Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Vlada je pred kratkim podaljšala veljavnost turističnih bonov, izdanih v letu 2020 in bonov izdanih v letu 2021, imenovanih bon21. Če jih še sploh niste unovčili ali pa jih niste porabili v celoti, vas zagotovo zanima, kakšno je dobroimetje.

Kot smo že poročali, je Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji 31. decembra 2021 izdala uredbo o načinu unovčitve bona za izboljšanje gospodarskega položaja na področju turizma.

Do bona je upravičena oseba, ki do vključno 31. decembra 2021 ni delno ali v celoti izkoristila bonov za izboljšanje gospodarskega položaja na področju turizma. Izkoristi ga lahko do vključno 30. junija 2022

Veljavnost bonov za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi, tako imenovanih bonov21, pa je vlada v začetku decembra s sklepom že podaljšala. 

Ti bodo, tako kot turistični boni iz leta 2020, veljali do 30. junija 2022.

Porabljenih več kot 83 odstotkov bonov iz leta 2020

Skupna vrednost turističnih bonov za državljane Republike Slovenije iz leta 2020 znaša 356.858.450,00 evrov. 

Pred božičem je bilo unovčenih nekaj več kot 1.702.000 bonov, v skupnem znesku dobrih 240 milijonov evrov, v rezervacijah je bilo še dobrih 10.500 bonov, v znesku dobrega 1,5 milijona evrov. 

To pomeni, da je bilo doslej uporabljenih več kot 83 odstotkov bonov iz leta 2020. 

Neuporabljenih za skoraj 96 milijona evrov bonov iz leta 2021

Boni iz leta 2021, imenovani bon21, so zaživeli sredi julija, do začetka minulega decembra pa so jih državljani po podatkih  unovčili polovico.

Porabljena vrednost je po navedbah vlade takrat znašala 96,2 milijona evrov, neporabljenih jih je bilo še za 95,9 milijona evrov.

Spomnimo ...

Vrednost prejetih bonov v letu 2020, ki veljajo za unovčevanje v turističnih nastanitvah, je bila 200 evrov za polnoletne osebe in 50 evrov za mladoletne, vrednost dodeljenih bonov v letu 2021 z oznako BON21, ki jih je mogoče koristiti tudi za druge storitve, kot so gostinske, kulturne in športne, pa je bila 100 evrov za polnoletne in 50 evrov za mladoletne.

Kdo je upravičenec do bona?

  • oseba, ki je imela stalno prebivališče v Republiki Sloveniji na dan 13. marec 2020 (velja za turistični bon),
  • oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 30. junij 2021 (velja za bon21).

Tako lahko preverite dobroimetje

Če bonov v celoti še niste izkoristili, vas zagotovo zanima, kakšno je dobroimetje. 

To lahko preverite z registracijo preko spletne strani ali aplikacije eDavki

V primeru, da portala eDavki še nikoli niste uporabljali, se je za preverbo stanja najprej potrebno registrirati, nato pa je potrebno opraviti še prijavo. Za spletni dostop do portala eDavki je potrebno imeti nameščeno bodisi digitalno potrdilo, bodisi uporabniško ime in geslo

Če digitalnega potrdila nimate, lahko v spletni portal vstopite tudi vpisom davčne številke, nato pa kliknete gumb 'Nadaljuj' in vpišete še zahtevane osebne podatke. 

V tem primeru boste v naslednjih dneh po pošti prejeli kodo za aktivacijo uporabniškega računa eDavki. 

Koda je veljavna deset dni od dneva registracije. Če uporabniškega računa v tem času ne boste aktivirali, boste morali ponovno opraviti registracijo. 

Kodo vpišete v prazno okence, nakar lahko dostopate do portala. 

Vir: zajem zaslona spletne strani eDavki
Vpogledi (vir: zajem zaslona spletne strani eDavki).
Vpogled v unovčene bone (vir: Zajem zaslona spletne strani eDavki):
Pregled dobroimetja (vir: Zajem zaslona spletne strani eDavki).

V primeru, da se vam vpogled na spletnem portalu zdi preveč zahteven, lahko stanje bonov preverite s pomočjo informatorjev Finančne uprave Republike Slovenije, ki so dosegljivi na telefonski številki 08 200 1005 ali preko elektronske pošte [email protected].

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice