Tinkara Frangež v avstrijski Radgoni uresničuje sanje, ki so se pričele z najstniškim obiskovanjem fitnesa. V lastnem fitnes studio pa ni pozabila niti na družinsko tradicijo pridelovanja penine.

Čeprav je družina Frangež v Gornji Radgoni in širše znana po svoji vinski kleti, hiši penin in več kot 160-letni vinski tradiciji, je najmlajša Tinkara Frangež poklicne izzive našla v fitnesu.

Triindvajsetletnica je konec prejšnjega leta v avstrijski Radgoni odprla lasten fitnes studio, v katerem pa ni pozabila na družinsko tradicijo, saj nas že takoj po vstopu v prostore pozdravi vinska zgodba Frangežovih.

V lično urejenem sprejemnem prostoru je tako urejena starinska sedežna garnitura ob mizi, ki je nastala iz enega od sodov iz vinske kleti, ob tem pa tudi hladilnik s penino, ki je zaščitni znan Hiše penin Frangež.

Osrednja zgodba prostora šele sledi, saj je glavni namen fitnes studia vadba. Z mlado podjetnico smo se seveda pogovarjali tudi o tem področju, v katerem je pristala po tem, ko je končala nogometno pot:

»Ko sem se pred leti odločila zaključiti nogometno kariero, sem želela ostati v športu. Premišljevala sem, da moram vedeti, v katerem športu bom delovala v prihodnje, preden se poslovim od nogometa. Šport je od nekdaj del mojega vsakdana, je moj ritual, me privlači in ga potrebujem.«

Dodatne zadolžitve so pozitivna obremenitev

»Tri in pol leta sem delala že v fitnes studiu v avstrijski Vrbni. Po pridobljenih licencah za osebno trenerko, prehransko svetovalko in drugih izobraževanjih, sem takoj dobila ponudbo za delo, se zaposlila, začela nabirati dragocene izkušnje in spoznavati, kako deluje celoten proces osebnega trenerstva.

Več sem v tem 'fahu', bolj spoznavam, kako zelo rada delam z ljudmi. Vesela sem, da jim lahko pomagam skozi trening, a hkrati jim vedno dam vedeti, da ima to, kar mi vračajo, zame največjo vrednost. 

Stranke me polnijo z energijo in nikoli ne pustijo ravnodušne. Naše zgodbe se prepletajo na toliko več ravneh, kot je samo trening. Menim, da je to tisto, kar šteje največ, ko te nekdo želi spoznati in ti je zanj pristno mar, ko nisi le še ena 'nova stranka',« je Tinkara dejala o svojih začetkih.

V Vrbni, ki ga večina Pomurcev še vedno raje poimenuje z nemškim nazivom Feldbach, ji je priložnost ponudil Manuel Lah, kasneje pa je tam v delo tudi sama uvajala nekaj bodočih trenerjev.

Z odločitvijo, da odpre lasten studio z imenom Gymnasium fitness, so se pojavile tudi dodatne zadolžitve, kot sta računovodstvo in iskanje novih strank, kar pa ji, kot pravi, predstavlja dodaten izziv:

»Zdaj, ko imam svoj fitnes studio, vsa odgovornost stoji na meni. Težko je, ampak rada imam občutek lahkega pritiska, saj vem, da bo na koncu vse, kar se zgodi in je povezano s fitnesom, plod mojih odločitev in mojega dela. 

Dnevne izzive skušam premagovati karseda mirno in zavestno. Ne rada stojim za nečim, s čimer se osebno ne strinjam in sedaj imam to priložnost.«

Izkoristili ponujeno priložnost

»Sprva nisem imela namena, da bi se tega lotila že tako hitro, ampak je bila to ideja za prihodnost. Ker pa se je tukaj, kjer smo trenutno, sprostil prostor, sem se po posvetu z družino odločila, da je zdaj pravi čas.

Zakaj v avstrijski Radgoni? Lokacija je blizu meje, zato lahko k meni pridejo tudi ljudje iz Gornje Radgone, za nameček pa tukaj še ni te dejavnosti. Če sem iskrena, pa je verjetno večja možnost, da Slovenci pridejo preko meje, kot pa Avstrijci k nam v Slovenijo,« razloži Radgončanka.

Čeprav je bil fitnes studio njena ideja, je imela vseskozi podporo družine, v prvi vrsti očeta Jerneja Frangeža. Brez njega ne bi bilo niti povoda niti izvedbe, priznava, za kar je izredno hvaležna.

Promocija družinske tradicije

Očetov pečat je tako viden v sprejemnem prostoru, v katerem je, kot smo že zapisali, izpostavljena dolgoletna vinarska tradicija družine Frangež: 

»Že nekaj časa smo imeli v družini idejo, da bi tudi v avstrijski Radgoni nekaj storili za dodatno promocijo naše vinske kleti. O tem smo razmišljali že pred časom, vendar se ni nikoli izšlo s prostorom.

Zdaj smo združili obe zgodbi, v kateri smo povezali dve različni tematiki, fitnes in penino oziroma vinski svet. Morda se zdi ta povezava komu absurdna, a vedno, ko slišim takšen komentar, povabim sogovorca, da prisluhne moji razlagi celotne ideje, ki stoji za to zgodbo. 

Trening za moč želim vpeljati v življenjski stil vsakega posameznika, saj se skozi proces učenja in treniranja vedno bolj zavedam njegove pomembnosti za vse, od najstnikov, do starejših, od čistih začetnikov do profesionalnih športnikov. Trenutno najstarejša stranka šteje 84 let.

V treningu ne iščem ekstremov, prav tako ne pri spremembah življenjskega stila posameznika. Ne želim vsiljevati neobstoječih sprememb ali pisati kakšnih jedilnikov. Vsako stranko jemljem kot posameznika, tako pri treningu kot tudi izven njega, preostalih 23 ur dneva, ki so na koncu ključni na poti do zadanega cilja in dobrega počutja. 

Spremembe, ki jih uvajam, so tako grajenje okrog obstoječih navad posameznikov in iskanje optimalnejših rešitev oziroma prilagoditev. Ne vidim razloga, zakaj povprečen človek, če izvzamemo športnike, ne bi dnevno užival ob kozarcu vina ali penine in še vedno dosegal super rezultate. 

Ker nisi vzel, vsega tistega, kar ima rad, bo ostal veliko bolj motiviran in dosleden. Glede na publiko, na katero ciljam in se vrti v mojem fitnesu, se že izkazuje, da je to bila dobra povezava, ljudje pa so jo odprto in pozitivno sprejeli. Vedno pa bo mnenje deljeno, kot pri vsaki stvari,« pravi in poudarja, da stoji za izrečenim.

Dodaja, da so se stranke Gymnasium fitnessa v tem času že navadile na dodatno ponudbo. Penine jim ni več potrebno ponujati, pravi v smehu, saj si ob pogosto sami naročijo kozarec penine.

Avstrijske stranke se odločajo za dražjo ponudbo

»Sprejem je bil dober, lepo so me sprejeli medse in mi dovolili, da se prestavim v svoji luči. Na začetku sem občasno ujela nekaj čudnih pogledov skozi okna fitnesa, medtem ko sem trenirala sama. Oči dveh ali treh posameznikov so kričale o prepričanosti, da je to nevaren šport in 'pumpanje' za velike mišice. 

Fitnes je vsekakor več kot le to in mišice, ki jih pridobiš počasneje in težje, kot se še vedno misli večina, so le postranska stvar. Trening pri meni prinese močno in bolj vzdržljivo telo, večjo gibljivost, da več samozavesti, izostri um in z vsem tem izboljša kakovost življenja.

Vesela sem, da sem prišla do točke, ko najboljšo reklamo delajo obstoječe stranke, ki dobro besedo širijo med svoj krog ljudi. Največ novih strank pride ravno po priporočilu tistih, s katerim že delam in so s celotno storitvijo zelo zadovoljni,« o začetkih pravi naša sogovornica.

Gymnasium fitness je svoja vrata v avstrijski Radgoni odprl konec prejšnjega leta, Tinkara pa je zadovoljna s prvimi odzivi in zasedenostjo terminov.

Ker središče Gornje Radgone in Radgone, v katerem se nahaja tudi Gymnasium fitness, loči zgolj reka Mura, ne preseneča, da stranke prihajajo tako iz Avstrije kot tudi Slovenije. Kakšne pa so razlike med njimi?

»Dejala bi, da si avstrijske stranke privoščijo dražjo ponudbo, to so osebni treningi, Slovenci pa hodijo predvsem na vadbo v skupinah. 

Sicer pa ni večjih razlik med njimi, oboji so dovzetni za navodila, temu primeren pa je tudi napredek, ki ga dosegajo. Opažam, da avstrijski obiskovalci spadajo med moje starejše stranke, medtem ko se pri slovenskih strankah zberejo prijatelji ali sorodniki mlajše generacije, stari med 20 in 45 let, in pridejo na skupinsko vadbo.«

Prisega na osebni stik

»To ni 'običajen' fitnes studio, ampak ponujam storitev osebnega trenerstva. K meni žal ni mogoče priti, da bi zgolj kupili karto in trenirali sami, ampak je vadba vezana na termine in poteka pod mojim nadzorom.

