Vir: Facebook profil European Weightlifting Federation
Danes se je s slavnostno otvoritvijo uradno odprl Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) 2023.

Na rekordno hitro razprodani otvoritveni slovesnosti je reprezentante v tekmovalni teden pospremilo več kot 200 nastopajočih, med njimi Joker out, Orkester slovenske vojske, Raiven ter več kot 5000 gledalcev.

Ulice Maribora bo za čas festivala napolnilo 2419 reprezentantov iz 48 držav, njihovi tekmovalni nastopi pa bodo za ogled na voljo brezplačno.

Slavnostna otvoritev se je pričela s slovensko himno in dvigom slovenske zastave, ki je v Ljudskem vrtu vzbudila prav posebno vznemirjenje in pričakovanje. Pričakovanje mimohoda mladih športnikov iz kar 48 evropskih držav.

Po uvodnem pozdravu voditeljice Melani Mekicar in voditelja Roka Škrlepa je bil čas za predstavitev mladih reprezentantov. Na mimohodu jih je spremljal Orkester slovenske vojske skupaj s petimi mladimi glasbenimi talenti – Martinom, Mašo, Lenartom, Valerio in Ano.

Čast, da na mimohodu nosita slovensko zastavo je pripadla gorski kolesarki Maruši Terezi Šerkezi in atletu Žanu Ogrincu. Žan si je na lanskoletnem OFEM-u priboril srebrno odličje v teku na 800 m, Maruša Tereza pa je na lanskoletnem Evropskem prvenstvu U16 stopila na najvišjo stopničko.

Po prvem dejanju slavnostne otvoritve, je na oder stopila najbolj priljubljena slovenska skupina v tem trenutku – Joker out, ki je požela val navdušenja med gledalci.

Presenečenj pa še ni bilo konec. Za tem je med slavnostnim dvigom zastave Evropskega olimpijskega komiteja skupaj z orkestrom zapela tudi slovenska operna pevka Raiven.

Sledila je zaprisega prostovoljcev, atletov, sodnikov in trenerjev, ki so se pred občinstvom zavezali, da bodo sledili vsem pravilom in olimpijskim vrednotam.

Olimpijski ogenj je prižgal Tim Marovt

Nato je napočil trenutek, ki smo ga vsi čakali. Že od antične Grčije naprej je bil simbol Olimpijskih iger ogenj, ki simbolno predstavlja mir, prijateljstvo, strpnost in upanje ter olimpijske vrednote.

Prižig bakle predstavlja uradni začetek letošnjega OFEM-a, tlela pa bo do sklepnega dejanja, 29. julija 2023, ko bo štafeta predana naslednji državi gostiteljici. Olimpijski ogenj je slavnostno prižgal Tim Marovt, slovenski športnik, ki je lahko v navdih vsakomur.

Skulpturo, kjer bo za čas festivala gorel ogenj je zasnovala Greta Godnič, nagrajena scenografinja. Sestavlja jo 11 delov, ki obdajajo plamen in predstavljajo 11 športnih panog OFEM-a, med katerimi so tri nove, in sicer rolkanje, gorsko kolesarjenje in košarka 3 na 3.

»Z današnjo otvoritvijo smo začeli s pisanjem zgodovine, ne samo letošnjega OFEM-a, ampak tudi zgodovine športnih dogodkov v Sloveniji. Gre za največji večpanožni športni dogodek pri nas in ponosni smo, da smo lahko del te nepozabne izkušnje za mlade športnike, ki od festivala ne bodo odnesli le odličij, temveč tudi nove izkušnje in neprecenljiva prijateljstva, kar pa pravzaprav šteje največ,« je izpostavil prvi mož slovenskega športa, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjo Bobinac.

Predsednik evropskega olimpijskega komiteja, Spyros Capralos je dodal, da OFEM za mlade športnike predstavlja prvo uresničitev olimpijskih sanj in označuje prelomno, ključno točko začetka njihovih karier.

»Nobenega dvoma ni, da bomo videli zvezde prihodnosti, številni zmagovalci OFEM-ov so namreč kasneje osvojili tudi medalje na evropskih in olimpijskih igrah. Rad bi se zahvalil vsem, organizacijskemu odboru, Mestni občini Maribor, slovenski vladi, slovenskemu olimpijskemu komiteju, prostovoljcem in vsem, ki so se trudili, da bo dogodek uspel.«

Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednica države, Nataša Pirc Musar, ki je v olimpijskem duhu izpostavila: »Naj bo ta olimpijski festival praznik športa, izpolnjenih sanj, prijateljstva in medsebojnega spoštovanja,« in župan Mestne občine Maribor, Saša Arsenovič, ki je povedal: "Za številne mlade športnike bo EYOF začetek njihove prihodnje profesionalne športne kariere, hkrati pa bo to priložnost za ustvarjanje trdnih vezi in prijateljstev. Kot predan športnik že vse življenje lahko rečem, da šport niso le treningi in tekmovanja. In upam, da bodo tekmovalci takšen zgled posredovali slovenski mladini in jo morda navdušili za katero od športnih disciplin, ki se bodo odvijale v Mariboru."

Reprezentanca Slovenije tako z današnjim dnem vstopa v boj za odličja, njihovi tekmovalni nastopi pa bodo za ogled na voljo brezplačno.

Slavnostno otvoritev je režiral Nejc Levstik, eden najbolj priznanih mladih režiserjev in scenaristov v Sloveniji. Za oblikovanje odra je poskrbela scengorafinja Greta Godnič.

Slovenska reprezentanca na OFEM-u predstavlja eno največjih reprezentanc. Sestavlja jo 196 članov, kar jo uvršča v najštevilčnejšo reprezentanco v samostojni Sloveniji, ki je kadarkoli nastopala na poletnem Olimpijskem festivalu evropske mladine. Nastopili bodo v 11 športnih panogah, urnik tekmovalnih nastopov slovenske reprezentance pa je na voljo na povezavi.

Starejše novice