Met preko 70 metrov ni bil dovolj za drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka, Kristjan Čeh je moral po preobratu v šesti seriji meta diska čestitati Danielu Stahlu, ki je slavil z rekordom svetovnih prvenstev.

Kristjan Čeh se v Budimpešti veseli nove medalje na svetovnih prvenstev. Branilec naslova svetovnega prvaka je zaostal zgolj za Danielom Stahlom.

Stahl, sicer olimpijski prvak, je do naslova svetovnega prvaka prišel z zadnjim metom dolgim 71,46 metra, kar je tudi novi rekord svetovnih prvenstev. Čeh, ki je v zadnjem metu zabeležil daljavo 70,02 metra, si bo okoli vratu nadel srebrno kolajno.

Atlet iz Podvincev je sicer vodil vse do četrte serije, ko ga je z odličnim metom prehitel novi svetovni prvak. Čeh je nato v zadnji seriji spet prevzel vodstvo, a je Šved za konec prihranil najboljše.

Čeh je imel tako v domačih Podvincih kot tudi v madžarski prestolnici številčno podporo. Na tribunah je bilo opaziti precej slovenskih zastav, saj je v Budimpešto že v jutranjih urah krenilo nekaj avtobusov z navijači Kristjana Čeha.

Med navijači na stadionu je bila tudi Kristjanova družina, mama Marinka, oče Milan in brat Klemen.

Do vodstva s prvim metom

Kristjan Čeh je v prvi seriji kot tretji med finalisti zalučal disk. Le-ta je pristal pri 68,31 metra, kar je bilo več kot dva metra dlje od kvalifikacijskega dosežka Ptujčana. Štajerec je s tem prevzel vodstvo in postavil tudi najboljši rezultat stadiona v Budimpešti.

Mykolas Alekna in Daniel Stahl, ki sta bila v kvalifikacijah za nekaj centimetrov daljša (nihče ni presegel postavljene norme 66,50 metra), sta v prvi seriji zaostala za Čehom. Litovec je vknjižil izid 65,23 metra, Stahl je bil še skromnejši, saj je disk zalučal zgolj centimeter preko znamke 63 metrov.

Po prvi seriji je bil Čehu z dolžino 66,39 metra najbližje Avstralec Matthew Denny, slovenski silak pa je z drugim metom še utrdil vodstvo. Disk je pristal pri 69,27 metra. Alekna je z metom 67,08 metra skočil na drugo mesto, do tretjega pa se je dokopal Stahl (66,58 metra).

Razmerja se po tretji seriji niso spremenila, saj meta Čeha in Stahla nista bila veljavna, Alekna pa ni izboljšal dosežka. 

Stahl s četrtim metom prevzel vodstvo

Čehu se je s četrtim metom dolgim 68,24 metra približal Denny, Ptujčana pa je zatem za deset centimetrov prehitel Daniel Stahl. Za nameček se je z dosežkom 68,85 metra približal tudi Mykolas Alekna, slovenski hrust pa je disk v četrto zalučal malce pod 68 metri.

Razvrstitev se po peti seriji metov ni spremenila, Čeh je ostal za olimpijskim prvakom s Švedske, Štajercu pa sta za ovratnik dihala Mykolas Alekna in Matthew Denny. Avstralec in Litovec sta po šestem metu ostala na četrtem oziroma tretjem mestu, nato pa je na vrsto še zadnjič prišel Čeh.

Štirindvajsetletnik se je zbral in disk kot prvi na tem prvenstvu zalučal preko 70 metrov, z daljavo 70,02 metra pa je znova prevzel vodstvo. 

A to še ni bilo konec. Kot zadnji je v krog stopil še Daniel Stahl in z rekordom svetovnih prvenstev prišel do naslova svetovnega prvaka, disk je zalučal 71,46 metrov daleč.

Starejše novice