Slika je simbolična.
V trgovinah je bila naprodaj zelenjava, za katero je uprava za varno hrano ugotovila, da vsebuje nevarni pesticid in tudi insekticid.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani podjetja Atlas Group obveščena, da izvajajo odpoklic fižola, v katerem je bil ugotovljen nedovoljen pesticid klorpirifos in presežena mejna vrednost pesticida karbaril.

Klorpirifos se uporablja kot insekticid, saj sodi med organofosforne pesticide, ki zavrejo delovanje encima acetilholinesteraza. Ta encim sodeluje pri prenašanju živčnih signalov.

Zaradi navedenih razlogov je uporaba klorpirifosa od februarja 2020 v Evropski uniji prepovedana.

Karbaril pa je kemikalija iz družine karbamatov, ki se uporablja predvsem kot insekticid. Je zaviralec holinesteraze in je strupen za ljudi. Agencija Združenih držav za varstvo okolja ga je razvrstila kot verjetno rakotvorno snov za ljudi.

Podatki o izdelku

  • SEZNAM IZDELKOV: 1.) Suhi fižol Dere Börülce: pakiranje 500 g; serija/Lot: 87659 050623; rok uporabe: 06/2025 2.) Suhi Fižol Dere Börülce: pakiranje 1000 g; serija/Lot: 87108 070823; rok uporabe: 08/2026,
  • PROIZVAJALEC: WBZ NORD GmbH, Hamburg, Nemčija,
  • DOBAVITELJ: Onkel Sahingoz, Dunaj, Avstrija,
  • DISTRIBUTER: Atlas Group d.o.o., Ljubljana.

Potrošniki, ki so kupili neskladno živilo in ga še hranijo doma, naj ga vrnejo na mesto prodaje.

Vir: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Komentarji (3)

kunda (ni preverjeno)

kaj delajo zadolženi za prehrano? Saj imamo inštitute za zdravje in prehrano v Ljubljani in Mariboru če si uvoznik
hrane prvo pregled in odobritev za prehrano.Prejšni zavodi niso imeli takega naziva in aparatov pa se je vse pregledalo.Aja samo da imajo naziv inštitut in nazive ostalo pa se jim j..e

pohorskisvizec

Packi.Koliko gre mimo kontrole?

Palčekdavid (ni preverjeno)

Prepovedan je od leta 2020. Super in koliko smo ga do tedaj požrli?

Starejše novice