Nermin Bašić in Radovan Karanović. FOTO: Peter Dominko
S petkovo tekmo v Kopru se pričenja nova sezona Prva liga Telemach. V pričakovanju uvodnega kroga so se v Mariboru zbrali trenerji vseh desetih prvoligašev. Kaj so dejali pred novo sezono?

Nogometaši Maribora, Mure in Olimpije bodo v sredo in četrtek odigrali povratne tekme prvega kroga kvalifikacij evropskih tekmovanj, zaključek tedna pa prinaša prve tekme državnega prvenstva.

Mariborčani, ki branijo naslov državnega prvaka, bodo v sobotnem večeru gostili Radomlje, derbi kroga pa bo v nedeljo odigran v Stožicah. Olimpija z Albertom Riero se bo udarila s prenovljeno Muro.

Simon Rožman, povratnik v Domžale, se bo uvodoma zoperstavil Celju, ki ga je vodil spomladi, Goričani pa se med prvoligaše vračajo s ponedeljkovo tekmo proti Bravu.

Novo sezono Prve lige Telemach bodo v petkovem večeru odprli pokalni prvaki Koprčani in povsem na novo sestavljeni Sežanci, že danes pa so o pričakovanjih spregovorili trenerji vseh desetih prvoligašev.

Radovan Karanović, ki z Mariborom brani naslov državnega prvaka, je trenerje »gostil« v Hiši stare trte. 

Uvodoma na Bonifiki

Primorski spopad Kopra in Tabor bo uvod v 32. sezono slovenskega prvenstva. Koprčani po uspešni sezoni spet merijo visoko, Kraševci pa so po poletnih spremembah največja neznanka. To priznava tudi trener Dušan Kosić:

»Ekipa je v nastajanju, bo zelo spremenjena, skušali bomo pomladiti zasedbo. Če se malce pohecam, bomo skušali iti po stopinjah Kopra iz minule sezone.«

Ljubljančan na sežanski klopi ostaja optimist, čeprav je ekipo po dodatnih kvalifikacijah za obstanek v Prvi ligi Telemach zapustila večina nosilcev igre:

»V medijih smo zasledili, da je stanje alarmantno, saj so se pisale zgolj zgodbe v negativnem tonu. Vmes smo potrpežljivo delali, sestavljamo ekipo, naši interni cilji pa so visoki. 

Kaj bo prinesla sezona, ne vemo. Prve tekme bodo pokazale kakovost ekipe, verjetno pa se bomo sestavljali do konca prestopnega roka.«

Koprčani spet merijo visoko

»Ne samo na začetku, težje nam bo skozi celotno sezono, česar pa se dobro zavedamo. S tem se bomo morali znati soočati, vendar verjamem, da bomo letos še boljši in uspehi v minuli sezoni niso slučaj,« je prepričan Zoran Zeljković.

Trener Kopra je po drugem mestu v državnem prvenstvu in osvojeni pokalni lovoriki izgubil Lamina Colleyja, Karla Bručića in Ivana Borno Jelića Balto, kapetan Ivica Guberac pa se je preselil v pisarno.

Mladi strateg, ki je bil s kanarčki prvi hit lanske sezone, verjame, da lahko svoje moštvo znova popelje do visoke uvrstitve: 

»Izgubili smo nekaj standardnih igralcev, zavedamo pa se, da bomo potrebovali čas. Verjamem pa, da lahko dobro nadomestimo igralce, ki so odšli. Prepričan sem, da se lahko borimo za vrh.«
 

Ambiciozni Celjani gostujejo pri nekdanjem trenerju 

»Gledamo v smeri, da bi bila ekipa tekmovalno konkurenčna, veliko priložnosti pa želimo nameniti našim mladim nogometašem. Vemo, kako delujejo Domžale in kako se želijo financirati. 

Ustvarili smo zanimivo mešanico igralcev, več kot pol ekipe je sestavljenih iz igralcev rojenih po letu 2000. Smo ena mlajših ekip v ligi, ampak to ne bo odrezalo tekmovalnih ambicij, želimo pa tekmovati. 

Iščemo še okrepitve na eni oziroma dveh položajih, so pa finančne zahteve igralcev, ki si jih želimo, trenutno še nedosegljive, vendar prestopnega roka še nismo zaključili,« pravi Simon Rožman.

Žreb je odločil, da se bo povratnik ob Kamniško Bistrico po dveh bolj ali manj neuspešnih poskusih v Mariboru in Celju uvodoma pomeril z zadnjo ekipo, ki jo je vodil spomladi.

Rožman odgovarja, da se ne obremenjuje s tem, kdo stoji nasproti, temveč ekipo pripravlja na celotno sezono. Celjani so v pripravah dokazali, da so se iz lanske neuspešne sezone marsikaj naučili.

»V prvih krogih je težko karkoli predvideti, smo pa opravili dobre priprave. Prvenstvo bo pokazalo, kje smo, je pa to zame nova liga in šele čez nekaj krogov bom lahko povedal več, kje smo v primerjavi s konkurenti in česa smo sposobni,« pravi Roman Pilipčuk.

Ruski strokovnjak na čelu Celja lahko računa tudi na pomoč Darijana Matića, čeprav lige še ne pozna najbolje, pa že zdaj opozarja, da gre za izredno izenačeno skupino moštev. Posebej izpostavil je predvsem Maribor, ki ga je kot pred dodobra spoznal kot pomočnik pri moskovskem Spartaku.

V mariborskih mislih najprej evropska tekma, cilj v prvenstvu je jasen

»V sredo moramo najprej oddelati povratno tekmo s Šahtarjem. Pričakujemo, da se nam bo uspelo prebiti v naslednji krog, v prvenstvu pa bomo že na prvi tekmi krenili po pričakovano, spet želimo osvojiti prvo mesto. 

Zavedamo se, da bo liga še zahtevnejša, saj je nekaj ekip zelo kakovostnih. Naši cilji ostajajo isti, skozi sezono pa bomo videli, kaj se bo dogajalo,« napoveduje Radovan Karanović, ki bo z Mariborom branil lovoriko.

Prvi ligaški tekmec vijoličastih bodo Radomljani, s katerimi so imeli Štajerci v prejšnji sezoni nekaj težav. Tudi med trenerjema ekip se je spletlo pozitivno rivalstvo, ki je na plan prišlo tudi na medijskem druženju.

Karanović se je na poziv Nermina Bašića, da v zahvalo za predstave v zadnji sezone pričakuje rože, odzval z besedami, da je šopek že podaril svoji partnerki.

Je pa Karanović v resnejšem tonu odgovoril na vprašanje, kako lahko na predstave v Prvi ligi Telemach vplivajo evropske obveznosti? Mura je imela v lanski sezoni precej težav predvsem jeseni:

»To sta dve različni situaciji, Mura je bila lani prvič v takšnem položaju. Ne bom dejal, da niso bili pripravljeni, je pa tradicija v Mariboru naredila, da se mora klub pripraviti na vse, kar sledi. Zdaj smo v ekipi pustili večjo število gledalcev, da bomo skušali biti uspešni na vseh tekmovalnih frontah.«

Prenovljena Mura bo v Stožicah napadla Olimpijo

Ljubljanske Stožice bodo, resda pred praznimi tribunami, gostile derbi uvodnega kroga. Olimpija bo z novim trenerjem Albertom Riero pričakala Muro, ki je poleti prevetrila svoj kader.

»Pričakujem, da bo Mura še boljša, tega si verjetno vsak trener želi za svojo ekipo. Tudi mi želimo storiti korak naprej. Izkušnje pomagajo, je pa ekipa, ki je igrala v skupinskem delu evropskih tekmovanj, precej premešana. 

Nekaj sprememb je bilo že pozimi, poleti še več, delež igralcev s to izkušnjo pa je manjši. Zavedamo se, da moramo te izkušnje prenesti na novince, ki so talentirani, vendar prihajajo iz klubov, ki niso rangirani tako visoko kot Mura,« Damir Čontala odgovarja, kako pomembne bo evropska kilometrina.

Strateg Mure je spomladi dokazal, da je lahko kos prvoligaškemu izzivu in čevljem, ki jih je izpraznil Ante Šimundža. Pred novo sezono veliko stavi na širino kadra, saj poudarja, da za enajsterico konkurira 16, 17 nogometašev. 

V istem dahu opozarja, da bo prav zaradi širine ekipe potrebno ustrezno razdeliti minutažo, kar bo koristno med evropskimi preizkušnjami, lahko pa pride do nezadovoljstva, ko ne bo evropskih tekem:

»Za nas so vsa tekmovanja enako pomembna, tako evropske kvalifikacije kot tudi prvenstvo in pokalno tekmovanje. Na vse tekme se pripravljamo na enak način. 

Ni pa lahko preklapljati med tekmami, če si v daljšem časovnem obdobju sledijo ena za drugo. Lani smo sedem tednov zapored igrali tekme na tri, štiri dni. Nimamo prioritet, želimo biti čimbolj uspešni v vseh tekmovanjih.«

Riera želi navijače prepričati na igrišču

»Liga se razvija, iz mojih igralskih časov tukaj bi lahko omenili zgolj Olimpijo in Maribor, zdaj je v borbo za vrh vpletenih več ekip, kot so Koper, Mura, Bravo, tudi ostali klubi dobro delajo. 

Vesel sem, da je liga bolj tekmovalna, ekipe so boljše, to pa tudi nas trenerje dela boljše. Želimo izboljšati ligo, res pa je, da nas trenerje plačujejo zato, da zmagujemo tekme. 

