V boju za čist zrak se je država lotila prometa na avtocestah. Še letos bodo v veljavo stopile nove omejitve, tudi na avtocestnem odseku mimo Maribora.

Tik pred koncem lanskega leta je vlada sprejela odloke o kakovosti zraka v nekaterih slovenskih mestih, tudi za Maribor. Novi predpisi že veljajo, člen, ki določa začasno znižanje največje dovoljene hitrosti na avtocestah in hitrih cestah mimo Maribora, Ljubljane, Celja, Kranja in Novega mesta pa bo začel veljati 1. novembra. 

Hitrosti na avtocestah, kjer je sicer omejitev 130 kilometrov na uro, bi se tako znižale na 110, ali celo na 90 kilometrov na uro. Družba za avtoceste Republike Slovenije bo morala hitrost obvezno znižati, ko bo razglašena čezmerna onesnaženost z delci PM10.

Med oktobrom in marcem počasneje

V kolikor bodo PM10 delci za 1,5-krat presegli dnevno mejno vrednost, bo Agencija RS za okolje razglasila čezmerno onesnaženost. V teh primerih pa bodo morali upravljavci cest omejiti hitrost motornih vozil na avtocestah in hitrih cestah.

Znižana omejitev hitrosti na avtocestah in hitrih cestah bo veljala v času, ko agencija razglasi čezmerno onesnaženost. Omejitve bodo lahko veljale med 1. oktobrom in 31. marcem, predpis pa bo začel veljati s prvim novembrom.

Zakaj je pozimi zrak bolj onesnažen s trdimi delci?

Prometu, ki velja za enega glavnih onesnaževalcev zraka, se pozimi pridružijo še domače kurjave. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. A ker je verjetnost, da se bodo pozimi posamezniki zaradi onesnaženja s trdnimi delci manj ogrevali na drva ali celo zamenjali energenta, majhna, je ministrstvo že pred dvema letoma rešitev videlo v nižanju omejitev na avtocestah v zimskem času.

Po besedah ministrstva sledijo modelu COPERT, z uporabo katerega ocenjujejo, da so emisije delcev iz osebnega motornega prometa s povprečno sestavo vozil v Sloveniji pri hitrosti 110 kilometrov na uro za četrtino manjše kot pri hitrosti 130 kilometrov na uro.

Manjša hitrost, manj emisij

Agencija z uporabo modela COPERT ocenjuje, da so emisije delcev iz osebnega motornega prometa s povprečno sestavo vozil v Sloveniji pri hitrosti 110 kilometrov na uro za četrtino manjši kot pri hitrosti 130 kilometrov na uro.

Pri zmanjšanju hitrosti s 130 na 90 kilometrov na uro pa je zmanjšanje emisij delcev kar 40 odstotno.

Znižanje hitrosti zmanjša tudi obremenitev s hrupom, manjše so poraba goriva in emisije toplogrednih plinov, obenem pa je varnost udeležencev prometa večja ob nezmanjšani pretočnosti cest.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl (nepreverjen)

Bolano! Zato ker ljudje kurijo na drva in ostala trda goriva, ki najbolj onesnažujejo zrak, bomo mi butasti Slovenci znižali hitrost na avtocestah... Gre za taki mali delež onesnaževanja, da se sploh nikjer ne pozna, kaj električni avtomobili, bodo tudi morali znižat hitrost zaradi te butaste omejitve. Postajamo kot Avstrija, ki se je spremenila v Radar državo, samo še 4 radarje postavijo na vsakem odseku pa smo isti fašisti kot oni... Budale!

Rajko Galun (nepreverjen)

Kaj ko bi najprej ustavili idiote, ki kurijo pohištvo in smeti?

markow83 (nepreverjen)

Zanimiva teorija o ohranjanju pretočnosti pri zmanjšani hitrosti. Se bo v teh primerih odstavni pas spremenil v voznega? Drugače to ne gre. DARS bo očitno letos na veliko montiral elektronske prometne znake.

Starejše novice