj bi bilo po nižinah še povsem »jesensko«, sredi dneva in popoldne pa naj bi močno sneženje zajelo kar velik del Slovenije.

Izjema bodo nižine Primorske in obrobje Panonske nižine, pa tudi v Ljubljanski kotlini je napoved tipa padavin zelo negotova.

Ob močnih padavinah se meja sneženja sicer hitro spušča, ker taljenje snega jemlje toploto zraku in ga ohlaja. Ker pa bo hkrati zapihal severovzhodni veter, se lahko zgodi, da bo ta dotok manj ohlajenega zraka upočasnil spuščanje meje sneženja.

V kolikor bo vpliv intenzitete padavin prevladal, lahko v nekaj urah tudi po nižinah zapade več kot deset centimetrov južnega snega, če pa bo prevladal vpliv vetra, pa je možno, da bo meja sneženja ostala nekaj 100 metrov nad dnom Ljubljanske kotline.

Zaradi močnega sneženja lahko od jutri dopoldne do večera pričakujemo zimske vozne razmere predvsem na cestah Notranjske, Kočevske in v nekoliko višjih legah severne Primorske ter Gorenjske, nekoliko kasneje pa tudi ponekod na Koroškem in Štajerskem. Težak sneg bi lahko povzročal tudi snegolome.

Ob bližanju ciklona bo ob morju zjutraj pihal okrepljen jugo, popoldne pa močna burja. Njeni sunki naj bi na izpostavljenih mestih dosegali hitrosti med 100 in 140 kilometri na uro.

V jutranjem času bo zelo visoko tudi plimovanje morja, saj se bodo združili vplivi juga, nizkega zračnega tlaka, dežja in astronomske plime. Napovedujejo, da se lahko morje razlije od 30 do 50 centimetrov nad obalno črto.

Starejše novice