Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Epidemiološka situacija v državi ostaja resna.

Epidemiološka situacija v državi in svetu ostaja resna, število okuženih z novim koronavirusom še vedno narašča in tako bo verjetno tudi v naslednjih tednih, je v izjavi poudaril epidemiolog Mario Fafangel.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa poudarja, da dodatno sproščanje ukrepov ob zaostrenih razmerah v covidnih bolnišnicah ni mogoče.

»Ne smemo dopustiti, da se omikron nekontrolirano širi po državi«

Vse ljudi, še posebej pa tiste iz rizičnih skupin, je Poklukar pozval, naj se zaradi pospešenega širjenja koronavirusa obrnejo na svoje družinske zdravnike, s katerimi se bodo dogovorili glede možnosti prejema zdravil za zdravljenje covida-19 v primeru okužbe posameznika s koronavirusom.

»Ne smemo dopustiti, da se omikron nekontrolirano širi po državi,« pa opozarja predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Mario Fafangel.

»Razumemo, da smo vsi utrujeni, preobremenjeni, naveličani. Čez par tednov bo slika bolj jasna, a zaenkrat je treba prebroditi ta val. Zadevo želimo obvladovati na sprejemljiv način,« je povedal in ponovno pozval ljudi k cepljenju proti covidu-19.

Pogoj preboleli, cepljeni, testirani po njegovih besedah ostaja v ospredju.

»S PCT pogojem dosegamo precepljenost populacije in to, da se epidemija covida-19 konča oziroma jo bomo lahko obvladovali z ukrepi, ki niso tako invazivni kot karantene. Primarna vloga cepljenja je, da ščiti pred hudim potekom bolezni,« je povedal.

»Zasilna zavora« oziroma zaprtje družbe

Na vprašanje glede možnosti uvedbe t. i. pogoja PC+, po katerem bi bil dostop do določenih aktivnosti omogočen le cepljenim proti covidu-19 in prebolelim ob hkratnem testiranju, je Poklukar poudaril, da so v primeru izrednih razmer v zdravstvu na mizi vsi ukrepi, tudi pogoj preboleli cepljeni kot tudi »zasilna zavora«, torej zaprtje družbe.

Vsem ljudem, ki sumijo na okužbo in še čakajo na PCR testiranje ali pa so bili v tveganem stiku, Fafangel polaga na srce, naj se takoj osamijo.

»Ob teh številkah naj nihče ne čaka na klic epidemiologa. Ob teh številkah ni sistema v svetu, kjer bi epidemiološka služba in klicni centri uspeli obdelati natančno vse primere,« je dejal in pozval okužene, naj čim prej informirajo svoje stike.

Ljudje so glede navajanja stikov različni, nekateri ne želijo sodelovati z epidemiologi, drugi so zadržani, tretji dosledno navajajo stike.

»Tega problema se bomo morali lotiti v kratkem, a trenutno ni čas za to,« je dejal. Osebno meni, da bodo morale karantene še vedno nekaj časa ostati kot orodje, dostopno posamezniku, da lahko odgovorno ravna.

»Verjetno ne vodene na ta način, centraliziran z odločbami, ampak kot orodje, ki človeku omogoča, da ni prisiljen iti na delovno mesto,« je dejal. Ob tem je poudaril, da covid-19 ne bo večno ostal »karantenska bolezen«.

Epidemiološki kolegij ne odloča samostojno o obveznem cepljenju proti covidu

Fafangel je še pojasnil, da minister ni prisoten na kolegijih epidemiologov: »Epidemiološki kolegij, kjer se glasuje, poteka samostojno, brez odločevalcev.« 

Dodal je, da epidemiološki kolegij ne odloča samostojno o obveznem cepljenju proti covidu-19.

»Stroka je enotna, da je potrebna čim višja precepljenost. Treba je povišati precepljenost. Ali bi pravna ureditev obveze dosegala ta cilj, je vprašanje izven domene zdravstvene oziroma epidemiološke stroke. Mnenje o obveznem cepljenju proti covidu-19 za Nacionalni inštitut za javno zdravje podaja strokovni svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki vključuje tudi komunikologe in druge,« je še dejal.

Komentarji (5)

Surfeiter (ni preverjeno)

Prebolevnost ob testiranju? Smešni ste!

Surfeiter (ni preverjeno)

Naj nekdo razloži, zakaj je stroka razdeljena, zakaj tega ne priznate in zakaj niti pod razno ne dovolite dvomiti v uradno razlago, ko pa je v svetu več strokovnjakov, ki trdijo nasprotno??????

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

SLO (ni preverjeno)

V UKC-jih se manjša število pacientov z corona virusom a 'stroka' zaostruje ukrepe? Kdo v tej zgodbi rabi nujno oskrbo?

Za volanom 0,00 (ni preverjeno)

Kaj pa če bi bil PT in ne PC.

Alenkinabratovscina (ni preverjeno)

Skoz ene napovedi, "grožnje", sprememb pa nobenih. Ne vem, če vam še kdo sploh kaj verjame, epidemiologi ali kako se imenujete...

Starejše novice