Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Potrjena sta dva nova primera brazilske in indijske različice novega koronavirusa, število primerov indijske različice v Evropi se povečuje.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je v sodelovanju s kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana do 17. maja sekvenciral 8145 vzorcev, pri katerih je bila potrjena okužba z novim koronavirusom, pri čemer so zaznali 55 različic virusa, je danes povedala Maja Bratuša, ki je vodila današnjo vladno novinarsko konferenco o covidu-19.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so sicer med 2. in 8. majem pregledali 296 vzorcev, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Dokazali so štiri različice virusa, prevladuje angleška različica, prisotna je bila v 97,6 odstotka primerov analiziranih vzorcev.

Nova primera brazilske in indijske različice

V stoodstotnem deležu angleška različica ni prisotna le v koroški, obalno-kraški in gorenjski regiji. Angleško različico so doslej potrdili v 3617 vzorcih.

Južnoafriško različico so do sedaj zaznali v šestih primerih.

V zadnji seriji so potrdili tudi nov primer brazilske različice, skupaj so doslej potrdili tri primere brazilske različice. Omenjeni novi primer je bil dokazan v jugovzhodni regiji po naročilu epidemiologa.

Prav tako so potrdili en primer indijske različice, in sicer pri osebi s Koroške. Gre za drugi potrjeni primer te različice v Sloveniji, saj je Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete to različico že ugotovil na vzorcu, ki je bil odvzet 20. aprila.

Povezana z bivanjem v tujini

Tako indijski kot brazilski primer sta povezana z bivanjem v tujini, epidemiologi so primera obravnavali in sprejeti so bili ustrezni ukrepi, je povedala Bratuša.

Nigerijsko različico so do sedaj zaznali pri 25 osebah iz petih različnih regij, največ iz gorenjske regije. Trenutno ne opažajo naraščanja pojavnosti te različice.

V indijski različici so sicer prisotne tri podlinije, najpogostejši je podtipa B.1.617.2, tudi oba primera v Sloveniji sta tega podtipa. Sicer pa je Bratuša tudi opozorila, da se število primerov indijske različice v Evropi povečuje. Velika Britanija je na primer 7. maja poročala o 509 primerih, zdaj jih imajo v državi že več kot 3300.

Starejše novice