Foto: Jure Banfi
Nogometna reprezentanca je prvič po letu 2015 zaigrala v Ljudskem vrtu, a v štajerski prestolnici ni podaljšala upov za preboj na svetovno prvenstvo 2022. Matjaž Kek je po porazu z Rusijo priznal, da čuti veliko razočaranje.

Rusi so se v Ljudskem vrtu oddolžili za poraz iz leta 2009, ki je »Zbornaji komandi« zaprl vrata do svetovnega prvenstva v Južni Afriki, na katerega so tedaj prav pod vodstvom Matjaža Keka potovali Slovenci.

S porazom 1:2 so tudi matematične možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2022 v Katarju izgubili Slovenci, ki so sicer ob povratku v Ljudski vrt pustili pozitiven vtis.

To na koncu ni bilo dovolj za vsaj točko, Rusi so si vse tri priigrali z goloma v prvem polčasu. V 28. minuti je za vodstvo gostov zadel Igor Divejev, le pet minut kasneje pa prednost povišal še drugi osrednji branilec Georgij Džikija.

Gostitelji dvoboja so se Rusiji približali še pred odmorom, ko je lepo ekipno akcijo v izvedbi Žana Karničnika, Andraža Šporarja in Josipa Iličića kronal slednji.

Izid se zatem ni več spremenil, čeprav je Jasmin Kurtić sredi drugega polčas zatresel rusko mrežo, a gol ni obveljeval zaradi prepovedanega položaja.

Rusi pametno prekinjali ritem

Slovenski selektor Matjaž Kek po koncu dvoboja ni skrival razočaranja, pa čeprav so se njegovi izbranci dobro kosali s favoriziranim tekmecem. Josip Iličić je Rusom zabil prvi zadetek po štirih ničlah.

»Jasno je, da je razočaranje veliko, ko izgubiš tekmo in ne izpolniš nekega cilja. Prehitro smo po prekinitvah prišli v zaostanek, vrnili smo se do polčasa. 

Rusi so pametno, taktično in odgovorno prekinjali ritem v drugem polčasu. Kljub vloženi energiji in pozitivni klimi pri nas in na tribunah nam ni uspelo. Čestitam reprezentanci Rusije!« je uvodoma dejal Kek.

Popravili vtis iz Splita

Visoka zmaga na Malti in tesen poraz z Rusijo. To je izkupiček oktobrska ciklusa, ki je kljub vsemu poskrbel za boljše občutek kot septembrski. Tedaj so Slovenci bledo delovali predvsem na Poljudu:

»Kvalifikacije še niso končane, treba je igrati za uvrstitev, bobni so lahko pomembni v nadaljevanju. Reakcija je bila kot dan in noč, to je bilo vidno. 

V kvalifikacijah je bilo veliko nihanja, ko v določenem trenutku nismo bili na nivoju. Danes je bilo glede odnosa in želje vse dobro, vendar po porazu nisem zadovoljen, menim pa, da je med današnjo tekmo in tisto v Splitu velika razlika.«

Kek je kot selektor prvi, ki mora prevzeti odgovornost za rezultat, dodaja pa, da je še vedno preveč nihanja v izboru igralcev in postavitvah na tekmi. 

Priznava, da mu tega področja še ni uspelo standardizirati. Če bi imel odgovore na to problematiko, bi bil bolj miren in manj razočaran, saj se zaveda, da je prav razočaranje večje s tekme v tekmo.

Ljudski vrt ali Stožice?

Sicer Mariborčan, ki je doma le streljal od Ljudskega vrta, je bil povprašan tudi o vrnitvi reprezentance v mesto ob Dravi. Sprejema mariborskih tribun so bili veseli tudi nogometaši, kako naprej?

»Ne gre za Ljudski vrt ali Stožice. Ko je takšen odnos, si nogometaši tudi ob zaostanku dveh zadetkov zaslužijo takšno podporo. Danes so to doživeli in zagotovo je drugače igrati ob takšnem vzdušju. 

Konec koncev gre za kult reprezentance, ki je v preteklosti že razveseljevala celotno državo. Trenutno smo v slabem rezultatu, vendar moramo gledati optimistično naprej. Je pa seveda treba delati, postaviti sistem in organizacijo. 

Vprašanje, kje se bo igralo, je verjetno naslovljeno na koga drugega. Ne bi bil dovolj objektiven, če bi govoril o Ljudskem vrtu. Res pa je, da sem se na tekmi z Malto, ki smo jo odigrali slabo, tudi v Stožicah počutil zelo dobro in pozitivno.

Če bomo dovolj pametni in pozitivno naravnani, lahko enakomerno razdelimo tekme. Glavno je, da se reprezentanci pomaga, ko si to zasluži, in sprejeti kritiko, ko si ne zasluži podpore.«

Gnezda Čerin: »Dvigniti moramo glave«

»Za nami je težka tekma. Menim, da smo kljub porazu pokazali dobro predstavo in napredek v borbenosti, kompaktnosti in napadu v primerjavi s prejšnjimi tekmami. 

Na tej tekmi moramo graditi v prihodnje. Res pa je, da so s porazom po vodi splavale možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Dvigniti moramo glave in strmeti v prihodnost,« je po tekmi povedal Adam Gnezda Čerin.

Član Rijeke se je strinjal, da je reprezentanca pokazala veliko več borbe, agresivnosti in srčnosti kot v Splitu. 

Vezist, ki se je v zadnjem obdobju uveljavil v začetni enajsterici, se je ozrl tudi v zaključek kvalifikacij:

»Izkoristiti moramo vsak teden, vsak dan, ko smo skupaj. Na reprezentančnih akcijah ni veliko časa za uigravanje in spoznavanje ekipe. Naslednjo akcijo bomo izkoristili, da se čimbolje pripravimo, odigramo še dve tekmi, damo vse od sebe in poskušamo zmagati.«

Hvaležen za podporo s tribun

Že Jasmin Kurtić je v izjavi za Šport TV takoj po koncu spopada pohvalil vzdušje in podporo Ljudskega vrta, ki je bilo precej bučnejše kot v Stožicah.

Tudi mlajši Gnezda Čerin se je gledalcem - zbralo se jih je malce več kot 6500, zahvalil za pomoč s tribun mariborskega objekta: 

»Navijači so bili odlični, bodrili so nas skoraj skozi celotno tekmo. To je plus za nas na igrišču, še posebej v trenutku, ko smo izgubljali z 2:0. Gledalcem se zahvaljujem za podporo. Lepo se je bilo vrniti v Ljuski vrt.«

Slovence v zaključku kvalifikacijskega ciklusa čakata še dve preizkušnji. Reprezentanca bo 11. novembra gostovala na Slovaškem, tri dni kasneje pa v Slovenijo prihaja Ciper.

Komentarji (2)

SLO (ni preverjeno)

Ni panike gremo dalje. Ekipo je potrebno le nadgrajevat.

Igorp (ni preverjeno)

Svaka cast.. vceri sem jaz videl borbeno slovenijo.. in ja pokazali so dobro igor zmanjkalo jim je tudi malo srece...

Starejše novice