Slika je simbolična (foto: Bobo).
Slovenski skavti bodo danes v avstrijskem Linzu prevzeli Luč miru iz Betlehema in jo nato prinesli v Slovenijo.

V nedeljo jo bodo ponesli po vseh svojih lokalnih enotah, od koder jo bodo nato v naslednjih dveh tednih odnesli do ljudi in tudi najvišjih predstavnikov države.

Luč miru vsako leto v votlini Jezusovega rojstva v Betlehemu prižge avstrijski skavt, ki se je v tistem letu še posebej izkazal, in jo prinese v Avstrijo, kjer jo nato prevzamejo tudi slovenski skavti. Zaradi vojne je letos luč v Betlehemu prižgala izraelska deklica in jo na letališču predala avstrijskim skavtom.

Geslo letošnje akcije je Premostimo in razsvetlimo, s katerim se želijo slovenski skavti s pomirjujočim tonom ozreti nazaj, se med drugim spomniti poplav, ki so prizadele državo, pa tudi grozot, ki se odvijajo po svetu. Hkrati želijo spomniti »na srečo, ki jo imamo, da živimo na tako mirnem koncu sveta«, so zapisali v sporočilu za javnost.

Plamen Luči miru iz Betlehema tudi letos spremlja dobrodelni namen. Prostovoljne prispevke bodo zbirali med deljenjem plamena luči, pomagate pa je mogoče tudi z donacijami preko SMS-sporočil. S ključnima besedama LUC1 ali LUC5, poslanima na 1919, je mogoče prispevati en ali pet evrov.

Z zbranimi sredstvi nameravajo neposredno pomagati najbolj prizadetim otrokom v letošnjih ujmah. Zanje bodo organizirali dve zimovanji ob koncu tedna. Med 10 in 20 odstotki zbranih sredstev pa bodo namenili v Sklad sv. Lucije, namenjen pomoči ob zdravstvenih težavah in socialnih stiskah njihovih članov.

Začetek projekta sega v leto 1986, ko so na avstrijski televiziji ORF organizatorji v zahvalo sodelujočim v dobrodelni oddaji delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Danes akcija povezuje številne organizacije in posameznike. Luč miru skavti v Slovenijo prinašajo že 33 let.

Komentarji (7)

David2022 (ni preverjeno)

Vozite od kje ste prišli....

pohorska kobra (ni preverjeno)

DAVID SVINJO JEDNA VRATI SE NA BALKAN OD KODER SI PRISEL SVINJAT PO NASI SLOVENIJI!!!!!!!!

David2022 (ni preverjeno)

Saj vemo v mestu kako ste pohorci...močni, a ne ravno brihtni, tako da drži se kar ti je dano, da te ne bo lasten um tepel, če te že ne... 😄😄 pacient zahojen.

In reply to by pohorska kobra (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Najprej so tastari od izraelske deklice zgenocidirali določeno število Palestincev, potem je tamala prižgala luč miru, jo prinesla rojstno državo Aholfa Hitlerja, kateri je v WW2 zakrivil smrt milijone Židov ... pa kdo je tu nor?

pohorskisvizec

Lepo.Surfić spet mešaš jabolka in hruške.Zgodovina 1 sedi.

Surfeiter (ni preverjeno)

No, lepo, da si mi odgovoril, kdo je tu nor ...

In reply to by pohorskisvizec

Fischer (ni preverjeno)

To bi mogla golobova kobila prižigat, ona je za take akcije. Treba kaj objavit in ig.

Starejše novice