Ker se prvi študijski semester vztrajno bliža koncu, smo preverili, kakšno bo zimsko izpitno obdobje na Univerzi v Mariboru. Bo to potekalo s fizično prisotnostjo študentov v predavalnicah ali preko spleta?

Četudi se je še na začetku šušljalo, da bi lahko zimsko izpitno obdobje odpadlo, pa na Univerzi v Mariboru potrjujejo, da gre samo za govorice. Zimsko izpitno obdobje tako ostaja in je načrtovano s študijskim koledarjem za leto 2020/21. Prične se 22. januarja 2021.

Na Univerzi v Mariboru se intenzivno pripravljajo na podobno izvedbo izpitnega obdobja, kot jo je zahtevala tudi prilagoditev pedagoškega procesa letnega semestra prejšnjega študijskega leta. Tako je trenutno načrtovano, da bo zimsko izpitno obdobje potekalo preko spleta.

»Visokošolskim učiteljem smo svetovali prilagoditev oblik preverjanja in ocenjevanja znanja, da bi jih v čim večji meri izvedli na daljavo, seveda pa bo način poteka izpitnega obdobja odvisen od epidemiološke slike in ukrepov Vlade Republike Slovenije za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, ki bodo takrat v veljavi,« razlagajo na Univerzi v Mariboru.

Bodo študenti iz druge občine smeli na izpit?

Na vprašanje, kako bo za študente urejeno spoštovanje ukrepa prehajanja med občinami, če bo izpitno obdobje potekalo fizično, pa na Univerzi v Mariboru odgovarjajo, da je o tem še preuranjeno govoriti.

»Ne vemo, kakšna bo epidemiološka slika pred izvedbo izpitnega obdobja. V vsakem primeru bomo dosledno upoštevali ukrepe, študentje pa bodo o poteku izpitnega obdobja in o veljavnih ukrepih, ki jih je potrebno upoštevati, pravočasno obveščeni,« še dodajajo.

Na Univerzi v Mariboru še vedno upajo na fizično izpitno obdobje

Sicer pa je Univerza v Mariboru že v letnem semestru preteklega študijskega leta sprejela protokole in smernice za preverjanje in ocenjevanje znanja v izrednih razmerah, v skladu s katerimi lahko članice izvajajo pisna preverjanja in ocenjevanja znanja, če so take narave, da jih lahko izvedejo na daljavo, torej preko spletnih učilnic v učnem okolju Moodle in z drugimi orodji.

»Vodstva članic so prav tako prejela priporočila za spremembo načinov preverjanja in ocenjevanja znanja z drugimi oblikami in načini, v kolikor je to izvedljivo. Sicer pa še vedno traja prvi semester študijskega leta, izpitno obdobje pa se v skladu s študijskim koledarjem prične šele 22. januarja 2021. Do takrat upamo, da se bo epidemiološka slika spremenila in bodo posledično sproščeni tudi vladni ukrepi za zajezitev širjenja nalezljive bolezni,« zaključujejo na Univerzi v Mariboru.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice