Vinogradniki so letos pohiteli s trganjem grozdja, saj se ne ozirajo več na tradicionalne datume, temveč skrbno analizirajo zrelost grozdja z različnimi meritvami.

Stara trta na mariborskem Lentu je že dozorela in njeno grozdje je letos izjemne kakovosti.

»Lahko bi ga praktično potrgali že včeraj, ampak naša odločitev je vedno ta, da je trgatev umeščena na predzadnjo nedeljo v septembru ali pa prvo v oktobru,« nam je povedal skrbnik Stare trte in mestni viničar Stane Kocutar.

Svečana trgatev stare trte bo tako šele 2. oktobra

Ne pomnijo, da bi bilo grozdje kdaj tako dovzetno za bolezni

V vinogradih družine Horvat na Počehovi pri Mariboru potrgali že tretjino grozdja. Kakovost bo vrhunska, a pridelek bo manjši.

»Pri naši družini ne pomnimo, da bi bilo grozdje kdaj tako dovzetno za bolezni, kot se je izkazalo letos,« pravi Sabina Horvat.

Toliko meritev kot zdaj, se ni delalo še nikoli

Bolezni kot sta peronospora in oidij pa nista razlog za zgodnejše trgatve. Vinogradniki v zadnjih letih le bolj skrbno spremljajo zrelost svojega grozdja.

»Toliko meritev, kot se v zadnjem letu ali dveh dela, toliko se jih ni delalo nikoli. Zdaj se točno kaže, da vinogradnik ve, kaj želi in se na osnovi tistih želja odloča za trgatev,« poudarja svetovalka specialistka za vinogradništvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor Simona Hauptman.

Včasih so si vinogradniki želeli če čim več sladkorja, danes je drugače

Vinar Boštjan Protner iz Hiše Joannes Protner, ki na več kot polovici 13-ih hektarjev grozdje prideluje na ekološki način, natančno ve, kakšno vino si želi.

»Včasih so vinogradniki strmeli k temu, da so imeli čimveč sladkorja, danes pa se ti zgodi, da če nisi pazljiv, da imaš lahko preveč sladkorja v grozdju in pomeni, da imaš vino s preostankom sladkorja ali pa z zelo visokimi alkoholi,« pravi Protner.

Vino iz betonskega jajca prodali v ZDA

Protnerjevi si visokih stopenj alkohola ne želijo, saj pridelujejo predvsem suha vina.

Letos so prvič pridelali vino v betonskem jajcu, ki se je po analizah izkazalo celo boljše kot tisto v lesenih sodih.

»Mi smo zdaj to pretočili, napolnili steklenice in s prvim oktobrom gre ena paleta, to je 600 steklenic renski rizling iz betonskega jajca v ZDA,« pravi Protner.

Vino bo dozorelo že čez nekaj dni, a martinovo bo ostalo 11. novembra

Zaradi zgodnejše trgatve bodo tudi vina po štajerskih kleteh letos zavrela hitreje

»Človek se mora prilagajati naravi in moramo ujeti tisti optimum in plodove, darove narave potrgati,« še pravi svetovalka za vinogradništvo.

Večina letošnjih vin bo tako dozorela že krepko pred martinovim.

»Če vzamemo tisto staro načelo, da je bila nekoč večina ali glavnina trgatev sredi oktobra, potem pa je bil praznik martinovo, vedno enajstega novembra, to pomeni, da bi pravzaprav martinovali čez nekaj dni ali pa že kar zdaj, če bi vzeli tiste prve trgatve,« razmišlja Kocutar.

Ob tem pa mestni viničar vendarle poudarja, da bomo dan, ko se mošt spremeni v vino, še naprej praznovali na martinovo, 11. novembra.

Komentarji (1)

gostja (ni preverjeno)

Trgatve nič več kot nekoč: nekdaj smo imeli bratvo !

Starejše novice