Foto: SOM.si
V bližini Osijeka je konec tedna potekalo svetovno prvenstvo v ribolovu s plovcem. Slovenci so v ekipni razvrstitvi osvojili četrto mesto, Mitja Kmetec pa je v posamični konkurenci postal svetovni podprvak.

Slovenski ribolov se lahko pohvali s svetovnim podprvakom. Mitja Kmetec si je včeraj okoli vratu nadel srebrno medaljo za drugo mesto v posamični konkurenci svetovnega prvenstva ribolova s plovcem.

Strastni ribič, ki se je ribolovu posvetil tudi na poslovnem področju, je v bližini Osijeka, na strugi Stare Drave, zaostal zgolj za novim svetovnim prvakom Mihaelom Pongracem, ki prihaja iz Medžimurja.

Kmetcu in sotekmovalcem iz reprezentance Slovenije se je nasmihala še ena medalja, a so Slovenci v ekipni razvrstitvi za las zgrešili bron, ki je na koncu pripadel Čehom, prvo mesto pa so osvojili Srbi.

Da gre za razgibano in naporno tekmovanje, kaže tudi podatek, da je Kmete v drugi uri nedeljskega dela tekmovanja ujel kar 112 rib. To v povprečju pomeni, da je riba v povprečju »prijela« praktično vsake pol minute.

Suša zahtevala dodatne prilagoditve

V Slavoniji je svoje trnke »namočilo« 179 tekmovalcev iz 33 držav. Reprezentanco Slovenije so ob Kmetcu sestavljali še Jernej Ambrožič, Robi Kolegar, Iztok Štraus, Davor Božič in rezerva Uroš Mally, trenerji ekipe pa so bili Bojan Božič, Ciril Klemenc in Gusti Prelog.

Suša, ki je prizadela Hrvaško, je ponagajala tudi organizatorjem svetovnega prvenstva, saj je bil vodostaj Stare Drave za skoraj dva metra nižji kot ponavadi, kar je zahtevalo dodatne prilagoditve.

Del tekmovanja je tako potekal v Biljah, del pa v Topoljskem Dunavcu. 

Prvenstvo se je s prvimi treningi pričelo že v ponedeljek, treningi so potekali do petka, sobota in nedelja pa sta štela v tekmovalni del prvenstva. Tekmovalci so imeli po dveh urah priprave in desetih minutah hranjenja na voljo štiri ure za ribolov.

Točkovanje tekmovanja je takšno, da vsak gram ribe predstavlja eno točko, zato ni pomembno, če ribiči ujamejo večjo količino manjših rib ali pa manj večjih. Posledično so bile različne tudi tehnike in pristopi lova.

Kot so zapisali v slovenskem taboru, je bilo to prvenstvo eno najtežjih doslej, lovili pa so predvsem somiče, zelenike, ploščiče in babuške.

Komentarji (1)

Surfeiter (ni preverjeno)

To pa je uspeh ... slikati se z mrtvimi ribami ... bravo!

Starejše novice