Slika je simbolična (foto: Bobo).
Slovenske železnice so dobile soglasje Slovenskega državnega holdinga za nakup novih 20 potniških garnitur.

Uprava Slovenskega državnega holdinga je ta teden prižgala zeleno luč Slovenskim železnicam za nakup 20 novih potniških garnitur.

Posel je vreden 148,3 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, družba SŽ-Potniški promet pa bo pogodbo tudi tokrat sklenila s poljskim proizvajalcem Stadler.

Posodabljanje voznega parka

Kot so danes sporočili iz Slovenskega državnega holdinga, so kot ustanovitelj investicijski projekt v zvezi z nabavo novih voznih sredstev podrobno preučili.

Slovenske železnice s tem projektom nadaljujejo posodabljanje voznega parka, »kar bo omogočilo dodaten dvig kakovosti storitev v železniškem potniškem prometu«, so zapisali v sporočilu za javnost.

Slovenske železnice so prvo fazo prenove voznega parka sklenile septembra lani, ko so prevzele zadnjega od 52 novih Stadlerjevih vlakov.

Odtlej po slovenskih tirih vozi 21 enopodnih električnih vlakov flirt, 10 dvopodnih električnih vlakov kiss ter 21 enopodnih dizelskih vlakov flirt.

Gre za sodobne in prostorne vlake, ki omogočajo enostavnejši vstop in izstop tudi gibalno oviranim osebam - vsi imajo izvlečno stopnico in dodatno mobilno klančino za invalidski voziček, so tedaj pojasnili na Slovenskih železnicah in dodali, da imajo nove garniture tudi hitrejše pospeševanje in lahko dosegajo potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro.

Dostavljene do konca leta 2024

Kot je takrat napovedal generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, bo novih 20 potniških garnitur, za katere so ta teden dobili soglasje Slovenskega državnega holdinga, dostavljenih do konca 2024.

Tedaj bo tako na tirih 72 novih potniških garnitur.

Starejše novice