Foto: Mediaspeed
Reprezentanca Slovenije bo novembra odigrala zadnji preizkušnji kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022. Matjaž Kek je danes predstavil seznam igralcev, na katerem pa ni presenečenj.

Slovenska izbrana vrsta novembra zaključuje kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Katarju. Četa Matjaža Keka se bo pomerila še s Slovaško in Ciprom.

Dvoboj s Slovaki bo 11. novembra odigran v Trnavi, tri dni kasneje v Stožicah gostijo še Ciprčani, ki so dobili prvi spopad s Slovenci. 

Prav marčevski poraz v Nikoziji je našo izbrano vrsto praktično izločil iz boja za vrh skupine H. Slovenci so teoretične možnosti za preboj na zaključni turnir izgubili z oktobrskim porazom proti Rusiji.

Kljub temu se selektor Matjaž Kek ni odločil za pretirane spremembe na svojem spisku, na katerem ni večjih presenečenj.

Slovensko ligo zastopata Elšnik in Karničnik

Večjih sprememb ni, po poškodbi je znova na seznamu Miha Zajc, vabilo pa je prejel tudi Sven Šoštarič Karič. V primerjavi z oktobrsko akcijo na seznamu ni Žana Kolmaniča.

»Obstaja možnost vpoklica še enega igralca, saj trije na prvi tekmi ne smejo igrati zaradi kartonov. Že po tekmi v Ljudskem vrtu sem povedal, da je pomembnost tekmovalne tekme reprezentance vedno na najvišjem nivoju, čeprav smo izgubili možnosti za preboj na veliko tekmovanje. 

Ni časa za eksperimente, moramo biti osredotočeni, na pripravah pa bomo nadaljevali nekaj dobrih stvari iz zadnjega ciklusa. 

Izostanek treh igralcev narekuje določene spremembe v razmišljanju pred tekmo s Slovaško, a na spisku ni večjih sprememb. Za to ni niti potrebe niti časa,« je na novinarski konferenci dejal Kek.

Slovensko prvenstvo zastopata dva nogometaša, tako Timi Max Elšnik, kapetan Olimpije, kot Žan Karničnik, član Mure, sta v dresu z državnim grbom debitirala na oktobrskih tekmah.

Na seznamu ni prvega strelca lige Maksa Barišića, ki pa je trenutno poškodovan, Kek pa spremlja tudi Žana Celarja. Napadalec Lugana spada med mlajše igralce, ki v kakovostnih sredinah opozarjajo nase.

Tekmo s Slovaško bodo zaradi prepovedi igranja po izpolnjeni kvoti rumenih kartonov izpustili Jasmin Kurtić, Jaka Bijol in Adam Gnezda Čerin.

Motiv ne sme biti vprašljiv

Zdravstveno stanje vpoklicanih igralcev je dobro, Matjaža Keka veseli informacija, da je Benjamin Šeško po poškodbi že treniral z ekipo Salzburga.

Selektor verjame, da bodo njegovi izbranci na tekmah s Slovaško in Ciprom še dvignili nivo predstave, motiv pa ne sme biti vprašljiv, čeprav reprezentanca nima več možnosti za uvrstitev na prvenstvo.

Kvalifikacijski ciklus se bliža h koncu, predsednik NZS Radenko Mijatović pa je že pred tedni napovedal, da želi podaljšati sodelovanje z Matjažem Kekom. Je Mariborčan tudi glede igralskega kadra že usmeril pogled v prihodnost?

»Že nekajkrat sem poudaril, da si Slovenija ne sme dovoliti, da bi skozi rešeto spustila kateregakoli igralca, starejšega ali mlajšega. Vedno lahko pride do odstopanja v razmišljanju selektorja, navijačev, novinarjev in igralca. 

Ne more pa biti tako, da bi nekoga kar prekrižali oziroma se z njim ne bi pogovorili. Upam, da so vsi igralci še dovolj motivirani, tudi kar se tiče Iličića, ki ste ga izpostavili. 

Res je, da ima že leta, vendar menim, da lahko še nekaj časa igra na visokem nivoju. Izhajam iz tega, da bom upošteval vsako z misel posameznega igralca, a z željo, da bi ostali skupaj.«

Kek pogled usmeril tudi v prihodnost

Pogodba Matjaža Keka z zvezo se izteka s koncem tega ciklusa, a je selektor na današnji novinarski konferenci razkril, da so pogovori o podaljšanju sodelovanja že zaključeni. 

Misli so usmerjene v reprezentančne obveznosti, vse ostalo bi bilo nekorektno, ob vprašanju o zanimanju Hajduka, ki je odpustil trenerja Jensa Gustafssona, odgovarja nekdanji trener Rijeke.

Štajerec tako pogled že usmerja tudi v naslednje kvalifikacije, vse ostalo pa ga trenutno ne zanima, poudarja Kek. Kakšni pa bodo cilji v prihajajočem obdobju?

»Pred nami je nova izvedba UEFA Lige narodov, v kateri smo se uvrstili v skupino B. Kmalu bomo izvedeli, kakšni nasprotniki nas čakajo, bo pa šlo za nivo ali dva višje, kot v skupini C, v kateri smo odigrali kakovostno in rezultatsko uspešno. 

Sledi priprava na naslednje veliko tekmovanje. Izzivov je dovolj, da naredimo načrt in strategijo, ki mora biti predstavljena javnosti. Želja je uvrstitev na veliko tekmovanje, najprej pa ostati v skupini B UEFA Lige narodov, kar ni nepomembno.«

Bodo Slovenci kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2022 zaključili s pozitivnim izkupičkom?

Starejše novice