Zame ni pomembno zgolj to, da zmagujemo, ampak kako zmagujemo. Res pa je to, da bodo trenerji brez zmag hitro izgubili službo, sem pa vesel, da se z ligo izboljšujejo tudi trenerji,« sporoča Albert Riera.

Bivši reprezentant Španije je zgolj nekaj dni pred pričetkom sezone zamenjal Roberta Prosinečkega, vodstvo kluba pa je z odstavitvijo Hrvata poskrbelo za pravcato vojno z navijači, ki tudi Rieri niso namenili najlepšega sprejema.

Nekdanji nogometaš Zavrča in Kopra, ki je svojčas igral za Liverpool, je zelenec v vlogi glavnega trenerja, a je ob prihodu v Ljubljano prejel tudi čestitke Pepa Guardiole in Mikela Artete

Kot se je slikovito izrazil, je z Olimpijo v roke prejel Ferrarija, navijače pa želi na svojo stran pridobiti na igrišču, z dobrimi predstavami in rezultati. Kako hitro pa bo to dosegel z zmaji?

»Trenerji si tega želimo karseda hitro. Trenerji se bodo strinjali, da štirje dnevi niso dovolj, v nogometu pa ni možno obljubiti, kdaj bo to. Videli bomo, mora pa to biti čimprej. 

Potrebujemo nekaj časa, da nogometaši dojamejo ideje, je pa bil prvi cilj ob prihodu, da organiziram ekipo. Čimprej moramo igrati bolje in zmagovati tekme, verjamem, da bomo blizu zmag, če bomo igrali dober nogomet.«

Bravo bi z dvema okrepitvama meril na vrh

Ob Olimpiji bo prestolnico v Prvi ligi Telemach predstavljal še Bravo, ki ni doživel pretiranih sprememb. Dejan Grabić ekipo vodi že pet let, dolgoletni strateg pa ne skriva, da bi lahko Šiškarji letos merili še višje.

»Dobro smo pripravljeni, saj kadrovskih sprememb ni bilo veliko. Obetata se še dve dopolnitvi kadra. Če bomo pri tem uspešni, lahko napovedujemo tudi boj za zgornji del lestvice, morda celo za vrh. To bomo videli v prihodnjih tednih. 

Naša največja moč je konstanta dela, stroke in igralskega kadra. Nekateri pravijo, da v Bravu ni pritiska, vendar si ga sami naložimo ogromno. To za nas ni težava, vsakič si želimo zmage, veselimo pa se, če bo tega pritiska še več.

V ekipi imamo nekaj velikih potencialov, za katere sem prepričan, da lahko dosežejo visoko ceno na trgu, če bomo uspešni tako kot v prejšnji sezoni,« napoveduje rojeni Novomeščan na ljubljanski klopi.
 

Kako visoko bodo posegli Goričani in Radomljani?

Radomlje so bile tudi po zaslugi trenerja Nermina Bašića prvo presenečenje pomladi. Rumeno-črni so z uspešnimi predstavami nase opozorili bogatejše klube, ki so mlinarjem že spreljali nekaj nosilcev igre.

»Težko bo, izgubili smo enajsterico nogometašev, osem jih je bilo izredno pomembnih. Lepo je, da so si nogometaši odšli igrati za boljše plače, kar je pokazatelj, da smo razvojni klub. Je pa težko, saj se praktično v tem tednu pričenjamo dejansko pripravljati, saj smo se šele zdaj zbrali. 

Pričeli smo graditi na novo, to bodo nove Radomlje. Najprej bomo skušali preživeti, nato pa se bomo storili vse, da se vrnemo na svoj stil taktične raznolikosti. Želimo biti hrabri, prepoznavni in drugačni, z veliko tveganja,« sporoča Nermin Bašić.

Trener Radomelj v svojem slogu dodaja, da želi šov ustvariti tako na zelenici kot izven nje, saj se lahko le tako dvigne zanimanje javnosti in poveča obisk.

Miran Srebrnič, legenda goriškega kluba, bolj kot o šovu, trenutno razmišlja predvsem o tem, kako svojo zasedbo po drugoligaški sezoni spraviti na raven, da bo konkurenčna tudi najboljšim klubom v državi:

»Eno leto smo igrali v drugi ligi, v kateri smo se namučili, vendar smo uspeli v cilju, da se vrnemo med prvoligaše. Veselimo se pričetka prvenstva, vemo pa, da ne bo lahko. Spremljal sem prvo ligo, čakajo nas zahtevne tekme, saj v ligo vstopamo z igralci, ki je še niso okusili. 

To jim mora biti izziv, da se dokažejo in bomo dobri. Sem karakter, ki ne mara porazov, upam pa, da bomo uspešni. Težko govorimo o ciljih, na vsaki tekmi si želimo zmage, na vsakega nasprotnika pa se bomo dobro pripravili. Verjamemo v uspeh.«

Kdo je vaš prvi favorit za vrh lestvice državnega prvenstva?

Starejše novice