Bolezen z novim virusom ptičje gripe so potrdili že v več evropskih državah, med drugim tudi na Hrvaškem, Madžarskem in v Avstriji. V Sloveniji novega virusa še niso zaznali, smo pa nanj pripravljeni.

Veterinarji in pristojne službe pravijo, da so pripravljeni na pojav aviarne influence podtipa H5N8 v Sloveniji. Bolezen ptičje gripe je bila odkrita že v skoraj vseh sosednjih državah v regiji, zato jo po besedah generalnega direktorja Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janeza Posedija kmalu pričakujejo tudi pri nas.

"Na področju zdravja živali se v zadnjih dveh letih veliko dogaja. Ob številnih drugih boleznih, ki so v naši okolici, je v praktično vseh državah okoli nas prisotna ptičja gripa, zato jo kmalu pričakujemo tudi v Sloveniji," je za STA pojasnil Posedi.

Prepoved zbiranja in razstavljanja ptic

Slovenija je po njegovih besedah otok sredi poplave aviarne influence. Prejšnji teden so pristojni zato sklenili, da do nadaljnjega prepovejo zbiranje in razstavljanje ptic, pripravili pa so tudi priporočila rejcem. Gre namreč za visoko patogene seve, ki povzročajo veliko škodo, saj v primeru odkrite bolezni skoraj ni druge možnosti, kot uničenje celotne jate.

Prvi  primer H5N1 pred desetimi leti

Leta 2006, ko je bil odkrit prvi primer ptičje gripe v Sloveniji, je šlo za podtip H5N8, tokrat pa ne gre za isti podtip, je pojasnila vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali Breda Hrovatin. Tudi ona je ocenila, da je Slovenija še ena redkih držav brez primera ptičje gripe.

V ponedeljek odkrili tudi v Angliji

V ponedeljek so ga odkrili tudi v Angliji, zato so na upravi sklenili, da rejce podrobneje obveščajo o bolezni. Svetujejo jim, da perutnino zadržujejo v zaprtih prostorih, v kolikor je to mogoče, pa tudi, da se krma in voda nastavljata v zaprtih prostorih, da se čim bolj zmanjša stik z divjimi pticami.

Za prepoved zadrževanja ptic na prostem se niso odločili, o nadaljnjih ukrepih pa se bodo odločali, ko bo bolezen prisotna tudi v Sloveniji.

Največ izbruhov na Madžarskem

Predsednica Veterinarskega sveta Olga Zorman Rojs pa je pojasnila, da je bilo doslej največ izbruhov zabeleženih pri divjih pticah, po njenem mnenju pa je zaskrbljujoče tudi veliko število primerov pri rejcih perutnine.

Največ teh izbruhov je bilo na Madžarskem, kjer so tudi ugotovili, da je prišlo tudi do sekundarnih izbruhov," je dejala.

 

Starejše novice