Foto: Jure Banfi
Skoraj pet let je bilo potrebno čakati na mariborsko zmago v Stožicah. Ante Šimundža je bil po slabem vstopu v derbi zadovoljen z odzivom, kot ključni je izpostavil menjavi ob polčasu, pohvalil pa je tudi sodnika Martina Matošo.

Po uvodnem delu derbija je kazalo slabo, dišalo je po nadaljevanju ljubljanske serije, a je nato sledil precej boljši drugi polčas Mariborčanov.

Štajerci so po bledi podobi v uvodnih minutah povsem prevladovali v drugem polčasu, v katerem so se podpisali pod preobrat in zasluženo zmago. Prvo po skoraj petih letih čakanja. Vijoličasti so v Stožicah nazadnje slavili 28. septembra 2019.

Olimpija je z golom Nemanje Motika dobila prvi polčas, v katerem so bili Ljubljančani podjetnejši, po odmoru pa je sledilo mariborsko prebujenje. Izenačil je Hilal Soudani, za zmago pa je z natančnim udarcem zadel Jan Repas.

Tudi Ante Šimundža je po zmagi priznal, da je bila njegova ekipa v uvodni fazi derbija slaba, precej bolj zadovoljen pa je bil z nadaljevanjem srečanja, ki ga je v Stožicah spremljalo okrog šest tisoč gledalcev:

»Začetek je bil res slab, grozen z naše strani. Težko odgovorim, kaj se je zgodilo, šli smo iz napake v napako. Potem pa smo se zbudili in dobro odzvali.

Po 15 minutah smo začeli prevzemati pobudo, si povrnili samozavest in igrali, kot smo se dogovorili, kar smo trenirali. V skupnem seštevku smo bili večji del derbija boljši tekmec, imeli smo večjo željo, tudi večje spoštovanje do derbija in zmaga je zaslužena.«

Z menjavama ob polčasu dosegli, kar so želeli

Mariborčani so imeli v prvem polčasu precej težav z razigranimi Ljubljančani, nekaj težav jim je povzročala tudi igralna podlaga, saj je kar nekaj nogometašev moralo zamenjati obutev.

Morda kar ključna je bila poteza Anteja Šimundža med polčasom, saj je pred nadaljevanjem tekme v igro poslal Martina Milca in Marka Božića. Dvojec je zagospodaril na levi strani igrišča in povsem omejil tudi vročega Raula Florucza:

»Če ne bi menjali, bi se zgodba verjetno razpletla na stran Olimpije. V prvem polčasu mi ni bila všeč naša leva stran. Fanta sta prvič občutila igranje derbija in se nista dobro znašla.

Morda celo razumljivo. Mark je mlad, Maksu je bil to prvi derbi. Dejal sem mu, dobrodošel v Mariboru. To mora preživeti, iti skozi to, da bi funkcioniral v prihodnosti v Mariboru.

Zato smo opravili menjavi in pridobili, kar smo si želeli. Predvsem prevlado na igrišču, ki se je že napovedovala v drugem delu prvega polčasa. Milec je moral prevzeti vlogo na levi strani, a je potrdil pomen izkušenj iz derbijev. Če bi ga dal v napad, bi odigral odlično.

S tehnično dovršenimi igralci lahko prevladuješ in se posledično lažje braniš oziroma več napadaš. Skoraj ves drugi polčas smo bili na njihovi polovici igrišča, nasprotniku nismo dovolili ničesar. Z menjavama smo dosegli, kar smo si želeli.«

Vesel odziva po slabem vstopu v tekmo, pohvalil sojenje

»Ko odvrtim film celotnega dogajanja, me najbolj veseli naš odziv po slabem vstopu v tekmo. Skozi misli mi je namreč šel jesenski derbi v Ljudskem vrtu, ko smo hitro prišli do prednosti, ki je bila za tekmece neulovljiva. Mi smo se pri zaostanku odzvali boljše, bili smo mirni, kar je zelo pomembno.

V nogometu se napake dogajajo, so sestavni del. Zato je pomembno, ko se napake zgodijo, da se jih ne bojimo in igramo dalje, po naših principih. Predvsem pa me veseli, da smo bili v derbiju NK Maribor,« je še dejal strateg Maribora.

Štajerci so zmago potrdili kmalu po tem, ko je bil pri domačih v 71. minuti izključen Justas Lasickas. Šimundža je najprej menil, da bo po prekršku nad Svenom Šoštaričem Karičem zadostoval rumeni karton, ko je sledil poziv k pregledu posnetka, pa je verjel, da bo Litovec prejel rdeči karton.

Pred derbijem je bilo precej govora tudi o sodnikih. Tako zaradi napak na predhodni tekmi v Šiški kot tudi zaradi dejstva, da Martin Matoša prihaja iz bližine Ljubljane. Ta geografski podatek na derbiju ni prišel do izraza, 29-letni delivec pravice si je zaslužil tudi pohvalo Šimundže.

Trener Maribora je poudaril, da je bilo sojenje vrhunsko in na evropski ravni, v tem pogledu pa je bil to eden od boljših derbijev v zadnjih letih. Zaželel si je, da bi vsi naši sodniki sledili primeru Matoše, ki se je kljub mladosti z vodenjem tekme pridobil spoštovanje nogometašev.

Mariborčane in Ljubljančane zdaj na lestvici ločijo štiri točke, rivala pa se bosta v predzadnjem krogu prvenstva srečala še v Ljudskem vrtu.

Komentarji (2)

SLO (ni preverjeno)

Na začetku tekme ste bile res ena velika žalost. Prav nastavljali ste žoge Olimpiji. Drugi polčas pa ste odigrali z odliko. Iličič se dviguje in že trka na vrata reprezentance.

44 (ni preverjeno)

Realno
Imate se dost za delat
Sedaj Rogaska pride na sveto travo in tepih..jim vrnit za tisto njivo...

Starejše novice