Vlada je konec prejšnjega tedna na dopisni seji izdala odlok, s katerim ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, a pod posebnimi pogoji.

Ambulante bodo morale skladno z navodili, ki jih je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije, pri vseh bolnikih dan pred pregledom preveriti njihovo zdravstveno stanje, jih obvestiti, v katerih primerih ne smejo obiskati ambulante, in jih seznaniti z ukrepi za preprečevanje širjenja okužb.

»Pacienti se lahko odslej naročajo preko elektronske pošte in po telefonu, kjer bomo zobozdravniki obravnavali le zdrave paciente. Če nas na primer pacienti pokličejo in po izpolnjevanju vprašalnika izvemo, da gre za infektivno stanje zgornjih dihal, pacienta napotimo v vstopno točko za covid paciente,« razlaga zobozdravnica Mirjana Petrovič iz zasebne zobne ambulante, tudi predsednica DENS - Sindikata zobozdravnikov Slovenije.

Pacienti bodo dobili svoj termin glede na resnost zobozdravstvenega stanja, če gre za nujno stanje, bo pacient obravnavan v roku štirindvajsetih ur, dodaja Petrovičeva.

Zobozdravniki bodo med drugim prednostno obravnavali bolnike, ki so jim bile v obdobju prekinitve izvajanja zobozdravstvenih storitev nudene le začasne nujne zobozdravstvene storitve ali medikamentozno zdravljenje za odpravo akutne simptomatike, ter bolnike, pri katerih je bilo v tem obdobju prekinjeno izvajanje endodontskega ali drugega zdravljenja.

Navodila za zobozdravnike in paciente

Bolniki in njihovi morebitni spremljevalci si bodo morali pred vstopom v čakalnico nadeti masko in si razkužiti roke, pri čemer bo razkužilnik na voljo na ustreznem mestu. Iz čakalnice bodo morali pristojni vnaprej odstraniti revije, igrače, okraske ali druge nenujne predmete, ki bi lahko predstavljali vir prenosa okužbe.

Zobozdravstveno osebje bo moralo nositi vodoodbojni plašč oziroma pokrivalo in zaščitni vizir ali očala, osebje pa bo moralo po obravnavi vsakega bolnika prostore očistiti, razkužiti in prezračiti za najmanj deset minut, zamenjati bo moralo tudi osebno varovalno opremo.

Po protokolu se mora pacient ustrezno pripraviti, po storitvi je potrebno vse razkužiti in za deset minut prostor prezračiti. Petrovičeva pravi, da svoje paciente zato naroča na pol ure, kar pomeni, da lahko v ordinacijskem času obravnava okoli deset pacientov, če gre za dela zobne protetike, tudi manj. 

Težave z drago zaščitno opremo

Vnovični zagon zobozdravstvenih storitev sicer spremlja precej kritik iz strokovnih vrst. Zobozdravniki med drugim opozarjajo, da so za vnovično odprtje ambulant izvedeli prepozno in se nanj ne morejo v tako kratkem času ustrezno pripraviti.

Pri ponovnem zagonu pa prihaja tudi do težav z zaščitno opremo. »Gre za zelo drago opremo, mi jo zaenkrat še imamo, kolegi, ki pa je nimajo dovolj, svojih ordinacij ne bodo mogli odpreti,« še dodaja zobozdravnica Mirjana Petrovič.

O stanju v zobozdravstvu smo povprašali tudi Gorazda Sajka, predstojnika zobozdravstvene oskrbe v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor.

»V soboto je bil izdan dekret ponovnega zagona dejavnosti in glede na to, česa bi se naj vse držali, kot piše v uradnem listu, je jasno, da finančno tega ne moremo zagotoviti. Imamo namreč 52 zobozdravstvenih ordinacij,« pove Sajko in dodaja, da se pri tem ustvarja veliko tveganje, saj če zaščitne opreme ne bo, potem zobozdravstveni delavec ne bo mogel upoštevati vseh preventivnih pogojev.

Prav zaradi tega v zobozdravstvenih ordinacijah dr. Adolfa Drolca z delom še ta teden ne bodo pričeli. 

»Če hočemo vse ambulante aktivirati, potrebujemo dovolj zaščitne opreme. In če se bo ta morala po vsakem pacientu menjati in za vsakim pacientom prezračevati in razkuževati ambulanto, potem se poraja vprašanje čakalnih dob in dnevnih norm, saj je absolutno logično, da v eni izmeni ne moremo obravnavati 15 ali 20 pacientov, ampak maksimalno sedem,« poudarja Sajko.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice