Seja občinskega sveta občine Rogaška Slatina, kjer je bil sprejet odlok, ki določa dan referenduma, ko bo usoda stolpa Kristal v rokah volilcev, se je odvila včeraj.

19. oktobra 2020 so pobudniki referenduma, z Evo Žgajner na čelu, vložili zahtevo za referendum o gradnji stolpa Kristal in županstvu občine Rogaška Slatina predali vse zbrane podpise. 

Podpisnikov peticije za referendum je bilo kar 542, podpisi pa so bili zbrani celo pred rokom. Temu je sledila seja občinskega sveta.

Že ob predaji podpisov je župan Branko Kidrič predlagal 13. december za datum izvedbe referenduma. Ta datum je na seji občinskega sveta tudi obveljal. 

Na samem referendumu pa referendumsko vprašanje ne bo vsebovalo pojasnjevalnega dela.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje P3 z okolico v Rogaški Slatini, ki ga je občinski svet občine Rogaška Slatina sprejel na svoji 14. redni seji 9. julija 2020?«.

Iz vprašanja pa je izpadel zadnji del, ki pojasni, o čem odločajo na referendumu, in se je glasil, »ki znotraj tega območja predvideva postavitev Razglednega stolpa Kristal z zunanjo ureditvijo v višini 106 metrov?«. 

Žgajnerjeva pravi, da na tej točki izpad pojasnjevalnega dela ni sporen, saj veliko občanov že ve, o čem bodo na referendumu odločali. Kot pravi, bo vodila tudi kampanjo in dodatno obveščala občane o temi odločanja. 

»Upam na, kar se da, veliko udeležbo na referendumu in na to, da bodo volivci, kar se da, odgovorno ravnali ter upoštevali ukrepe. Udeležba pa je pomembna, ker je odlok na referendumu zavrnjen le, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so glasovali veljavno, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volivcev,« še pove.

Spomnimo, da pobudniki referenduma občini očitajo, da z izgradnjo stolpa ne bi bila realizirana celovita ureditev območja, pokvarjene naj bi bile vedute mesta, poseg v naravo pa naj bi bil prevelik.

Tako bi stolp dopolnil veduto tega zdraviliškega mesta.

Prav tako so mnenja, da občani občine Rogaška Slatina niso bili dovolj dobro obveščeni o poteku projekta. 

Občina odgovarja, da lahko kraj z izgradnjo stolpa  pridobi veliko. Tako bi bilo ob stolpu urejenih več kot 50 novih parkirnih mest in 30 priključkov za javno izposojo koles. Stolp bi imel na vrhu kavarno, ob vznožju stolpa pa bi lahko lokalni ponudniki tržili svoje izdelke.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čergoli (nepreverjen)

Po novem bo baje vsako mesto imelo razgledni vstop s katerega se bo opazovalo in pravočasno obveščalo pred vdiranjem Karči virusa. Nekoč so na hribih kurili ogenj za signal, Indijanci dajali dimne signale, sedaj pa z stolpov se bo obveščalo preko megafona se bo drlo, kričalo ko bo KARČI VIRUS začel napadati. USPEH 100% zagotovljen.

Starejše novice