Zdravniške organizacije, medicinski fakulteti in komisija za medicinsko etiko prebivalcem priporočajo, da se odločijo za cepljenje proti covidu-19, če jim zdravstveno stanje to dopušča.

»Le enotni in solidarni bomo, kolikor mogoče, hitro obvladali epidemijo in spet omogočili življenje brez epidemijskih omejitev,« so zapisali.

Poudarili so, da do sedaj opravljenih cepljenj niso spremljali pomembni stranski učinki. To kaže, da je korist cepljenja večja od morebitnih tveganj. Cepiva so pripravljena na podlagi izjemnega napredka biomedicine in biotehnologije, so zapisali v izjavi za javnost.

»Nesmiselno in nepotrebno je, da bi se v epidemiji, ki traja že toliko časa, odrekali cepljenju, ki je učinkovit način preprečevanja bolezni,« so zapisali. Spomnili so, da se je v preteklosti s cepljenji, ki sodijo med največje dosežke medicine, obvladalo epidemije nalezljivih bolezni, ki so pred tem, tudi po naših krajih, množično morile otroke in odrasle, poroča STA.

S cepljenjem lahko zmanjšamo število umrlih

»S cepljenjem lahko zaščitimo pred boleznijo sebe in tiste, ki jih epidemija najbolj ogroža, zmanjšamo število umrlih in omogočimo povratek življenja, kakršnega smo bili vajeni,« so zapisali.

Poudarili so, da je odločitev za cepljenje osebna pravica vsakogar. »A več kot nas bo cepljenih, manjša bo moč covida-19 in ko bo cepljenih dovolj, bo epidemija zaustavljena. Lepo in prav je, da se s cepljenjem v svoje dobro in dobro drugih poenotimo v prizadevanjih za njeno obvladanje in da vsak od nas k temu prispeva svoj delež,« so sporočili.

Izjavo so podpisali v Zdravniški zbornici Slovenije, Slovenskem zdravniškem društvu, Slovenski medicinski akademiji, na medicinskih fakultetah v Ljubljani in Mariboru ter v komisiji za medicinsko etiko.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

ne hvala, ne bom se cepil za nekaj kar 99% ljudem na planetu ne škodi niti malo, naj se cepi tistih 1% ki jim je ta kuga nevarna če jih je stran da ne bojo dočakali 120 let ostale pa PUSTITE NA MIRU

O07 (nepreverjen)

Manj hodite na hitre teste, pa bo, dokler pa je kak je,pa lahko delajo kaj hočejo in si izmišljuje jo ukrepe, kak jim paše, z cepljenjem pa samo izsiljujejo,,,,

Starejše novice