December je tukaj, s praznično vročico, ko vsi želimo okrasiti domove s simboli, kot so božična drevesa in jaslice, a ne pozabimo na zakonske in okoljske omejitve.

December s seboj prinaša prav posebno vzdušje praznične vročice, ki se počasi razširja po vsej državi. V tem obdobju se večina nas zavzeto loteva okraševanja domov s priljubljenimi prazničnimi simboli, med katerimi izstopajo božična drevesa in jaslice.

Vendar pa v tej radosti ne smemo izgubiti izpred oči pomembnih zakonskih omejitev in okoljskih vidikov, ki jih je treba upoštevati.

Božična drevesa so nepogrešljiv del praznične atmosfere, vendar pa zakonodaja o gozdovih določa nekatere pomembne smernice.

Okrasna drevesa, kot so smreke, jelke in bor, morajo biti posekana gozdna drevesa, namenjena za okras ali praznovanje. 

Pri pridobivanju dreves je lastnikom gozdov predpisano, da pridobijo odločbo na pristojnem Zavodu za gozdove Slovenije, ki vključuje usmeritve in pogoje za sečnjo. Poleg tega prejmejo nalepke, ki so ključne pri prevozu in prodaji dreves.

Globa za kršitve določb zakona o gozdovih glede pridobivanja okrasnih dreves se giblje med 2500 in 50.000 evri za pravne osebe ter samostojne podjetnike, medtem ko so za posameznike predvidene globe od 300 do 5000 evrov.

Slika je simbolična.

Smreka – okoljska izbira

Domača okrasna drevesa, kot so smreke, se izkazujejo kot okoljsko prijazna izbira, saj imajo nevtralen ogljični odtis. Pri sežigu drevesa se sprosti le toliko ogljikovega dioksida, kot ga je drevo vezalo med rastjo. 

Kljub temu so v zadnjih letih vse bolj priljubljena tudi naravna drevesa iz tujine. Vendar pa lahko takšna drevesa prinesejo bolezni in škodljivce, kar predstavlja tveganje za domorodna drevesa in gozdne sestoje.

Zavod za gozdove Slovenije opozarja na razširjenost invazivne tujerodne glive v nasadih božičnih drevesc v Severni Evropi, kar predstavlja grožnjo za jelove veje.

Slika je simbolična.

Omejitve pri nabiranju mahov

Jaslice so del krščanske tradicije, vendar pa je pomembno, da pri nabiranju mahu upoštevamo predpise. 

Posameznik lahko za lastne potrebe dnevno nabere največ dva kilograma mahov, vendar pa je omejitev, da ne sme nabrati več kot ene petine posameznega rastišča. 

Če je na istem rastišču že nekdo drug nabral več kot 20 odstotkov mahu, nadaljnje nabiranje ni dovoljeno.

Za kršitelje pravilnika o varstvu gozdov grozi globa v višini od 200 do 400 evrov.

Za varno in okolju prijazno praznovanje praznikov je ključno, da se držimo predpisov in skrbimo za ohranjanje okolja. S tem bomo poskrbeli, da bodo prazniki še bolj veseli in trajnostni.

Komentarji (1)

Musallah Ismailovic (ni preverjeno)

youtu.be/FurMlenKKQg
youtu.be/W0xznmu4Vv8
urcom/novice/tujina/protest-muslimanskih-vernikov-v-trzicu-smo-muslimani-in-italijani.html

Starejše novice