Slika je simbolična.
Kmetje bodo tako že pri nakupu deležni nižje cene.

Kmetje so doslej ob nakupu goriva za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo plačali polno ceno in potem naslednje leto zahtevali vračilo trošarine.

V skladu z novelo zakona o trošarinah, ki jo je DZ sprejel oktobra, pa bodo z letom 2023 že takoj pri nakupu oproščeni dela dajatev.

Gorivo bodo tako plačevali po nižji ceni, hkrati pa bo novi sistem bolj pregleden in bolj enostaven, je oktobra v Državnem zboru povedal državni sekretar na finančnem ministrstvu, Tilen Božič. Gre za enega od ukrepov vlade za blažitev posledic draginje.

Do cenejšega goriva upravičeni tudi čebelarji

Novela zakona natančno določa kriterije za upravičenost do nižje cene. Gorivo, ki bo obarvano, bodo lahko kupovali nosilci kmetijskih gospodarstev ali člani agrarne skupnosti, ki imajo v uporabi kmetijska in gozdna zemljišča in njihova letna normativna poraba goriva znaša vsaj 540 litrov za kmetijsko zemljišče in gozd oziroma 150 litrov za gozd, poleg njih pa tudi čebelarji z najmanj 41 čebeljimi panji. Količina ne bo omejena.

Da so upravičeni do nakupa goriva za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo ter vozil za prevoz čebeljih panjev po nižji ceni, bodo kmetje pri trgovcu dokazovali s posebno identifikacijsko oznako, ki jo bodo prejeli od Finančne uprave Republike Slovenije.

Ta bo normativno porabo goriva ugotovila po uradni dolžnosti vsako leto do 1. januarja ter tako tudi določila seznam oseb, ki za tekoče leto izpolnjujejo pogoje za nakup goriva za kmetijstvo.

Točilni agregati pod ključem

Iz Petrola so že sporočili, da bo gorivo na voljo na večjem številu njihovih prodajnih mest. Imelo bo oznako KOEL GK, zaradi omejitev pri prodaji in identifikacije kupcev, ki bodo do njega upravičeni, pa bodo točilni agregati pred uporabo zaklenjeni.

Stranka, ki bo želela kupiti gorivo KOEL GK, se bo tako morala najprej oglasiti pri prodajnem osebju in to ji bo na podlagi identifikacije dovolilo točenje goriva v rezervoar stroja ali v ustrezno embalažo, so pojasnili.

Komentarji (1)

Mbb (ni preverjeno)

Kmetje so populisti in podaljšek SDS in NSi pod pokroviteljstvom RKC . Sovraštvo do drugače mislečih se začne v cerkvi . Ne narobe razumeti. Ali naj zaradi tega krivim cerkev ? Ne kaznovati je potrebno akterje ki so cerkev vzeli za talca s katero izsiljujejo .

Starejše novice