Delavci v Cinkarni Celje se pogajajo za višje plače, za četrtek napovedana celodnevna stavka.

V kemijskem podjetju Cinkarna Celje se delavci pogajajo za višje plače. Nezadovoljni so zaradi tega, ker so dobički podjetja v zadnjem času rasli, zaslužki delavcev in tudi drugi delovni pogoji pa so ostali isti. Obstaja možnost, da bodo še ta teden stavkali.

Skoraj 10 odstotkov zaposlenih v Cinkarni namreč prejema dodatek za doseg minimalne plače, je danes povedal zastopnik sindikata delavcev Franc Grabler.

Medtem ko so življenjski stroški in inflacija rastli, so plače ostale iste oziroma so z novimi zaposlitvami tudi padale. Poleg zahteve po dvigu osnovne plače želijo tudi boljše pogoje za delo.

»Dvig dodatka na štiriizmensko delo, se pravi na manj ugoden delovni čas. Tretja je dvig dodatka za delo na praznike, dela proste dneve. Potem je eden od teh povračilo stroškov prevoza na delo in povračila stroška malice do uredbe.«

Zadnja zahteva je stoodstotno nadomestilo za čas stavke.

Pogoji dela v podjetju so se spremenili v zadnjih nekaj letih.

V preteklosti je Cinkarna Celje slovela po urejenih delovnih razmerjih, je še dodal in povedal, da pričakujejo »konkreten dvig plač, s tem da spravimo tudi najnižjo plačo na nivo, ali pa malenkost nad minimalno plačo. Tako da v Cinkarni več ne bo človeka ki bi se mu izplačeval dodatek do minimalne plače.«

Dobiček Cinkarne je bil lani 42,3 milijona evrov

Letos mineva 150 let od ustanovitve tega podjetja, zgodovina namreč sega v 1873. Danes je Cinkarna kemijsko podjetje - ime je podedovala po takratni topilnici cinkove rude, ki  izdelovala dinarske kovance za Narodno banko Jugoslavije.

»Te zahteve so počasi, počasi rasle. Mi smo realno padali z plačami, dobiček Cinkarne pa poznate vsi, ki malce spremljate to zadevo. Ljudje imajo, moram reči, zaenkrat, dovolj.«

V letu 2022 je ustvarila 227,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 18 odstotkov več kot v 2021, čisti dobiček družbe pa se je zvišal za 27 odstotkov, na 42,3 milijona evrov.

Grabler je pripomnil, da je letošnji poslovni izid sicer slabši, vendar daleč stran od rdečih številk. V podjetju je zaposlenih 775 ljudi, težave pa nastajajo tudi zaradi starosti kadra.

»Mladi ljudje odhajajo iz tovarne, postajamo stara tovarna. V roku naslednjih dveh let, zdaj malce čez prst govorim, ampak se mi zdi, da bo cirka 200 ljudi za v penzijo. Ne vem, kako misli uprava delati naprej, ali lastniki, ali kdo se bo to odločil.«

Sindikat ima med delavci podporo, ocenjuje sogovornik, čeprav zbora delavcev niso sklicali, ta je napovedan za jutri.

»Ker nismo hoteli motiti proizvodnje, smo se bolj obračali po delavnicah, kjer smo vedeli, da je večja skupina ljudi, in lahko rečem: do zdaj je podpora vsepovsod absolutna.«

Za četrtek napovedana celodnevna stavka

Za jutri so najprej napovedali dvourno opozorilno stavko, a so se po pogajanjih z upravo odločili za zbor delavcev ob 11. uri dopoldne.

Če se zadeve ne uredijo pa je za četrtek napovedana celodnevna stavka. Ta naj bi trajala ob šeste ure zjutraj do šeste zvečer.

Komentarji (3)

Ni denarja (ni preverjeno)

rtvslo/gospodarstvo/javni-dolg-ki-je-zdaj-vzdrzen-in-obvladljiv-bo-postal-mnogo-tezji
rtvslo/gospodarstvo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-50-8-milijarde-evrov

Nikitta (ni preverjeno)

Korona dodatki?

In reply to by Ni denarja (ni preverjeno)

MUAD-DIB (ni preverjeno)

Ni res!
Realno gledano ravno delavni pogoji in place drasticno padajo, ker nobeden ne investira, samo cuzajo kar je Yuga v glavnem zapustila.
Podrazitve ne obstajajo, to je le zlagana retorika, da ne priznavamo padca nasega FIAT-Evra in Dolarja. Dejansko samo vrednost valut pada, vrednost resursov je fixna za ta omejen planet Zemljo.

Dobr so nas nategnili ekonomisti ki so zakopali resnico bogatunov, delavce pa oznacili kot strosek podjetij.

Starejše novice