Slika je simbolična.
Oftalmologi zadnje leto opažajo več težav z očmi, vedno več je napredovanja kratkovidnosti tudi pri otrocih.

Zadnje leto je zaznamovalo tudi delo in šolanje od doma, kar pomeni veliko več časa, preživetega pred računalnikom, en stranskih učinkov epidemije covida-19 pa so vedno pogostejše težave z očmi. 

Spremenjen način dela, pri katerem večino časa uporabljamo računalnik, je povzročil tudi več težav z očmi, ki jih nekateri specialisti oftalmologi imenujejo sindrom računalniškega vida. To težavo prepoznamo, ko oči po daljšem delu začnejo peči, pojavi se meglen vid in občutek utrujenih oči.

Če tako stanje traja dlje časa, se lahko razvije bolezen suhega očesa. Gre za kronično bolezen, in če je ne zdravimo, lahko s časom napreduje. Pri majhnih otrocih je daljše bivanje v zaprtih prostorih ob uporabi elektronskih pripomočkov pomemben in dokazan dejavnik za pojav in napredovanje kratkovidnosti. O naraščajočih težavah z očmi, in kako omiliti posledice, smo se pogovarjali s specialistko oftalmologije Petro Schollmayer.

Foto: Arne Hodalič

Najpogostejši razlogi za težave z očmi in poslabšanje vida

Po besedah oftalmologinje bolniki pogosto prihajajo na pregled prav zaradi suhega očesa ter kroničnega vnetja vek, ki je sicer pogosteje pri starejših, zaradi vpliva računalniškega zaslona na oči, pa je vse pogostejše tudi pri mlajših. Drugi pogosti razlogi za obisk oftalmologa so težave, povezane s poslabšanjem vida.

Petra Schollmayer pojasni: »Vzrok za slab vid v mladosti je največkrat dioptrija in potreba po očalih ali kontaktnih lečah, kasneje pa različne očesne bolezni, najpogostejše siva mrena, starostna degeneracija rumene pege ter zelena mrena ali glavkom. Pomembne so tudi bolezni mrežnice ter vidnega živca, ki so k sreči redkejše, vendar pogosto neozdravljive. Vse pogosteje nas bolniki obiščejo tudi z željo po operacijah za odpravo dioptrije, in to v vseh starostnih skupinah.«

Ob gledanju v zaslon kar sedemkrat redkeje pomežiknemo

Vzrok težav z očmi zaradi premomernega gledanja v računalnik, tablico ali telefon je predvsem zmanjšana frekvenca mežikanja in nepopolno mežikanje pri omenjenih dejavnostih. Petra Schollamayer pojasni, da ko se osredotočamo na bližinsko delo, kar sedemkrat redkeje pomežiknemo.

Naše veke imajo vlogo enakomernega vlaženja oči s solzami, vodno komponento solz izloča solzna žleza, njihov oljni sloj pa drobne žlezice v vekah. Pri okrnjenem mežikanju se oko manjkrat in nepopolno navlaži, solzni film pa zaradi nestabilnega oljnega sloja hitreje izhlapeva.

»Če tako stanje traja dlje časa, se na očesni površini pojavijo drobne ranice in kronično vnetje, ki vodi v nadaljnje spremembe žlez v robovih vek, ki so odgovorne za zaščito solznega filma pred izparevanjem,« opozori specilistka oftalmologije. 

Nekaj minut glejmo v daljavo

Oftalmologinja pri delu za račulanikom ali branju z zaslona svetuje na petnajst do dvajset minut dela predvsem nakaj minutni odmor: “Oči razbremenimo tako, da nekaj minut sproščeno gledamo v daljavo.

»Če se težave pojavijo prej kot v petnajstih minutah intenzivnega gledanja na zaslon, priporočam ustrezno prilagoditev intervala počitkov. Ob občutku suhih oči svetujem tudi uporabo umetnih solz, ki jih v lekarni dobimo tudi brez recepta, bolj priporočljivi pa so novejši preparati s hialuronsko kislino,« svetuje oftalmologinja.

»Zelo pomembna je tudi redna nega robov vek, kamor sodi gretje, blaga masaža in čiščenje robov vek pod toplo tekočo vodo zjutraj in zvečer. S tem očistimo tudi vse izločke in ostanke ličil. V nekaterih primerih svetujemo tudi uporabo čistilnih krpic, namenjenih prav čiščenju in masaži robov vek. Taka nega namreč spodbuja normalno delovanje že prej omenjenih žlezic v vekah, odgovornih za izločanje maščob v solzni film,« pojasni Schollmayer.

Ne pozabimo na redne preglede pri okulistu

Nekatere očesne bolezni se lahko pojavijo tudi brez simptomov, zato so pomembni preventivni očesni pregledi pri sicer zdravih ljudeh po štiridesetem letu. Bolnikom s kroničnimi sistemskimi boleznimi, ki prav tako lahko vplivajo na oči, kot je na primer sladkorna bolezen, pa oftalmologi svetujejo redne oftalmološke preglede že prej.

»Pozorni moramo biti predvsem na slabšanje vida ter na kroničnost težav, ki po zdravljenju ne prenehajo, ali se s časom celo poslabšujejo,« pojasni Petra Schollmayer in opozori, da so urgentna stanja, ki zahtevajo obisk oftalmologa v roku štirindvajsetih ur, nenadna izguba ali močno poslabšanje vida, močno rdeče oko po uporabi kontaktnih leč, očesni operaciji ali poškodbi in močne bolečine očesa.

Besedilo: Živa M. Brecelj

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice