Foto: BOBO
Reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za svetovno prvenstvo zaključila z zmago v dvoboju s Ciprom, ki pa iz tekmovalnega vidika ni spremenila položaja v skupini H.

Miha Zajc in Adam Gnezda Čerin sta bila pred več kot pet tisoč gledalci, med njimi je veliko otrok, osrednja junaka slovenske zmage nad Ciprom.

Slovenci so kvalifikacijski ciklus zaključili z dobro predstavo, čeprav je imel Kek v novembrskem terminu precej kadrovskih težav. Tudi danes ni šlo brez poškodb.

Med ogrevanjem sta odpadla Andraž Šporar in Miha Mevlja, priložnost v začetni enajsterici pa sta v zadnjem trenutku dobila Jure Balkovec in debitant Žan Celar. Slednji se je v prvem polčasu že veselil gola, ki pa zaradi prepovedanega položaja ni obveljal.

So pa Slovenci povedli v tretji minuti drugega polčasa. Petar Stojanović je sijajno prodrl po desni strani, podaja pred gol pa se je odbila do Mihe Zajca, ki jo je iz osrčja kazenskega prostora poslal v ciprsko mrežo.

V 84. minuti srečanja je zmago Slovenije potrdil Adam Gnezda Čerin, ki se je po podaji Žana Celarja in udarcu z roba kazenskega prostora veselil prvega zadetka v reprezentančnem dresu.

Poraz gostov je minuto pred koncem omilil Androikos Kakoulli, ki je neubranljivo zadel s črte kazenskega prostora. Slovenci so kljub zmagi ostali na četrtem mestu, z enakim izkupičkom kot tretji Slovaki.

»Mislim, da smo zasluženo zmagali in bi lahko še z višjo razliko. Po vseh kadrovskih težavah fantom čestitam za zmago,« je po zmagi v Stožicah dejal Matjaž Kek.

Kek poudarja, da morajo biti cilji visoki

»Rezultatski cilj ni dosežen. Zame bo vedno neuspeh, ker se nismo uvrstili na prvenstvo, drugo pa je, koliko je to objektivno in kakšno je stanje glede kakovosti. 

Odigrali smo nekaj zelo dobrih tekem, začeli smo s fantastično zmago proti Hrvaški. Tekma na Cipru je vse skupaj prelomila, po tekmi na Hrvaškem in upravičenih kritikah pa so se fantje dobro odzvali. 

Moj občutek na zadnjih dveh zborih je zelo dober glede odnosov, komunikacije in vzdušja. Kakovost je, kakršna je, takšna je vedno bila, tudi ko smo šli na velika tekmovanja. Tega se moramo zavedati, se pa strinjam, da morajo biti cilji visoki,« se je na kvalifikacije ozrl Kek.

Ni skrivnost, da si želi vodstvo Nogometne zveze Slovenije podaljšati sodelovanje z Mariborčanom, ki je pred dnevi že namignil, da so pogovori o novi pogodbi že zaključeni.

Prvi tekmovalni izziv bo nastop v UEFA Ligi narodov, tokrat v drugi kakovostni skupini.

»Veliko je bilo dobrega, vendar tudi preveč slabega, v skupini B lige narodov pa nas čaka zelo velik izziv,« še poudarja selektor, ki si želi, da bi njegovi varovanci v prihodnjih mesecih ostali zdravi.

Mladi dajejo dodatno energijo

Matjaž Kek je tudi pred spopadom s Ciprčani premešal enajsterico, po prepovedi igranja je lahko znova računal na Jako Bijola, Adama Gnezdo Čerina in Jasmina Kurtića. Znova je zaigral tudi Žan Karničnik.

Član soboške Mure spada med reprezentančna odkritja zaključka kvalifikacij, že prej se je v dresu z državnim grbom uveljavilo nekaj novih obrazov. Je zdaj iskanje dodatnih kadrovskih rešitev končano?

»Morda smo za moje gledanje predstavili celo preveč igralcev. Res pa je, pa smo priložnost ponudili precej mladim in zanimivim igralcem, tudi nekaj takšnih, ki igrajo v domači ligi in lahko pomagajo. 

Slovenija si ne sme dopustiti, da gre katerikoli igralec skozi sito, si pa morajo želeti igrati za Slovenijo. Mladi igralci nosijo dodatno energijo, pomembni pa so starejši, ki nosijo vse skupaj in so v ključnih trenutkih dobro reagirali. Z medsebojno komunikacijo so stvari postavili na svoje mesto. 

Srednja generacija je v nogometnem smislu še dolžnik, a ima še dovolj časa, da to popravi, vendar se mora predati nogometu in razmišljati pozitivno. Prepričan sem, da se bo tako dalo,« meni Štajerec.

Oblak verjame v sanje o svetovnem prvenstvu

Tudi Jan Oblak je bil po tekmi mnenja, da je zmaga zaslužena. Gol ob koncu tekme je po besedah kapetana v ekipo vnesel nekaj nemira, vendar so s soigralci zadržali prednost.

Škofjeločan je z reprezentančnimi soigralci razveselil pettisočglavo množico, med katerimi je bilo predvsem veliko otrok. Tudi to je nogometašem dalo dodatno motivacijo:

»Lepo je videti toliko otrok na stadionu. Že pred tekmo sem v slačilnici dejal, da se je tega potrebno zavedati in na igrišču pokazati najboljše, kar znamo. 

Otroci se zgledujejo po nas, nam pa to daje dodaten zagon, da jim pokažemo najboljše, kar znamo. S tem jih spodbujamo, da trenirajo naprej in se lahko uresničijo vsake sanje. 

V to verjamem od malih nog, čeprav se sanje o svetovnem prvenstvu v teh kvalifikacijah niso uresničile. Verjamem, da se bodo v prihodnosti.«

Gostovanje na Poljudu je bila prelomno

»Tekma v Splitu je bila nekakšna prelomnica. V oktobrski akciji smo na igrišču pokazali, kar moramo, na žalost smo izgubili z Rusijo. Pokazali smo, da znamo in lahko, sebi pa smo dokazali, da je možno. 

Dvoboj na Hrvaškem je pokazal, da bomo težko igrali, če nismo na najvišjem nivoju in z glavo pri stvari. Verjamem, da se takšna tekma ne bo ponovila, tega se zavedamo vsi igralci. O tem smo se veliko pogovarjali in se dogovorili. 

Sestavili smo ekipo, v naslednjih kvalifikacijah imamo priložnost za boljši rezultat in uvrstitev na evropsko prvenstvo. 

Najbolj pomembno je, da vsi verjamemo in vemo, česa smo zmožni. To moramo pokazati na igrišču. Ko smo povsem pri stvari, je vse mogoče, če nismo, ni možnosti za uspeh,« poudarja čuvaj slovenske mreže.

Škofjeločan dodaja, da je potrebno tudi v času, ko ne bo reprezentančnih obveznosti, nadaljevati z gradnjo dobrih odnosov med igralci in s tem v novem ciklusu napadati uspeh.

Se bodo Slovenci uvrstili na evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2024 gostila Nemčija?

Starejše novice