Slovenski nogometaši so s peto zmago storili pomemben korak do uvrstitve na evropsko prvenstvo 2024, v razprodanih Stožicah so klonili Finci.

Zasedba selektorja Matjaža Keka je že v prvem polčasu storila pomemben korak do zmage, saj je Benjamin Šeško dvakrat zatresel finsko mrežo. Radečan je v 16. minuti zadel z bele točke, v 28. minuti pa je zadel še po protinapadu.

Gostje v prvem polčasu niso sprožili udarca proti golu Jana Oblaka, ki je nekajkrat dobro posredoval v nadaljevanju dvoboja, ob koncu srečanja pa je na svoj račun prišel še Erik Janža. Prekmurec se je razveselil reprezentančnega prvenca, ki ga je na tribuni videla tudi mama:

»Zagotovo je to eden od vrhuncev kariere. Mislim, da ste lahko vsi videli, da so me preplavila tudi čustva, saj nisem imel lahkega začetka sezone. Prestal sem operacijo kolena, po trudu in odrekanju pa je to nagrada za vse težke trenutke pred sezono.«

PREBERITE ŠE:

Zmaga je zaslužena

»Selektor Kek je že sam opozarjal na to, da se napake lahko naredijo, je pa potrebno biti čvrst v dvobojih in moramo dati vse od sebe. Mislim, da smo večino tekme delali to zelo dobro,« je bil po zmagi zadovoljen tudi Janža.

Tridesetletni kapetan Gornika iz Zabrzeja je v polnih Stožicah vknjižil še četrti nastop v dresu Slovenije, ki ga je po debiju v letu 2014 znova oblekel letos junija, ko je odigral tekmo z Dansko, septembra pa je izbrani vrsti pomagal do zmage v obračunu s Severno Irsko.

Gol nogometaša iz Puževec je pomemben tudi zaradi rezultata tekme na Finskem, ki so jo Slovenci izgubili z 2:0. Če bi imeli reprezentanci ob koncu kvalifikacij enako število točk, bi bila v boljšem položaju reprezentance Slovenije.

»Zelo pomembno je, da smo jih premagali z višjo razliko kot so nas v Helsinkih. Zdaj lahko govorimo, vendar bi pred tekmo verjetno podpisali tudi zmago z izidom 1:0. 

Menim, da smo odigrali dobro tekmo, čvrsto, moško in karakterno zelo dobro srečanje. Kakšnih deset, petnajst minut je bilo težko, pa smo vseeno zdržali. Zmaga je zaslužena in gremo naprej.«

V torek v Belfastu

»Zdaj se moramo najprej dobro spočiti, se regenerirati in iti samozavestno naprej. Smo v dobrem trenutku in to moramo obdržati še naprej,« se je nekdanji član Mure in Maribora ozrl še proti torkovi preizkušnji.

Janža in soigralci se bodo v Belfastu pomerili s Severno Irsko, ki je že izpadla iz igre za preboj na evropsko prvenstvo, lahko pa nov pomemben korak do preboja na zaključni turnir storijo Slovenci.

Reprezentanca Slovenije ima pred zadnjimi tremi tekmami kvalifikacij štiri točke naskoka pred Finsko in Kazahstanom, z Dansko pa s 16 točkami zaseda vrh skupine H.

Slovenci se bodo novembra v Kobenhavnu najprej pomerili z Danci, nato pa bodo v Stožicah gostili še Kazahstance. Finci ali Kazahstanci lahko iz igre za prvi dve mesti izpadejo že v torek, ko se bodo udarili v Helsinkih.

Je napočil čas, da Slovenija po letu 2010 znova nastopi na velikem tekmovanju?

Starejše novice