Foto: Jure Banfi
Slovenska reprezentanca je javnost razveselila z dvema zmagama, že jutri pa se v ospredje vrača ligaško tekmovanje. Mariborčani bodo novo zmago lovili v Novi Gorici, koliko bo sprememb v začetni enajsterici?

Prva liga Telemach se po reprezentančnem premoru vrača s končnico državnega prvenstva, pred prvoligaši je še osem preizkušenj.

Mariborčani se po tem, ko so na zadnji tekmi pred dvotedenskim premorom zgolj remizirali z Radomljami, podajajo v Novo Gorico, k še enemu nasprotniku, ki se krčevito bori za obstanek.

Primorci so z 22 točkami deveti, svoj položaj pa so nekoliko poslabšali pred premorom, saj so v Šiški po vodstvu in golu Nejca Mevlje s porazom zapravili priložnost, da bi ostali v tesnem stiku z Bravom in Radomljami. Slednje zdaj bežijo za štiri točke.

Tudi v vijoličastem taboru niso bili zadovoljni z razpletom zadnje ligaške preizkušnje. Morda ne toliko zaradi tega, ker se niso resneje približali vodilni Olimpiji, ampak ker Celju zdaj znova bežijo zgolj za točko. Kakšno bo razmerje po 29. krogu državnega prvenstva?

Štajerci dobili vse tri medsebojne obračune

Mariborčani so v letošnji sezoni dobili vse tri spopade z Goričani. Zadnje decembrsko srečanje je v Ljudskem vrtu z dvema goloma odločil Žan Vipotnik, ki se je pred dnevi izkazal tudi ob debiju v dresu članske izbrane vrste.

Čeprav je imel strelec gola za zmago v Kazahstanu nekaj težav s poškodbo gležnja, je nared za nastop v Novi Gorici, kjer vijoličasti pridno osvajajo točke. S 50 ligaških gostovanj na severu Primorske so se namreč 24-krat vrnili z zmago, še desetkrat pa so remizirali.

Jasno je, da točka ne bo zadovoljila apetitov mariborske javnosti in Damirja Krznarja, ki pa opozarja, da je pred njegovim moštvom zahtevna preizkušnja. Hrvaški strateg izpostavlja spremembe pod vodstvom Edyja Reje.

»Slišal sem, da imamo uspešno razmerje medsebojnih tekem v zadnjem obdobju, toda zavedamo se, da je vsaka naslednja zgodba zase. Lepo bi bilo, če bi se tradicija na dvobojih z Gorico ponovila, vendar si moramo točke zaslužiti na igrišču. 

Čaka nas zahtevna naloga, o tem ni dvoma. Ekipa, ki se bojuje za obstanek, za uresničitev cilja iztisne dodatno energijo. Vemo, da želi Reja brezhibno podobo moštva na igrišču. Z ostrimi linijami, s čim manj prostora med obrambno in zvezno vrsto. 

Ob tem so Goričani posegli tudi po nekaterih spremembah v načinu igre, zato moramo biti previdni, predvsem pa na naši zahtevani ravni,« poudarja mariborski trener.

Nekateri na tekmi z Lokomotivo opozorili nase

»Enako vodilo velja za nas, ki se potegujemo za mesta v evropskem tekmovanju. Skozi ta dva tedna smo poudarjali pomen strukture obrambe, še bolj smo opozarjali na določene pomanjkljivosti.

Ne spomnim se, kdaj smo nazadnje uspeli na uradni tekmi preobrniti nadaljnji potek, ko smo prvi prejeli zadetek. Proti ekipam, ki so v obrambnem bloku, si ne smemo dovoliti, da se znajdemo v zaostanku, saj je potem težje nadaljevati. 

Pripravljalne tekme imajo sporočilnost, prav tako kot treningi. Ne bi prehiteval dogodkov, imamo še dva treninga, a bo zelo verjetno kdo izmed fantov, ki so uspešno oddelali zadnje aktivnosti in se izkazali proti Lokomotivi, začel tekmo,« je namignil Krznar.

Spomnimo, Mariborčani so med dvotedenskim tekmovalnim premorom z izidom 5:2 dobili pripravljalno srečanje z Lokomotivo, čeprav so Zagrebčani ob polčasu vodili za dva zadetka. 

S tremi zadetki se je izkazal Rok Sirk, še dvakrat je bil uspešen Ignacio Guerrico, Krznar pa je priložnost za igro namenil še nekaj mlajšim nogometašem in tistim, ki so imeli v preteklih tednih skromnejšo minutažo.

Velika prednost, če dosežeš prvi zadetek

»Misli so že pri naslednji tekmi, nogometaši Gorice skušajo storiti vse, da si zagotovijo obstanek. Proti tekmecem s spodnjega dela lestvice je težje igrati, ker se branijo, manj je prostora. V takšnih primerih je najbolj pomembna potrpežljivost, velika prednost je, če prvi zabiješ gol. 

Čaka nas zahtevna preizkušnja, v kateri bomo morali biti popolnoma osredotočeni. Tudi zadnja tekma proti Lokomotivi je pokazala, da smo hitro kaznovani za napake. Bili smo v nekoliko nerealnem zaostanku po prikazanem, potem pa smo v drugem polčasu bili bolj prepričljivi in zanesljivi. 

Naj bo ta podoba vodilo za sobotnih 90 minut,« pa je pred tekmo z Gorico dejal Ivan Brnić, ki je bil na tekmi z Zagrebčani prav tako med najbolj izpostavljenimi posamezniki.

Mladi Dalmatinec je zagotovo med glavnimi kandidati za nastop na jutrišnji tekmi, Krznarja pa veseli, da so se reprezentanti Aljaž Antolin, Samo Pridgar, Marcel Lorber in Denis Alijagić v Ljudski vrt vrnili zdravi in brez poškodb.

Tekma v Športnem parku Nova Gorica se bo pričela ob 17:30, pravico v primorsko-štajerskem obračunu pa bo delil Martin Matoša.

Starejše novice