V poletju pogosto za volan sedemo kar v natikačih ali bosih nog. Pa je takšna obutev primerna za vožnjo? Prepovedana sicer ni, a vseeno bi vas lahko doletela globa.

Vožnja v natikačih ali bosih nog ni izrecna prepovedana, vendar ni varna, opozarjajo na AMZS in pojasnjujejo, v kakšnem primeru bi lahko voznika zaradi obutve doletela globa.

Vožnjo v neprimernem obuvalu bi policisti lahko obravnavali po 35. členu zakona o pravilih cestnega prometa, ki govori o prepovedi uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Če policist ugotovi, da je zaradi neprimernega obuvala zmanjšala možnost obvladovanja vozila, bi voznika lahko oglobil s 120 evri, pojasnjujejo pri Avto-moto zvezi Slovenije.

»Za varno vožnjo je zelo pomemben tudi oprijem med voznikovo nogo in pedali za plin, zavoro in sklopko. V vsakem trenutku mora biti voznik namreč sposoben s svojo nogo hitro, čvrsto in zanesljivo pritisniti na ustrezen pedal. Če tega oprijema ni, lahko hitro pride do nesreče - še zlasti, če je treba z vso močjo in hitro pohoditi pedal za zavoro,« opozarjajo.

Natikači, čevlji z visoko peto ali debelim podplatom ne morejo zagotoviti oprijema med nogo in pedali, zato ste za vožnjo z njimi lahko oglobljeni.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice