Prva prestavljena olimpijada bo postregla s številnimi novostmi.

Največji športni spektakel že trka na vrata. 23. julija se namreč pričenja dvaintrideseta olimpijada v Tokiu. Poletne olimpijske igre v japonski prestolnici so unikum v športni zgodovini. 

To bodo namreč prve olimpijske igre, ki so bile prestavljene zaradi neobvladljive družbene situacije. V vseh ostalih primerih so olimpijado odpovedali. Pandemija covid-19 je poskrbela za obstanek celotnega družbenega življenja, tudi v športu. 

Nove discipline

Tokijska olimpijada bo premierno gostila sedem novih športov:

  • košarka tri na tri
  • karate
  • BMX prosti slog
  • dirkališčno kolesarstvo
  • športno plezanje
  • surfanje
  • rolkanje

Olimpijski karavani se bosta prvič po letu 2008 ponovno pridružila baseball in softball.

v Tokio potuje 41 Slovencev

Iz prestolnice bodo barve Slovenije branili tenisač Aljaž Bedene, strelka Živa Dvoršak, atletinji Tina Šutej in Anita Horvat, judoistka Maruša Štangar in Golfistka Pia Babnik.

Ptujčane bo zastopal metalec diska Kristjan Čeh, Mariborčane pa plavalka Katja Fain in jadralec Žan Luka Zelko. 

Pomurci bomo gotovo najbolj stiskali pesti za našega 'rojaka', judoista Adriana Gomboca. Evropski prvak iz Tel Aviva leta 2018, v kategoriji do 66 kilogramov, bo tudi na Japonskem naskakoval dobro uvrstitev. 

Število potnikov v deželo vzhajajočega sonca se v slovenskem taboru lahko še poveča, košarkarska reprezentanca namreč v Kaunasu še igra kvalifikacijski turnir. Po koncu skupinskega dela je Slovenija z dvema suverenima zmagama proti Angoli in Poljski, zasedla prvo mesto, v polfinalu jo čaka Venezuela.

Posebni varnostni ukrepi za tekmovalce

Že februarja so pristojni objavili ''pravila igre'' za preprečevanje okužb z novim koronavirusom.

Poleg običajnih ukrepov, kot so nošenje maske, varnostna razdalja in prepoved obiska barov, trgovin in restavracij, so tekmovalci primorani uporabljati tudi japonsko različico covid-19 obveščevalne aplikacije.

Vsak tekmovalec bo testiran najmanj na vsake štiri dni, ob pozitivnem testu, bo športniku odrejena karantena. Med obskurnejšimi pravili pa sta gotovo odsvetovanje pretiranega slavljenja zmag športnikov in omejitve navijanja in kričanja gledalcev.

Pravilnik je že naletel na številne kritike strokovnjakov, med najbolj vidnimi The New England Journal of Medicine

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice