V socialnovarstvenih zavodih bodo s ponedeljkom ponovno začeli sprejemati tako uporabnike, ki so bili med epidemijo covida-19 v domači oskrbi, kot tudi nove oskrbovance.

Postopno sproščanje novih sprejemov in vračanje oskrbovancev se v ponedeljek začne v domovih za starejše, zavodih za osebe s posebnimi potrebami, varstveno-delovnih centrih, socialnovarstvenih zavodih za usposabljanje ter nadomestnih oblikah bivanja in oskrbe.

Zavodi bodo sprejemali varovance, pri katerih ni potrjena okužba z novim koronavirusom. Zavodi, kjer so nastanjeni uporabniki z okužbo, bodo lahko nove sprejeme organizirali le v primeru, da zagotavljajo ustrezno vzpostavitev treh con, tudi rdeče cone, namenjene okuženim.

Pridobiti bodo morali pozitivno mnenje koordinatorjev in območno pristojnega epidemiologa glede na aktualno epidemiološko situacijo v regiji ter pri izvajalcu institucionalnega varstva.

So domovi na nove uporabnike pripravljeni?

»Težko je reči, ali so zavodi pripravljeni ali ne - odgovor namreč ni enoznačen. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je izdalo navodila, ki v nekaterih pogledih niso povsem jasna in odpirajo nekaj vprašanj,« so za STA pojasnili v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Da bi razjasnili in uskladili navodila, so se v skupnosti dogovorili za srečanje s predstavniki resornega ministrstva.

Domovi bodo po navedbah skupnosti sprejemali nove uporabnike institucionalnega varstva, prav tako pa tudi obstoječe uporabnike, ki so bili v tem času nastanjeni doma. Ob tem v skupnosti opozarjajo, da čakalne vrste ostajajo enako dolge,  »le stiska ljudi je razumljivo večja, saj domovi niso opravljali rednih sprejemov, medtem ko se potrebe po institucionalni namestitvi niso spremenile«.

Izpostavili so tudi kadrovsko podhranjenost, ki se je v času epidemije »več kot jasno razkrila«.

Nekateri domovi za starejše so v epidemiji novega koronavirusa v Sloveniji postali kritično žarišča izbruhov okužb. Domove so za obiske zaprli že pred razglasitvijo epidemije, a je to bil očitno nezadosten oziroma prepozen ukrep za zajezitev okužb po nekaterih domovih. Po podatkih z začetka maja je bilo okoli 80 odstotkov bolnikov s covidom-19, ki so umrli, iz domov za starejše.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice