So cene istih izdelkov v sosednji Avstriji res nižje, kot v Sloveniji, ali gre le za mit?

Urbani mit, da so v sosednji Avstriji številni izdelki precej cenejši, se potrjuje na različnih primerih. Tokrat je pozornost pritegnil bazenski sesalnik. Zakaj? 

Uporabnik družbenega omrežja TikTok je v videu opozoril na veliko razliko v ceni samodejnega bazenskega sesalnika. Ta v Sloveniji stane 269 evrov, medtem ko je v letaku za avstrijsko tržišče cena enakega sesalnika le 149 evrov

@borut79 Razlika v ceni preko meje je pa malo huda 😀 #hofer #pohoferceni #hoferslovenija @HOFER Österreich #nothanks ♬ Se Acabo (feat. Method Man) (Remix) - The Beatnuts

Kar nekaj izdelkov se v istem času prodaja v Hoferjevih trgovinah na obeh trgih. Zato smo se odločili primerjati cene nekaterih izdelkov ter opazili bistveno razliko. 

Pralni stroj se na slovenskem tržišču prodaja za 269 evrov, v Avstriji identičen sesalnik stane 249 evrov. Razlika v ceni je tudi pri leseni vrtni lopi. V Sloveniji ta stane 799 evrov, medtem ko je treba v Avstriji za njo odšteti 749 evrov.  

Zakaj prihaja do razlik v cenah?

Zakaj slovenski potrošniki za nekatere izdelke plačujemo več kot avstrijski? Pričakovali bi, da bodo kupcem v sosednjih državah Evropske unije ponudili izdelke po enotnih cenah za vse, ne pa le za nekatere izdelke.

Zveza potrošnikov Slovenije že leta opozarja, da se mit o združeni Evropi, o enotnem evropskem trgu razblini že površnem iskanju po spletu in primerjavi cen izdelkov.

Vprašanja o tem, zakaj prihaja do razlik v cenah, smo naslovili na Hofer Slovenija. Njihov odgovor bomo objavili, ko ga bomo prejeli. Pred časom so sicer pojasnili, da na cene vplivajo številni dejavniki, kot so povpraševanje, naročene količine, cene surovin, stroški transporta, obdavčenje, trošarine in drugo. 

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jankec (nepreverjen)

Zaradi privatizatorjev dragi moji imamo to.In to že desetletja.Tudi za časa titeka in partije je gorenjev pralni stroj bil na senčni strani Alp skoraj enkrat cenejši.

Milan iz Maribora (nepreverjen)

že veliko let kupujem občasno predvsem tehniko preko meje v Avstriji ali v Nemčiji, če je cenejša Prihranki so velikokrat 20% do 30%.

.joj. (nepreverjen)

Nemci imajo dvojne pla če manjši davek pa še ceneje je. Zakaj je trebalo zapreti tovarne v maribori?

In reply to by Milan iz Maribora (nepreverjen)

Mestjanar (nepreverjen)

Le čemu se čudite ZPS in uredništvo? Kaj ste vi morda od včeraj? V trgovini že doooooolgo veljajo ustaljena pravila. Le tipičen analfabet lahko širi takšno "krivo vero" kot jo ponujate v tem prispevku. Tu je še en dokaz več, kakšni smo v očeh neposredne EU soseščine. Uredništvo, ne pričakujte kakšnega posebnega, poglobljenega in argumentiranja odgovora od omenjenega naslovnika, saj vam je bistvo navedel v zadnjem odstavku. Po domače povedano, nabavi robo čim ceneje, končnemu kupcu pa jo prodaj čim dražje, razliko pa pospravi v svoj žep. Le kaj pričakujete od 3 velikih igralcev na našem mini trgu (Spar, Hofer in Lidl), ki prihajajo iz D in A in so kartelno dogovorjeni. Konzum (Mercator), ki prihaja iz HR in E. Lecrerc iz F ter 'naši' Tuš in Jager so primerjalno s prvo trojico, le outmigeci - pobiralci žog. Vsem pa je enotna mantra, ki sem jo navedel v stavku pred naštevanjem omenjenih špeceristov. Kot pravilno navaja komentator Jankec, je Gorenjev pr. stroj v starih cajtih, za YU mejo, v A, stal 50 % manj kot v YU. Npr., olupljen Tas-ov licenčni Golf iz Sarajeva, brez vsakršne "dodatne" opreme, pa je bil za 70 % dražji od originalnega D, ki je bil za povrh polno opremljen z dodatno opremo. Teh anomalij je bilo, da "glava pece". Žal, smo SLO, po več kot 30 l. od osamosvojitve, pač še vedno premajhen nizkocenovni trgec in posledično nas lahko veliki zadovoljijo s poceni robo, tako, da bomo o izbiri kvalitetnih stvari po primerljivih cenah lahko sanjali šele takrat, ko bo bdp vsaj 2 x sedanjega.

Jopis (nepreverjen)

Prav. Se to vsa roba iz tujine je pri nas slabse kvalitete, skart in enkrat drazje kot v tujini. Bauhaus je tipicen primer skart robe....

In reply to by Mestjanar (nepreverjen)

.joj. (nepreverjen)

Ker je slovenija pičkin dim

In reply to by Jopis (nepreverjen)

.joj. (nepreverjen)

Najbolj se cene opazijo pri kitajskih gorenjevih aparatih.

Starejše novice