Danes obeležujemo mednarodni dan znakovnih jezikov, s katerim gluhi pozivajo k spoštovanju njihovih pravic.

V Sloveniji živi približno 1000 gluhih, ki uporabljajo slovenski znakovni jezik, okoli 450 oseb s polževim vsadkom, približno 100 gluhoslepih, ki uporabljajo znakovni jezik in približno 75.000 oseb, ki se poslužujejo slušnega aparata.

Z mednarodnim dnevom, ki letos pod geslom Z znakovnim jezikom je vsakdo vključen poteka prvič, gluhi opozarjajo predvsem na pravico do znakovnega jezika. Kot pravijo pri Svetovni zvezi gluhih, slednji pripomore k ohranjanju različnosti jezikov in kultur po svetu. 

Za ustavno priznanje znakovnega jezika kot uradnega jezika gluhih

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije si prizadeva, da bi slovenski znakovni jezik v ustavi bil priznan kot uradni jezik gluhih. Slovenščina gluhim namreč predstavlja tuj jezik, poudarjajo; njihov prvi jezik je znakovni.

Na dan slovenskega znakovnega jezika bodo zato 14. novembra v DZ vložili pobudo za spremembo ustave, s katero bi slovenski znakovni jezik postal uradni jezik. To sta v preteklosti že storili naši sosedi Avstrija in Madžarska, pa tudi Finska in Portugalska.

Za potezo so se odločili, potem ko so izčrpali vse možnosti za dogovor s pristojnimi ministrstvi, piše STA, iz kabineta predsednika DZ pa naj bi že prejeli zagotovilo, da jih bo predsednik DZ Dejan Židan sprejel.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice