Foto: Jure Banfi
Prvega so septembra dobili Ljubljančani, komu bo pripadel drugi večni derbi sezone? Blaž Vrhovec poudarja, da na tekmi z Olimpijo šteje samo rezultat in ne umetniški vtis, kaj pa od svoje ekipe pričakuje Ante Šimundža?

Ljubitelji slovenskega nogometa bodo na svoj račun prišli vse do sredine prazničnega decembra.

Prvič po letu 2009, ko so se zmage veselili domačini, bo Ljudski vrt gostil decembrski večni derbi Maribora in Olimpije. Prvi derbi letošnje sezone so sredi septembra dobili Ljubljančani, ki imajo po 16 krogih kar devet točk naskoka pred rivalom iz mesta ob Dravi.

Ne glede na precejšnjo točkovno razliko med večnima rivaloma bosta v nedeljskem popoldnevu odločala dnevna forma in naboj, ki ga prinaša derbi. S tem se je strinjal tudi mariborski strateg Ante Šimundža, ki nima dodatnih težav s poškodbami:

»Gre za največji derbi v Sloveniji. Ne glede na položaj na lestvici je to vedno derbi. Pričakujem dobro vzdušje in tekmo, ki lahko v navijaških očeh pomeni veliko. Mi smo osredotočeni nase, poskušamo biti karseda mirni, poiskati težave nasprotnika in pokazati naše dobre lastnosti.«

Dvainpetdesetletni strateg Maribora bo vodil prvi derbi po povratku v matično sredino, leta 2015, ko je zapustil Maribor, pa ga je službe stal prav domači poraz na derbiju z Olimpijo. Zmaji so tedaj v Ljudskem vrtu slavili z 0:3.

Derbi je lahko prelomnica

»Vsi derbiji na svetu so v očeh navijačev, publike in medijev nekaj, kar šteje več. Res je, da prinašajo tri točke, so pa pomembni iz psihološkega vidika. Z naše strani je pomembno, da derbi dojamemo kot tekmo, v kateri želimo biti takšen Maribor, kot moramo biti.

Ne vemo, kaj bo tekma prinesla, morajo pa fantje razmišljati o tem, da moramo biti takšni, kot moramo biti, ko nosimo dres NK Maribor. Vse od mene pa do zadnjega človeka, ki dela v klubi,« poudarja Šimundža.

Trener Maribora ni podal odgovora na to, če bo evropski ritem tekem težava za Olimpijo, sam pa je igranje v evropskih tekmovanjih vselej dojemal kot privilegij. Ne glede na vse to ne spreminja načrtov Mariborčanov.

Ljubljančani imajo sicer najrajši igro, ko imajo žogo v svoji posesti, kako se bodo Štajerci odzvali na to dejstvo?

»Naš cilj je, da se tekmec ne počuti dobro. Nikoli nisem dobil občutka, da se kdo od nasprotnikov v Ljudskem vrtu počuti dobro in tudi v nedeljo bomo naredili vse, da se Olimpija ne bo počutila udobno,« odgovarja trener vijoličastih.

Foto: Jure Banfi

Vrhovec opozarja na prvega strelca lige

»Zavedati se moramo individualne kakovosti tekmeca. To je nekaj, kar moramo omejiti, na drugi strani pa moramo izkoristiti svoje dobre stvari in ponavaljati to, kar delamo na treningih.

Vemo, kaj ta derbi pomeni navijačem, šteje samo rezultat in ne umetniški vtis. Upam, da bomo tekmovalni in bo derbi šel v našo korist,« je nedeljski večni derbi napovedal Blaž Vrhovec.

Vezist Maribora je dodal, da včerajšnja tekma Olimpije glede na razmere ni ponudila prave podobe za ocenjevanje nasprotnika. Kot najbolj nevarnega posameznika zmajev je izpostavil Ruija Pedra, ki je z desetimi goli najboljši strelec lige.

Poletni povratnik v Ljudski vrt je poudaril, da mora Maribor ponoviti tisto, kar je bilo doslej dobrega v igri. Izkušeni nogometaš je priznal, da je vesel, ker po trdem delu na treningih spet redno igra:

»Na treningih sem dajal vse od sebe in pokazal pravi odnos. To se je zdaj vrnilo, dobil sem priložnost in upam, da jo bom čim bolje izkoristil. Tako je potrebno razmišljati v nogometu, ko dobiš priložnost, je potrebno dati vse najboljše.«

Srčnost prenesti na celotno ekipo

»Dlje časa, kot si tukaj, bolj ti klub priraste k srcu in ugotoviš, za kaj se gre. Sem eden tistih, ki so tukaj najdlje časa in morda to čutim bolj kot ostali. Je pa naloga tistih z daljšim stažem v klubu, da to skušamo prenesti tudi na soigralce.

To je proces, ki traja, vendar v slačilnici vsak dan delamo tudi na tem. Na koncu vodiš z vzorom in tega se držim. Upam, da me bo glede tega spremljalo čim več fantov,« je Vrhovec izpostavil še odnos do klubskega grba in pomena derbija.

Besede Vrhovca je podprl tudi Šimundža, ki je dodal, da je Maribor s takšnim odnosom prišel tudi do vseh uspehov v preteklosti. Dojemanje tega je tudi ena od ključnih stvari, na katero Šimundža opozarja že od svoje vrnitve med vijoličaste.

Pogled na bližnjo zgodovino medsebojnih obračunov sicer ni najbolj pozitiven. Zadnji štirje derbiji so vselej pripadli gostitelju, Ljubljančani so dobili štiri od petih zaporednih dvobojev. Maribor je od začetka leta 2020 - v tem času je bilo odigranih 15 derbijev - slavil zgolj dvakrat.

Ob tem sicer velja izpostaviti še podatek, da so Ljubljančani v istem obdobju Ljudski vrt le enkrat zapuščali z zmago. Si upate napovedati nedeljski razplet spopada v Ljudskem vrtu?

Derbi se bo pričel ob 15. uri, potek srečanja pa bo v vlogi glavnega sodnika prvič nadziral Aleksandar Matković.

Komentarji (2)

Zvegla (ni preverjeno)

seveda - obvezno napihovanje pred tekmo... :))))) tiho bodi, treniraj in odšpilaj, ne pa kvasit kot stara mama...

Kurbinsin (ni preverjeno)

Rezultat je itak ze v naprej dogovorjen, kot vedno

Starejše novice