Foto: Jure Banfi
Dvorana Tabor je gostila pripravljalni tekmi ženske in moške odbojkarske reprezentance. Slovenke so po preobratu izgubile z Azerbajdžankami, Slovenci pa so ob slovesu Mitje Gasparinija ugnali Egipčane.

Maribor je v teh dneh središče slovenske odbojke, saj sta včeraj v Dvorani Tabor zaigrali tako ženska kot moška izbrana vrsta.

V pripravljalnem obračunu z Egiptom se je bolje odrezala moška reprezentanca, saj je slavila s 3:1 v nizih. Ženska reprezentanca je v sklopu priprav na evropsko prvenstvu po petih nizih izgubila z Azerbajdžanom.

Na prvenstvo stare celine se pripravlja tudi moška selekcija, obračun v štajerski prestolnici pa je imel še simbolno točko. Po 221 reprezentančnih nastopih se je od aktivne igralske kariere poslovil dolgoletni reprezentant Mitja Gasparini

»Zahvaljujem se Odbojkarski zvezi Sloveniji, članom reprezentance in vsem ostalim, ki so mi pripravili takšno slovo od igrišč. Premlevajo me fantastični občutki. Lepo je bilo še zadnjič s fanti stopiti na igrišče, odigrati nekaj točk, predvsem pa uživati v igri,« je ob koncu kariere dejal 39-letni Izolan.

Najprej ženski dvoboj

Slovenske odbojkarice so v tekmo vstopile izjemno odločno in so uvodni niz tekme z Azerbajdžankami dobile s 25:16. V drugem nizu je zbranost popustila, kar so nasprotnice znale izkoristiti. Slovenke so zadnjič vodile z izidom 10:9, do preobrata pa niso prišle niti z menjavami, saj je selektor Marco Bonitta v igro poslal Evo Zatković in Evo Pogačar. Azerbajdžan je kljub temu z delnim izidom 4:1 povedel z 22:16 in niz dobil s 25:20.

Nasprotnice gostiteljic tekme so bolje odprle tudi tretji niz, v katerem so že vodile z 10:6. Po vstopu Eve Pogačar je slovenska ekipa vzpostavila ravnotežje in po asu Saše Planinšec izenačila na 12:12. Azerbajdžanke so zadnjič v nizu vodile s 15:14, nato pa so Slovenke na krilih Lorene Lorber Fijok in Saše Planinšec prišle do prednosti štiri točk (19:15) in nato tekmicam dovolile le še dve točki.

Azerbajdžanke so boljše odprle četrti niz, Slovenke pa po zaostanku z 10:4 niso uspele izenačiti, čeprav so se v končnici niza približale na 18:20, 19:21 in 20:22. Bolj izenačen je bil zadnji niz, a je Azerbajdžan po menjavi strani ušel na 7:12, po odmoru in menjavah pa so Slovenke izenačile na 13. točki. Za preobrat je zmanjkalo nekaj energije, Azerbajdžanke pa so do zmage prišle z napadom in nato še blokom.

»Žalostna sem, da nismo uspele pripeljati peti niz v našo korist in zmagati pred našimi navijači. Vseeno sem vesela, da smo se v težkih trenutkih uspele vrniti v igro, kar nam je manjkalo na prejšnjih preizkusih. 

Vseeno se v naši igri še pojavljajo nihanja, za katera upam, da jih do začetka evropskega prvenstva odpravimo,« je po porazu - Slovenke so dan prej Azerbajdžan ugnale v Ljubljani - dejala domačinka Saša Planinšec, ki je pred tekmo prejela priznanje za najboljšo odbojkarico Slovenije v letu 2022.

SLOVENIJA - AZERBAJDŽAN 3:2 (16, -20, 17, -22, -14)
Slovenija:
Mlakar 20, Pogačar 3, Pucelj 7, Lorber Fijok 19, Zatković, Šiftar, Najdič , Velikonja Grbac 12, Milošič, Boisa, Mazej, Planinšec 12, Kukman, Banko, Ramić 6.

Egipt klonil po štirih nizih, jutri s Kamerunom

Mitja Gasperini je igrišče zapustil po tem, ko je z napadom dosegel šesto točko Slovenije v prvem nizu, prav šestico pa je nosil tudi na reprezentančnem dresu. Uvodni niz je bil sicer izredno izenačen, a so pobudo držali Egipčani. Slovenci pri vodstvu z 28:27 niso izkoristili zaključne žoge, po preobratu pa je z 28:30 slavil Egipt.

Slovenci so nato stvari postavili na svoje mesto. Egipt je bil po izidu 8:8 vseskozi v zaostanku, a je domači zasedbi dihal za ovratnik. Slovenci so tako vodili s 17:16, po poškodbi gležnja Dejana Vinčića pa so na krilih domačinov Roka Možiča in Alena Pajenka ušli na 24:19 in izenačili v nizih.

Domača zasedba je v tretjem nizu zaigrala še bolj silovito. Zasedbi selektorja Gheorgheja Cretuja je po 5:3 uspel delni izid 9:3, nasprotnik pa se po rezultatu 14:6 ni več pobral. Egipt je tretji niz končal pri vsega 13 točkah. 

V zadnjem nizu so priložnost za dokazovanje dobili odbojkarji, ki so v letošnjem poletju igrali manj, a je tudi zasedba s Sašom Štalekarjem, Danijelom Konciljo, Žigo Šternom in Urbanom Tomanom nadzirala dogajanje na igrišču. Egipčani so se sicer približalina 17:16 in 18:17, a nato niso našli recepta za začetni udarec Koncilje, ki je dosegel tudi dva asa in Slovenijo popeljal do zmage s 25:18.

»Na začetku tekme je bilo prisotnih kar nekaj čustev. Po dolgem času smo zaigrali z Mitjo, ki mu želimo vse najboljše po zaključku športne poti. V prvem nizu z glavo nismo najbolj pri stvari, a ko smo začeli igrati svojo igro, je bila razlika v kakovosti kar velika. 

Slej ko prej se znamo oddaljiti od tekmecev in zaključevati nize v svojo korist. To je pozitivno, a v naši igri manjka še kar nekaj detajlov. Naše noge so težke, saj precej poudarka še vedno dajemo telesni pripravljenosti. Začetek je soliden, a do prvenstva nas čaka še kar nekaj dela,« je po zmagi dejal Gregor Ropret.

Jutri se bodo Slovenci v sklopu priprav na evropsko prvenstvo v Dvorani Tabor pomerili še s Kamerunci.

SLOVENIJA : EGIPT 3:1 (-28, 20, 13, 18)
Slovenija:
Pajenk 5, Planinšič, Kozamernik 6, Gasparini 5, Bračko, Vinčić 1, Štalekar 2, Koncilja 5, Kovačič, Štern 3, Ropret, Urnaut 12, Možič 17, Čebulj 10, Mujanović 4, Toman.

Komentarji (1)

Humuss (ni preverjeno)

Odlično vzdužje in upam na več takih športnih prireditev v Mariboru

Starejše novice