Ana Rogel je poudarila, da je bil dogodek izredno ponižujoč.
Ženski na invalidskem vozičku je varnostnik v ljubljanskem Maxiju, kjer zaradi odredb vlade dvigalo ni v uporabi, dejal, da ne more v Mercator v nižji etaži. Šele od danes je na dvigalu obvestilo, da je to »uporabno samo za invalide in doječe matere«.

Blogerka Ana Rogel je na družbenem omrežju Facebooku objavila zapis o pripetljaju v ljubljanskem Maximarketu.

Tamkajšnjega dvigala zaradi štetja strank v trgovini kupci menda ne morejo uporabiti. Prodajalka je Ano, ki je na invalidskem vozičku, napotila do varnostnika, da ji pomaga priti v spodnjo trgovino. 

Na vprašanje, kako lahko kot oseba na invalidskem vozičku pride v trgovino, ki naj bi bila odprta za vse, naj bi ji varnostnik odgovoril, da ne more in da je Maxi tako ali tako zelo draga trgovina. 

Varnostnik naj bi ji dejal, da ne more v trgovino, čeprav dvigalo dela. Na ugovor njene mame, ki jo je spremljala, naj bi varnostnik dodal še, naj kar pišeta v knjigo pritožb.

O neprijetni izkušnji in z upanjem, da bodo glede svojih zaposlenih ukrepali, je Ana Rogel pisala tudi trgovini Mercator. Poudarila je, da je bil dogodek izredno ponižujoč.

Sintal, vaša varnost je naša skrb

Za komentar smo se obrnili na Maximarket, a so nas napotili na podjetje Sintal.

Sintal je tisti, ki varnostnike zaposluje in jih nastavlja ter razvršča po posameznih delovnih lokacijah, so dejali. Zato posamezna podjetja z zunanje zaposlenimi varnostniki za njihovo vedenje in incidente ne prevzemajo odgovornosti.

Na Sintalu pravijo, da varnostnik sicer ni pravilno komuniciral, a je delal po navodilih naročnika varovanja. 

Z varnostnikom so na Sintalu opravili razgovor. Gospodični Ani Rogel se opravičujejo. Varnostnika so na napako opomnili, napako je priznal in jo obžaluje. V podjetju bodo skrbeli, da bodo takšne odklone v največji meri preprečevali tudi v prihodnje. Od zaposlenih zahtevajo dosledno upoštevanje postopkov in veliko vlagajo v izobraževanja ter skrbijo, da so varnostniki profesionalni in vljudni, navajajo.

So v času epidemije pozabili na skrb za to, da lahko vsi ljudje dostopamo do storitev?

Pričakovali bi, da bo vodstvo posamezne trgovine tudi v času epidemije poskrbelo za osebe, ki brez dvigal do storitev ne morejo dostopati.

V Maximarketu imajo sicer ločene pasaže, vsaka trgovina pa šteje svoje stranke. Ani Rogel so iz Mercatorja odgovorili, da tovrstno obnašanje ni dopustno in da ji bodo v kratkem posredovali konkretnejši odgovor.

Od danes naprej je na dvigalu, po več mesecih razglašene epidemije, obvestilo, da je »dvigalo uporabno samo za invalide in doječe matere«.

Komentar Mercatorja je, da še niso imeli podobnega primera

Vodilni v Mercatorju o omejeni uporabi dvigala pravijo, da je to načeloma zmeraj v uporabi za vse, ki dvigalo potrebujejo, tudi za starejše osebe.

A vsaka trgovina ima v skladu z odredbami v času epidemije omejeno število kupcev v trgovini in inšpekcijski nadzor nad tem, zato je logistika v stavbi Maximarketa in še kateri drugi problematična. Če je samo en kupec preveč, nastane teževa, pravijo. 

Vprašali smo jih, ali v zadnjih mesecih, ko zaradi razglašene epidemije poteka inšpekcijski nadzor nad številom ljudi v prostoru, še niso imeli primera osebe, ki brez dvigala ne bi mogla dostopati do trgovine. Odgovorili so, da ne.

Dodajajo, da se da s pogovorom vse urediti in je treba biti v prvi vrsti človek. Napako valijo na podjetje, ki varnostnike zaposluje, ker so oni tisti, ki osebo zaposlijo in z njo podpišejo pogodbo. Varnostnike bi moralo po mnenju Mercatorja s pravili trgovine seznaniti podjetje Sintal. 

V Mercatorju so nas prosili za telefonsko številko Ane Rogel. Pravijo, da se ji globoko opravičujejo, a da bi bili zelo presenečeni, če bi se tako žaljivo vedel kdo od njihovih zaposlenih. Pravijo še, da bodo poskrbeli, da se kaj takšnega ne bo več zgodilo. Kako bodo za to poskrbeli, niso pojasnili.

Komentarji (6)

Bogdan (ni preverjeno)

So tudi taki ki nevidijo drugih ampak samo sebe lahko semu tudi vse skupaj povrne.

božidar (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ah samo ,da ni,spet 911 ti so šele tapravi

božidar (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

INVALID BO TEŽKO POMAGAL DRUGEMU INVALIDU

Default (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Se vidi da ta klovn nima druga kot osnovno solo

Heh (ni preverjeno)

Varnostnik je dobil komando, da nobeden ne sme na dvigalo. Če se hočete jokati, se jočite Mercatorju, kajti oni niso razmišljali o dostopu ranljivim skupinam. To dokazuje že, da se je naenkrat skrivnostno prikazal listek, ki pravi kdo pa lahko uporablja dvigalo. Vodilni si seveda varujejo riti in rešujejo PR moro v svojo korist. Krivda se bo seveda zvalila na papka, ki ni znal zavarovati svoje riti.

Hočete boljše range varnostnikov? Nehajte plačevati minimalca, da se izpostavljajo vsem mogočim osebkom z dodano odgovornostjo pravilnega/pravnega poseganja v temeljne pravice oseb. Zakaj so sploh varnostniki, ki imajo takšna pooblastila, zaposleni v sklopu zasebnih podjetij in ne v javnem sektorju?

Sebastjan marhold (ni preverjeno)

Jaz bi mu reko žalostno ko pa dobiš za vse skupaj to 600 evrov z malco,nadurami in potnimi stroški🤣

Starejše novice