Zame je ključnega pomena, da so vaje, ki se izvajajo, izvedene pravilno in služijo namenu. Hkrati mi to omogoča, da držim oseben stik z vsako stranko, spremljam njen razvoj in napredek. To prinaša tudi večje obojestransko zaupanje in spoštovanje.

Sistem je postavljen tako, da se stranke udeležijo vadbe po predhodno dogovorjenih terminih, brez izgovorov ali izostajanj. Za storitev se plača nekoliko več, s tem pa so stranke bolj dosledne in motivirane, saj čutijo neko obvezo do samega sebe in svojih ciljev, da jih izpolnijo ali celo presežejo. 

Prvotni cilj mnogokrat postane le postranska stvar, saj se 'zaljubijo' v proces treninga in sprotne spremembe in dosežke.

Sistem je postavljen na najvišjo raven, kar sem si zadala že pred začetkom. Moja želja je, da tako ostane, kvečjemu se le še izpopolnjuje,« pravi o ponudbi, ki jo ponuja.

Sodeluje tudi z nogometašicami Mure

To zimo so se vadbe v prostorih Gymnasium fitnessa poslužile tudi nogometašice ŽNK Mura Nona. Med njimi je tudi nekaj bivših soigralk iz časov, ko je naša sogovornica nosila dres Pomurja.

Nekdanja mladinska reprezentantka je nogometno kariero zaključila sredi sezone 2017/18, po tem ko je v članskem državnem prvenstvu odigrala 22 tekem. Kako zdaj gleda na ponovno združitev s soigralkami?

»To je v prvi vrsti čast, pa tudi nov izziv. V veselje mi je delati z bivšimi soigralkami in se znova bolj medsebojno povezati. 

Zelo ponosna sem na Špelo Kolbl in Špelo Rozmarič, ki sta vse do danes ostali zvesti klubu. Predvsem zaradi njiju upam, da bo klub stopil na profesionalno raven,« odgovarja Tinkara.

Navdušila sestro, bivšo vinsko kraljico

Nasmejana Radgončanka je za vadbo v fitnesu že pred časom navdušila tudi starejšo sestro Meto. Vinska kraljica Slovenije iz leta 2019 se je po začetnem spoznavanju navdušila nad vadbo:

»Meta je dejavna predvsem v vinskem svetu, ko sem postala fitnes trenerka, pa jo je pričelo zanimati
tudi to področje. 

Sprva se mi je zdelo, da je tak stil treninga ne veseli najbolj, ko pa se je spoznala z vajami, pravilno izvedbo in je opazila rezultate, pa je dobila motivacijo. Čeprav ima zaradi obveznosti v kleti manj časa, še vedno dobro usklajuje obe področji,« pravi o sestri.

Pogled usmerjen v prihodnost in napredovanje

Tako tudi Meta širi dober glas o studiu, Tinkara pa že razmišlja o uresničevanju ciljev v prihodnje. Med drugim si želi sodelovati s še več športniki:

»Cilj je pridobiti še več strank, čeprav jih je že zdaj kar precej, vendar je urniku še prostora za nove. Govorili so mi, da bodo začetki zahtevni. Res je, bilo je težko, še vedno je, vendar vidim in trdno upam, da gre vse skupaj v pravo smer in se dobro razvije.

V prihodnosti si želim zadovoljnih strank in delati na dodatni kakovosti. Namen je, da se še dodatno izobražujem, predvsem praktično, skozi svoj trening, saj nekaj 'malega' treniram tudi sama. Največ znanja sem pridobila skozi praktični trening in preko posameznikov, katerih princip treninga gre v enaki smer kot moj. 

Tako sem dnevno na preži za novim znanjem, ki bo kdo ve kdaj rešilo nasledjno situacijo s stranko in mi vlilo novo samozavest, stranki pa prineslo napredek, ki ga potrebuje.«

Kot pravi, se veseli novih izzivov, bralcem teh vrstic pa sporoča, da se tudi sami spoprimete z njimi. 

Komentarji (1)

Pohorčan (ni preverjeno)

Tota je že kuj kak Robocop - Monstrum. Za kakšnega malo cajta de je raznilo- razfukalo!!!!

Starejše novice