Danes je začel veljati vladni odlok, ki za omejevanje širjenja koronavirusa prepoveduje prehajanje med občinami. Kot pojasnjuje Kacin, bomo na vidne rezultate morali še počakati. Infektologi poudarjajo, da se v bolnišnicah zdravijo tudi mlajši pacienti.

V Sloveniji so v ponedeljek, 26. oktobra, opravili 5756 testiranj na koronavirus in potrdili 1499 novih okužb. Delež pozitivnih je bil 26,04 odstotka vseh testiranih, kar je nekaj manj, kot je znašal pretekle dni. »A podatek, da je še vedno več kot četrtina opravljenih testov pozitivnih, ni spodbuden,« poudarja vladni govorec Jelko Kacin

Kacin dodaja, da je glede na izkušnje preteklih mesecev pričakovati, da se bo število oseb, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, povečevalo še kar nekaj časa: »Zato je še toliko bolj pomembno, da se vsi, prav vsi, držimo samozaščitnih ukrepov in upoštevamo sprejete ukrepe.«

Po mnenju Kacina bo ukrep omejitve gibanja na občine, ki je v veljavo stopil danes, rezultate in znižanje števila novo okuženih prinesel šele čez nekaj dni. Dodaja, da je omejevanje stikov trenutno najbolj učinkovit način zamejevanja širjenja virusa.

Tudi mlajši v dobri kondiciji lahko zbolijo za hudo obliko

Infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Mateja Logar je povedala, da je pri njih danes hospitaliziranih 140 bolnikov, od tega 29 na intenzivni enoti.

»Ko so bolniki v bolnišnici, tam ostanejo vsaj deset do štirinajst dni, saj toliko časa približno traja, da se njihovo stanje izboljša do te mere, da ne potrebujejo več kisika in gredo lahko v domačo oskrbo,« pojasnjuje infektologinja in dodaja: »V intenzivnih enotah je trajanje hospitalizacije še daljše. Pri bolnikih v intenzivni enoti traja vsaj deset dni, včasih tudi več tednov.«

»Mi lahko zdravimo bolnike v bolnišnici, lahko se pripravljajo dodatne postelje, ampak v neskončnost tega ne moremo početi,« še dodaja. Prav tako ne morejo na enkrat dobiti zdravstvenega kadra, ki bi lahko tako veliko število obolelih tudi dobro in kvalitetno oskrbel.

Dodatek kisika potrebujeta tudi dva otroka

»Na oddelkih so tudi mlajši bolniki. Okužba s covidom poteka težje pri starejših in pri tistih, ki imajo pridružene bolezni, ampak tudi mlajši, brez pridruženih bolezni, ki so v dobri psihofizični kondiciji, lahko zbolijo s hudo obliko, ki potrebuje hospitalno zdravljenje,« ponovno opozarja Logarjeva.

Infektologinja je povedala, da se v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zdravi tudi mlajša nosečnica, ki potrebuje dodatek kisika. 

Najmlajši bolnik na intenzivni enoti je star 42 let, najmlajša na navadnem oddelku je stara 33 let, je pojasnila Logarjeva. Dva otroka, ki se trenutno zdravita v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, potrebujeta dodatek kisika.

Gibanje je nujno, vendar ni pa nujno, da se gibamo v naravi

Matej Tušak s Fakultete za šport je poudaril, da je gibanje v tem času izjemno pomembno in da naj čim več časa izkoristimo zanj. A je povedal, da pri tem ne gre nujno za gibanje v naravi, da lahko za telesno pripravljenost dobro skrbimo tudi doma.

Tušak je aktualno stanje ponazoril s stanjem v športu. Zaradi svoje majhnosti smo se morali naučiti vztrajnosti in potrpežljivosti, kar nas je spremenilo v narod zmagovalcev: »Za vsako zmago je potrebno najprej poznati in poiskati skupni cilj. V tem trenutku je skupni cilj vseh nas, ne glede na številne razlike med nami, kako ta cilj doseči, povsem na dlani. To je zajezitev širjenja virusa.«

Za konec je dodal, da bomo premagali virus in zmagali, kot smo že tolikokrat doslej. A da bomo to najlažje storili, če bomo na tej poti skupaj in če bomo prav vsi delali za skupen cilj.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bobu bob (nepreverjen)

Ja, kateri to, dajte jih nastet.

Starejše novice