Foto: Jure Banfi
Ljudski vrt je s prenovljeno nogometno zelenico pripravljen na jutrišnjo tekmo kvalifikacij UEFA Lige prvakov. Mariborčani evropsko sezono odpirajo proti beloruskim prvakom. Kakšna so pričakovanja?

Kvalifikacije UEFA Lige prvakov se po treh letih vračajo v mesto ob Dravi. Mariborčani so maja po dveh sušnih sezonah osvojili naslov državnega prvaka, ki ga bodo potrjevali tudi na mednarodnem odru.

Beloruski prvak Šahtar je prvi nasprotnik poleti nekoliko prenovljene ekipe, v kateri med drugimi ni več prvega strelca minule sezone Ognjena Mudrinskega, Đorđa Ivanovića in Marka Alvirja.

Športni direktor Maribora Marko Šuler je v minulih tednih pošteno zavihal rokave in skušal okrepiti moštvo. Marku Zalokarju, ki je s Štajerci vadil že od prvega treninga, so se tekom priprav pridružili še štirje novinci.

Marko Božić, Roko Baturina in Ivan Brnić bodo v prihajajoči sezoni pomembni aduti v napadu, v Ljudski vrt pa se je po več kot petih letih vrnil vsestranski branilec Sven Šoštarič Karič.

Pri aktualnih državnih prvakih verjamejo, da so sestavili igralski mozaik, ki bo tudi v sezoni 2022/23 posegel po novih uspehih. To je na novinarski konferenci poudaril tudi Radovan Karanović.

»Ko sem prevzel ekipo, sem se si postavil cilj, da želim biti prvak. Podobno je pri evropskih tekmah. Na enem od sestankov sem fantom dejal, da verjamem v njih. 

Nekaj se bo vprašalo tudi nas, zelo sem optimističen. Čeprav sem prvič v tej vlogi na tem nivoju, zelo zaupam ekipi in verjamem, da nam bodo uspele velike stvari.«

Tekmecu vsiliti svoj način igre

»Izkoristili smo mesec dni, da se maksimalno pripravimo na to tekmo. Priprav nismo pričeli kompletni, reprezentanti so se treningom pridružili po dveh tednih, nekaj fantov je tudi novih. 

Mesec treningov smo izkoristili, da skušamo uigrati ekipo. Ne moremo govoriti o optimalni formi, vemo pa, kaj nas čaka. Jutri bomo naredili vse, da tekmo pripeljemo v našo korist,« je optimističen Karanović.

Strateg Maribora je potrdil, da bo lahko jutri računal tudi na Roka Kronavetra, a izkušeni vezist po poškodbi, zaradi katere je izpustil večji del priprav, še ni optimalno pripravljen.

Karanović bi si želel, da bi tudi novinci v kadru Maribora odigrali še kakšno tekmo v Ljudskem vrtu, da začutijo duh stadiona, vendar verjame, da bo ekipa s postavljenim načrtom izpolnila pričakovanja:

»V vsakem primeru bi rad jutri videl, da bomo v določenem trenutku tekme vodili igro. Izhajali bomo iz tega, da bomo disciplinirani v obrambi, nasprotnika pa moramo prisiliti v to, da bo tekel za žogo in mu bomo vsilili svoj način igre. Naredili bomo vse, da bomo skozi celotno tekmo na najvišji ravni.«

FOTO: Jure Banfi

Belorusi v tekmovalnem ritmu

»Zaradi tekmovalnega ritma so v določeni prednosti, vendar najprej pogledam svojo ekipo in s čim razpolagam. Ekipi smo dodali zgolj nekaj posameznikov, večina igralcev pozna principe in kaj želimo igrati, zato sem optimističen. 

Pripravljalne tekme so pokazale dobre stvari, nekaj je bilo tudi slabih. Izhajamo iz tega, česar smo sposobni, zato pričakujem, da se bomo jutri prikazali v dobri luči,« poudarja Karanović.

Mariborčani se bodo jutri prvič predstavili na novi zelenici Ljudskega vrta, ki so jo obnovili po tekmi, na kateri se je od domačega občinstva poslovil Marcos Tavares.

