Foto: Jure Banfi
Vročica pred zaključkom kvalifikacij za EURO 2024 narašča. Matjaž Kek je predstavil seznam imen za tekmi z Dansko in Kazahstanom, ob meri optimizma pa poudarja, da kljub ugodnemu izhodišču še ni čas za preračunavanje.

Bo nogometna reprezentanca Slovenije po letu 2010 spet zaigrala na velikem tekmovanju?

Mineva že več kot 13 let od nastopa slovenskih nogometašev na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, bomo naše nogometaše v prihodnjem letu znova spremljali na evropskem prvenstvu v Nemčiji?

Zasedba selektorja Matjaža Keka si je z oktobrskima zmagama priigrala ugodno izhodišče za zadnji dve tekmi kvalifikacij. Prvi tekmec bodo Danci, nato pa bo v razprodanih Stožicah nasproti stal še Kazahstan, ki je konkurent za preboj na zaključni turnir.

Slovenci imajo pred Kazahstanci, ki bodo pred gostovanjem v Ljubljani igrali s San Marinom, štiri točke naskoka. Z zmago v Kobenhavnu bi že potrdili uvrstitev na evropsko prvenstvo. Tudi Matjaž Kek poudarja, da so misli zgolj pri tekmi z Danci: 

»Zdaj smo pred sklepnim dejanjem, odločalo se bo o tem, kdo iz te skupine se bo uvrstil na evropsko prvenstvo. Smo v položaju, ki smo si ga želeli in na to smo ciljali. 

Mislim, da smo zasluženo na tem mestu, je pa jasno, da se črta vleče na koncu. Zaradi tega so vse naše misli usmerjene v kakovostno pripravo, kot nam bo dopuščal tudi čas, nato pa prva tekma in šele nato se bomo pogovarjali o drugi tekmi.«

Bodo o sestavi enajsterice odločale poškodbe?

»Času in sezoni primerno je nekaj več težav s poškodbami, zaradi tega bo verjetno prišlo še do nekaj sprememb na seznamu. Sveža je poškodba Žana Celarja, s katerim sem bil v stiku. Skozi teden bo videl, kako bo poškodba vplivala na začetek treningov, če bo v redu, bo dodan na seznam. 

Imamo pa težave s poškodbami Erika Janže in Petra Stojanovića, David Brekalo je odpadel zaradi poškodbe, ki jo vleče že nekaj časa. Skrbi tudi stanje Timija Maxa Elšnika. Smo sredi sezone, vremenski pogoji se menjajo in ne moreš biti vedno z vsemi razpoložljivimi igralci,« razkriva Kek.

Omenjena četverica je v aktualnem kvalifikacijskem ciklusu imela pomembno vlogo, Janža, Stojanović in Elšnik so bili oktobra del začetne enajsterice, ki je reprezentanco popeljala do zmag proti Finski in Severni Irski.

Tudi zaradi zdravstvenih težav je pripravljen seznam nogometašev na čakanju, ki pa ga Kek ni razkril. Mariborčan se je strinjal, da so pričakovanja visoka, a je opozoril, da je ob samozavesti in odločnosti potrebno ostati tudi skromen: 

»Zaupam v fante, ki so že igrali, ki bodo dobili priložnost. Izhajam iz tega, da se je ustvarila skupina kakovostnih in karakterno močnih igralcev, ki so sposobno dobro odigrati ti dve tekmi. Jasno je, da so pričakovanja visoka, velik privilegij je, da se razmišlja o nečem velikem. 

Moramo pa akterji ostati skromni, samozavestni in odločni, predvsem pa z motivom, ki ga daje trenutek, do katerega si se zasluženo pripeljal. Ni filozofiranja, seštevajte in odštevajte novinarji in navijači. Veseli nas, da bo stadion na tekmi s Kazahstanom poln, a smo najprej osredotočeni na tri treninge pred prvo tekmo in na srečanje v Kobenhavnu.«

V mislih le tekma z Dansko

»Primerjava s prejšnjimi zgodbami... To je pretekli čas, danes živimo v drugačnih okoliščinah. Izhodišče je drugačno, moramo priti do točk. Imamo 19 točk, kar bi po nekaterih izračunih lahko zadoščalo, a se je tako razpletlo v naši skupini. Nič nam ni bilo podarjeno.

Ne bom pa dovolil prehitevanja in preračunavanja igralcev in ljudi okoli mene. Nismo v položaju, ko bi lahko karkoli podcenjevali in razmišljali o čem drugem, kot o kakovosti igre in predstavitvi naše kakovosti, odnosa in želje. 

Motiv ne bi smel manjkati, mislim pa, da so fantje pokazali toliko zrelosti, da ne bo potrebno nikogar umirjati. Zagotovo pa nas bo nekaj 'žgečkalo' in bomo hoteli nekaj več, to smo tudi hoteli in o tem se pogovarjamo od žreba. 

Priprava glede logistike je narejena, je popolnoma običajna, imamo svoj način in upam, da bo to tisto, kar nam bo olajšalo nekatere zadeve. Vemo, da je tekma v Kobenhavnu izrednega pomena, ne le zaradi statusa Danske, ki je favorit skupine. Tudi mi imamo svoje cilje in želje. 

Bil sem zelo zadovoljen, da smo šli do zdaj korak po koraku in menim, da je to edino pravilno in eidno modro v tem položaju,« še poudarja Matjaž Kek, ki sicer ni presenetil s seznamom nogometašev.

Ob kapetanu Janu Oblaku sta povabilo dobila še vratarja Vid Belec in Martin Turk, branilci Jaka Bijol, Jure Balkovec, Miha Blažič, Žan Karničnik, Erik Janža, Vanja Drkušić in David Zec, vezisti Jasmin Kurtić, Benjamin Verbič, Petar Stojanović, Miha Zajc, Sandi Lovrić, Adam Gnezda Čerin, Jon Gorenc Stanković, Jan Mlakar, Timi Max Elšnik in Nino Žugelj ter napadalci Andraž Šporar, Benjamin Šeško, Luka Zahović in Žan Vipotnik.

Med navedenimi imeni je novinec na seznamu zgolj Nino Žugelj. Triindvajsetletni Korošec je v letošnji sezoni odigral 16 tekem za norveški Bodo Glimt in se štirikrat vpisal med strelce.

Komentarji (1)

zobna pasta za drek (ni preverjeno)

MAtjažek, ti plačam snickers, če prideš na evropsko.

Starejše novice