Igor Žigo prevaža tovornjak ekipe Formule 1 po različnih prizoriščih. S službo, ki jo je dobil po naključju, je izjemno zadovoljen. Razmišlja, da bi se ekipi pridružil tudi naslednjo sezono.

Igorjeva služba je prevažanje, postavljanje in razstavljanje Ferrarijevega tovornjaka, ki se na prizoriščih Formule 1 spremeni v bivalni prostor za vse udeležence ekipe na dirki.

»V ekipi nas je osem, kar pomeni tudi, da vozimo osem tovornjakov. V bivalnem prostoru vozila se nahaja kuhinja, jedilni prostor, bar, balkon ter sobe obeh voznikov in vodilnih oseb,« nam zaupa.

Pri Ferrariju dela od začetka aprila. Do službe je prišel preko oglasa za delo, ki ga je po naključju našel na Facebooku.

Ko so ga poklicali na razgovor, sprva sploh ni vedel, kdo ga kliče, saj je na prijavo že pozabil.

Na dirkališče z ekipo pridejo že en teden pred tekmovanjem

Igorjeva naloga je voziti Ferrarijev tovornjak, urejen v avtodom, na prizorišča dirk Formule 1. Na dirkališče pridejo ponavadi že dober teden pred dirko, da v miru pripravijo vse potrebno.

»Najprej operemo tovornjake, nato pa izberemo najustreznejši prostor, kjer bo avtodomov tovornjak stal. Nato sledi postavljenje in pripravljanje avtodoma,« pripoveduje mladi Prekmurec.

Avtodom postavljajo kar tri dni, zatem pa sledi še ročno čiščenje celotnega prostora vozila. Ko si dirke sledijo vsak vikend, so delo primorani skrajšati na le en ali dva delovna dneva, kar zna biti izjemno naporno.

Podoben sistem imajo nato tudi z razstavljanjem in pospravljanjem vozil.

Prevozil že skoraj pol Evrope

Doslej je s Ferrarijevim tovornjakom drvel že po Italiji, Španiji, Monaku in Angliji. Nedavno pa je potoval še v Spielberg, v Avstrijo.

»Trenutno se mudim na jugu Francije, kjer bo dirka Formule 1. Nato se bomo z ekipo odpravili še na Madžarsko, v Belgijo, na Nizozemsko in nazadnje še enkrat v Italijo,« razlaga Igor.

S Ferrarijevimi vozniki tovornjakov se pogosto srečujejo in kakšno rečejo. Na dirkah pa se srečuje tudi z vozniki drugih ekip, s katerimi se prav tako dobro razume.

Srečuje se z mnogimi ljudmi

Delo je zelo zanimivo, pravi, saj je izredno razgibano in dinamično. Na dirkah vidi tudi veliko znanih ljudi, s katerimi spregovori nekaj besed ali pa jih prosi le za fotografijo.

Tako se je recimo srečal že z nekdanjima dirkačema Davidom Coulthardom in Markom Webbrom, v Angliji pa sta bila na dirki tudi igralca Tom Cruise in Keanu Reeves.

»Fantastično je biti del tega spektakla. Šele, ko sodeluješ v takem projektu, vidiš, da za tem stoji ogromno ljudi, ki imajo vsak svoje naloge in skrbijo, da tak sistem sploh lahko deluje,« nadaljuje Igor.

Izpostavil je tudi zanimivo prigodo, ki se jim je zgodila v Italiji, na poti na dirko. Na avtocesti so jih ustavili policisti, vendar ne zaradi kakšne kontrole, ampak so se z njimi želeli le fotografirati.

In kakšni so načrti za prihodnost?

Po koncu sezone, jeseni se Igor najverjetneje vrača v svojo prejšnjo službo. Z delom pri ekipi Ferrarija je sicer zelo zadovoljen.

»Plača je super, plačane pa imam tudi vse stroške, saj mi jih krije delodajalec,« pravi voznik Ferrarijevega tovornjaka.

Mladi Prekmurec še dodaja, da je edini voznik, ne samo iz Slovenije, ampak celo iz celotnega Balkana.

Ker se je v službi izkazal in se s sodelavci odlično razume, ima v ekipi Ferrarija odprta vrata za sodelovanje tudi v  naslednji sezoni Formule ena.

Starejše novice