Brazilec zdaj ni več del igralske zasedbe, kljub temu pa je od blizu spremljal današnji trening, ki so ga vijoličasti prvič opravili na novem igrišču. 

V večernih urah bodo zelenico preizkusili še Belorusi, na katere so v taboru slovenskih državnih prvakov dobro pripravljalni, zatrjuje strateg Maribora:

»Tekem nasprotnika si nismo mogli ogledati v živo, informacije smo zato zbirali iz drugih virov. Mislim, da imamo širšo predstavo o tej ekipi. 

V moštvu pričakujem še kakšnega tujca več kot v beloruskem prvenstvu, kjer veljajo drugačna pravila. Po mojem mnenju gre za ekipo, ki ima individualno kakovost. V prvenstvo igrajo superiorno, zato nas čaka zahtevna tekma.«

Ne bodo spreminjali smernic

»Naše filozofije glede na lansko sezono ne bomo spreminjali. Igralci, ki so odšli in prišli, se razlikujejo, vendar bo naš način igre takšen kot lani. To je pot, ki smo jo izbrali. 

Kompaktno moramo igrati v obrambi, da ne prejmemo zadetka, v napadu pa imamo dovolj kakovosti, da bomo na vsaki tekmi prihajali v priložnosti,« o načrtu pravi Martin Milec.

Po upokojitvi Tavaresa zdaj tudi uradno prvi kapetan je pohvalil vzdušje v slačilnici, ekipa pa je dobro sprejela novince, ki so na pripravljalnih tekmah pokazali, da so lahko okrepitev za ekipo.

Večji del igralske zasedbe nima izkušenj s kvalifikacijami UEFA Lige prvakov, kljub temu pa bočni branilec ne skriva želje, da želi preskočiti prvo evropsko oviro.

Tudi poraz za Štajerce ne bi bil usoden, saj bi slabši iz tega dvoboja evropsko sezono nadaljeval v tretjem krogu kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige. Za zdaj je v mislih zgolj liga prvakov:

»Hočemo narediti vse, da po teh dveh tekmah nadaljujemo boj za ligo prvakov. Dokler si v tem tekmovanju, želiš priti do konca. 

Videli bomo kaj bo to prineslo, bomo pa jutri in naslednjo sredo naredili vse, da napredujemo v naslednji krog. Šli bomo na glavo, vendar tudi pametno, z rokami naprej.«

FOTO: Jure Banfi

Jutri proti staremu znancu 

»Mislim, da potrebujemo vsakega, ne zgolj tiste, ki bodo igrali, vsi so pomembni, tudi tisti, ki bodo morda na tribuni. Bil sem že v različnih položajih, boril sem že za obstanek ali igral v drugi ekipi. 

Vem, kaj pomeni, ko nisi v prvem planu, vendar verjamem v celotno ekipo in vem, da bomo potrebovali vsakega. Vsi bomo morali dati vse od sebe, saj je potrebno vedno biti pripravljen, da vskoči,« Milec sporoča soigralcem.

Dolgoletni član vijoličastih je prepričan, da je Maribor po nekaj skromnejših evropskih sezonah znova na dobri poti, da ponovi uspehe iz prejšnjih let in se izogne polomijam, kot jo je pripravil severnoirski Coleraine

Ob tem bočni branilec sicer priznava, da ima Šahtar iz Soligorska kakovostno ekipo, med njimi je tudi Valon Ahmedi, ki je pred leti nosil tudi dres Maribora:

»Z Valonom v zadnjem času nisva bila v stiku. Glede na posnetke ne igra na položaju kot v Mariboru, vemo pa, česar je sposoben. 

Pazili bomo na njega, tako kot tudi na ostale igralce, ki imajo individualno kakovost. To bomo morali zatreti, ne igrajo pa zastonj za 200 tisoč evrov letno. Potrudili se bomo po najboljših močeh.«

Si boste jutrišnji obračun, ki se bo v Ljudskem vrtu pričel ob 20:15, ogledali v živo?

FOTO: Jure Banfi
FOTO: Jure Banfi
FOTO: Jure Banfi
FOTO: Jure Banfi
FOTO: Jure Banfi
FOTO: Jure Banfi

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice