Minister za zdravje Janez Poklukar je preoblikoval svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki jo bo po novem vodila Mateja Logar. Vanjo bo vključena tudi mariborska zdravnica iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Minister za zdravje Janez Poklukar je potrdil informacije, da je zaradi situacije, ki je nekoliko drugačna kot novembra in decembra, prevetril strokovno svetovalno skupino ministrstva za zdravje.

Poklukar je za vodjo svetovalne skupine imenoval infektologinjo Matejo Logar, ki bo prevzela vajeti Bojane Beović, nove predsednice Zdravniške zbornice Slovenije.

Poleg Logarjeve svetovalno skupino sestavljajo še epidemiolog in vodja centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel, nekdanja državna sekretarka Simona Repar Bornšek ter vodja Inštituta za mikrobiologijo na ljubljanski Medicinski fakulteti Miroslav Petrovec. V skupini ostaja tudi Bojana Beović.

Med novimi člani so še direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, infektolog z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Matjaž Jereb, sociologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje Lucija Mak Uhan, v skupino pa bo vključena tudi infektologinja z Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Nina Gorišek Mikšič

Nina Gorišek Mikšič je sicer predstojnica Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in docentka na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru.

Poklukar želi čimprej obvladati epidemijo

Poklukar je ob imenovanju novih članov dejal, da so vsi tako sedanji kot prejšnji člani skupine veliki strokovnjaki, in tudi s tistimi, ki po novem ne bodo člani skupine, sodelovanja ne zaključujejo, pač pa minister nanje računa na drugih področjih.

Ključni cilj, ki so mu zavezani na ministrstvu za zdravje skupaj s skupino, je obvladovanje epidemije covida-19, predvsem tudi z vidika vdora novih različic, in ohranjanje čim bolj odprtega družbenega življenja, med drugim želijo, da ostanejo odprte šole.

Sicer pa je Poklukar, ki je vodenje ministrstva prevzel minuli teden, danes povedal še, da so se z ekipo že sestali z zavodom za zdravstveno zavarovanje in združenjem zdravstvenih zavodov, s katerimi poskušajo na novo evalvirati ceno covidnih storitev in se dogovoriti o izhodiščih za opravljanje programov in financiranje zavodov v 2020.

Sestal se je tudi s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice