Vladni govorec Jelko Kacin je sporočil, da trenutno poteka dopisna seja Vlada Republike Slovenije. Epidemiološke razmere ostajajo resne, zato bo vlada primorana podaljšati trajanje epidemije.

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je povedala, da je bilo »skupno število opravljenih nadzorov v obdobju od 1. do 8. novembra 2020 2.459. Izrečenih je bilo 95 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 53.200 evrov; 183 opozoril po Zakonu o prekrških ter 101 upravni ukrep.«

Razkrila je še, da na inšpektorat »dobivamo vprašanja, koliko inšpektorjev je bilo zaposlenih v ta namen. Zato pojasnjujem, da čeprav je sedaj na terenu nadzornikov veliko več, ne gre za nove zaposlitve, temveč le za razširitev pristojnosti tudi na druge inšpektorate, policijo in občinsko redarstvo.«

Potza je še povedala, da je bilo »skupno število opravljenih nadzorov 1.322, izrečenih pa je bilo 55 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 28.400 evrov. Gre za nadzore v gostinstvu, v trgovinah, na področju storitvenih dejavnosti – kot na primer kozmetični in frizerski saloni ter cvetličarne.«

Povedala je še, da je bilo na zunanjih javnih površinah opravljenih 568 nadzorov, sankcij pa 39 in sicer v skupni vrednosti 15.600 evrov. Večstanovanjskih stavb je bilo pregledanih 134; izdani sta bili dve ureditveni odločbi ter dve opozorili po ZP-1.

Zdravstveni inšpektorji tudi na mejnih prehodih

Potza je še dejala, da so se »zdravstveni inšpektorji 13. novembra na predlog Policije pridružili policistom na mejnih prehodih Obrežje, Metlika in Vinica. Pregledanih je bilo 177 avtomobilov in izdanih skupaj 54 plačilnih nalogov zaradi kršitve prehajanja občin.«

Natančneje:

  • na Obrežju 32 plačilnih nalogov;
  • na Vinici  4 plačilni nalogi in 6 opozoril;
  • v Metliki pa je bilo izdanih 8 plačilnih nalogov in 20 opozoril; v 10 zadevah bo o izdaji prekrškovnega ukrepa odločeno naknadno.

Na Štajerskem zabeležen tudi fizični napad na inšpektorja

Inšpektorica Deana Potza je še poudarila, da je bilo kršitev tokrat manj, kar je spodbudno. Na zdravstvenem inšpektoratu zaznavajo verbalne napade in žal tudi primere fizičnega nasilja. Inšpektorica je še pozvala, da problem ostajajo zasebna druženja. Pozvala je k odgovornemu ravnanju vseh.

Inšpektorji zato svoje delo pogosto opravljajo v spremstvu policistov, katere državljani bolj upoštevajo.

»Opravljanje nadzorov ter pisanje glob niso nikogaršnji hobi, gre enostavno za opravljanje službe. Inšpektorji opravljajo svoje delo – to seveda velja za vse inšpektorate, ne samo za zdravstvenega. In ne, niso plačani glede na število izdanih kazni,« je še jasna inšpektorica.

»Zdravstveni inšpektorji so v teh dneh prisotni tudi na površinah za rekreacijo; v Ljubljani in okolici je s tem  mišljena Šmarna gora, Rožnik, Golovec ipd. Zaradi omejitev gibanja na občine so te lokacije zelo obljudene, še posebej v lepem vremenu,« je še razkrila.

Spoštovanje ukrepov se izboljšuje

»Prijav je bilo v času od 1. septembra do 8. novembra 1814, od tega največ na področju gostinstva, na drugem mestu pa so javna mesta in površine. Na prejete prijave se ves čas odzivamo, ne moremo pa biti prisotni povsod ter ob vsakem času,« je še povedala.

»Spodbudne ugotovitve so, da se spoštovanje ukrepov ves čas izboljšuje. Kot družba gremo torej v pravo smer, saj bomo tako lahko najhitreje prešli zdajšnjo zahtevno fazo epidemije, hkrati pa zdravstvu omogočili, da bo delovalo v največjem možnem obsegu.«

Če želimo poskrbeti za druge, moramo najprej poskrbeti zase

Psiholog Peter Markič poudaril, da moramo, če želimo poskrbeti za druge, najprej poskrbeti zase. V trenutnih razmerah so stiske večje, veliko staršev opravlja dvojno ali trojno službo. Odmerjanje časa je ključnega pomena. Potrebujemo čas za družino, prijatelje, a tudi čas zase.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Strogo in dosledno kaznovati vse, ki se norčujejo in ne upoštevajo ukrepov. Sedaj ni več opozoril saj je ta virus prisoten že celo leto. Polpismeni - neizobraženi se delajo pametni in širijo razne laži a posledice zaradi neumnosti čutimo in bomo čutili še nekaj časa a po nepotrebnem VSI.

JBT (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Prodam hrano za ovce . Pripeljem tudi na dom .

In reply to by SLO (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Eto tipičen primer črne ovce. Ta primerek nikoli ne bo razumel bistva ukrepov. Zato pa takšne rigorozno kaznovati denar pa nakazati raznim podjetjem, katerim se veča izpad dohodka zaradi idijotov!

In reply to by JBT (nepreverjen)

Ivan Brglez (nepreverjen)

Butl

In reply to by SLO (nepreverjen)

Ragnar The King (nepreverjen)

Pač opravljajo samo svoje delo, če pišejo globe bodo rešili virus a ne, marš.

Ivan Brglez (nepreverjen)

Ja res so butli

In reply to by Ragnar The King (nepreverjen)

JBT (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Vabljeni inspektorji na rojstni dan v Dobruško vas !

Ivan Brglez (nepreverjen)

Marš gamad . Ko je treba inšpektorje poslat v podjetja, kjer se na veliko krši delavna zakonodaja vas je premalo. Za rogljiček vas je pa dosti, kot podgane. Mrš bi vas steral v 3 pičke materne pa še po piskru bi vam jih nadeval. Kreteni nesposobni. Me prav zanima koliko kazni ste isterjal. Ne koliko jih je narod sam plačal. Kreteni lažnjivi. Ta namišljeni virus si pa lahko v tisto inšpektirorsko rit vtaknete. Opravljste delo? Sej ga je SS tudi v 2 svetovni vojni. Crknite

Starejše novice