Za sproščanje ukrepov bo zadostoval en dosežen pogoj, naj gre za sedemdnevno povprečje okuženih ali pa število hospitaliziranih, pri čemer bo vsaka regija zastopana zase.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili minister za zdravje Tomaž Gantar, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič, sekretarka iz Direktorata za zdravstveno varstvo Ministrstva za zdravje Doroteja Novak Gosarič ter vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je uvodoma predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu smo ob 6604 testih potrdili 1772 novih okužb, delež pozitivnih je pri tem 26,82-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 1289 pacientov, 198 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 76 oseb, 45 oseb pa je zaradi bolezni umrlo.

Najvišjo incidenco še ima vedno Pomurska regija, in sicer 1436, sledi Koroška, najnižjo pa ima Goriška regija, in sicer 624.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 184 oskrbovancev in 38 zaposlenih. V zadnjem dnevu se je v domovih za starejše na novo okužilo 154 stanovalcev in 72 zaposlenih, od tega 48 zdravstvenih delavcev.

V petih socialnovarstvenih zavodih je trenutno 213 okuženih uporabnikov, 2 več kot dan prej in 128 zaposlenih.

Pri sproščanju ukrepov vsaka regija zase

Kot smo že poročali, je vlada pripravila okvirni načrt sproščanja ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije koronavirusa, prav tako je danes sprejela odločitev o podaljšanju veljavnosti turističnih bonov, vse do konca leta 2021. »Sproščanje ukrepov bo potekalo postopoma, sistematično in nadzorovano. Do nadaljnjega bodo ostala prepovedana druženja, še posebej v večjem obsegu. Večjih kulturnih dogodkov še nekaj časa ne bomo mogli obiskati, razstave pa kmalu,« pravi Kacin.

Kot pravi zdravstveni minister Tomaž Gantar, gre pri sproščanju za pet faz, ki so odvisne od povprečnega števila okužb v zadnjih sedmih dneh in števila hospitaliziranih. »Ukrepe lahko sproščamo šele v trenutku, ko bomo zanesljivo vedeli, da bomo lahko v naših bolnišnicah zagotovili zadostno število postelj za paciente, ki bi potrebovali bolnišnično zdravljenje,« poudarja Gantar.

Gantar pravi, da ko bo v posamezni kategoriji zagotovljen eden od kriterijev, bo prišlo do sproščanja ukrepov, ne glede na to, na kateri dan bo kriterij izpolnjen. Do sedaj je bila praksa, da se je vlada sestajala in sproščala kriterije ob četrtkih.

Pri tem bo vsaka regija nastopala zase. Tako Gantar poudarja, da bo do prvega sproščanja v posamezni regiji prišlo, ko bo sedem dneva incidenca po številu okužb v regiji manjša od 1000 in bo imela manj kot 1000 hospitaliziranih. »Tista regija, ki bo prej to dosegla, bo prej deležna sproščanja. Vse je odvisno od nas, ne glede na to, ali v ukrepe verjamemo ali ne, ali pa ukrepe v resnici spoštujemo,« pravi Gantar.

Trenutno se nahajamo še v črni fazi, kaj to pomeni?

Trenutno se nahajamo v tako imenovani črni fazi, saj je trenutno 7-dnevno povprečje okužb pri številu 1461, v bolnišnicah pa je 1289 bolnikov. Do prvega sproščanja ukrepov pride v drugi, tako imenovani rdeči fazi, ko je 7-dnevno povprečje števila okužb pod 1350 in hospitaliziranih pod 1200. V tej fazi se sprosti javni potniški promet v omejenem obsegu, odprejo muzeji, knjižnice, galerije, frizerji in manikura ali pedikura. Do tega bi lahko prišlo že zelo kmalu, pravi Gantar, v roku nekaj dni.

Nič ne bo torej niti z odpiranjem šol ter vrtcev, odprtjem smučišč, zbiranjem do 10 oseb, odprtjem servisnih dejavnosti, trgovin ali z odpravo prepovedi prehajanja občinskih mej znotraj statističnih regij. Do tega bo prišlo šele, v oranžni fazi, ko bo 7-dnevno povprečje okužb padlo pod 1000 in ko bomo imeli v bolnišnicah pod 1000 bolnikov.

Odprtje osnovnih šol in srednjih šol za zaključne letnike, prosto gibanje med občinami po vsej državi in odprava policijske ure pridejo na vrsto šele v četrti oziroma v rumeni fazi. Ko bo število okužb manjše kot 300, bomo stopili v zeleno fazo, ko naj bi prišlo do odprave vseh omejitev, bodo pa v tej fazi še vedno zaprti bari in diskoteke.

Sprva se bo sprostil javni potniški promet

Eden izmed prvih ukrepov, ki bo vstopil v veljavo, je sproščanje javnega potniškega prometa. Državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič pravi, da bo do sproščanja javnega potniškega prometa prišlo v prvi fazi sproščanja ukrepov. Pogoj pa je seveda izboljšana epidemiološka slika. 

Do prvega sproščanja ukrepov tako pride v drugi, tako imenovani rdeči fazi, ko je 7-dnevno povprečje števila okužb pod 1350 in hospitaliziranih pod 1200. V tej fazi se sprosti javni potniški promet v omejenem obsegu. Najprej bi se naj po besedah Miheliča sprostil javni potniški promet v omejenem voznem redu, gre za tako imenovani počitniški vozni red.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
damir b (nepreverjen)

Gantar...krf mi pijes na slamcicu!! Ti in tvoja vlada..

Starejše novice